1000

Attila Darvas

Au rămas mai putin de 1000 de zile până în anul 2000. Cifra mult mediatizată este doar simbolică, pentru că în mileniul trei vom trece doar la sfârsitul anului 2000. Anul zero nu există, oricât de curios pare acest lucru. Dar anul 2000 este aproape si poate până atunci vom vedea ceva si din părtile bune ale reformei. Ca să le putem vedea, industria calculatoa relor si comunicatiilor va trebui să ofere infrastructurile si tehnologiile adecvate, viabile si după 2000. Si trebuie să existe si oameni doritori si capabili să realizeze si să utilizeze tehnologiile.

Familiarizarea cu noile tehnologii poate începe chiar la scoală. Acest lucru este posibil deja în multe locuri, si succesul Olimpiadei Nationale de Informatică ONI 97 este o dovadă că se poate. Fundatia Soros pentru o Societate Deschisă ne-a anuntat un nou program de finantare a conectării scolilor la Internet (tel:01-659.07.20). Stiu că există locuri unde este problematică încălzirea scolilor în această primăvară friguroasă. Dar acolo unde există un calculator si un modem, există posibilităti, dacă există initiativă. La ce poate fi bun un acces la Internet într-o scoală, atunci când ne despart mai putin de 1000 de zile de anul 2000? Poate n-ar trebui să mă mai întreb. Îmi vine însă în minte că am întâlnit un sit (http://www.keil.ukans.edu/~monarch/home.html) pentru copii care urmăresc migratia fluturilor în America. Poate vine si primăvara si vor fi scoli, profesori si elevi care vor urmări sosirea păsărilor migratoare în localitatea lor. Cred că nu este rău ca tinerii să fie formati în spiritul respectului si atentiei fată de mediul în care tră iesc. Dacă vor putea să si comunice între ei sperantele unei adevărate reforme, cea a comunicării libere si responsabile vor deveni realitate. Atunci poate, imaginile atât de familiare azi ale grămezilor de gunoi, câinilor vagabonzi, copacilor tăiati, clădirilor pe cale să se dărâme si ale po litistilor care circulă însotiti de jandarmi cu mitraliere, vor rămâne doar o amintire a unor vremuri de demult.

Tinerii reprezintă viitorul, dar pe noi ne marchează prezentul. Restructurările vor duce la transformarea pietei fortei de muncă. Programul de asistentă socială va asigura recalificarea unei părti din forta de muncă si aici cursurile pe Internet pot oferi o cale de acces la informatii pertinente, oferite de persoane competente (al căror număr este limitat). Nu cred totusi că vom avea multi mineri transformati în ISP, desi ar fi extraordinar. Pentru cei care încercă să se descurce singuri, tema din această lună pentru Web-surf, căutarea unui job, poate oferi informatii. Poate apar chiar furnizori de servicii similare si la noi, bănci de date cu cereri si oferte, accesibile pentru public prin Internet . Cerere va fi în mod sigur.

În acest număr abordăm, în raportul special, conlucrarea în retea si modelele CORBA si DCOM. Puteti citi si despre interfetele rapide, utilizate si pentru discuri, un articol semnalat deja în numărul trecut. Lucrul cu componente JavaBeans este de mare actualitate si sper ca să pri mim reactiile dumneavoastră pozitive. Steganografia va prezenta, cred, interes pentru multi dintre dumneavoastră, ca si articolul despre extensiile pentru programele de prelucrări grafice.

În această lună, firmele din domeniu se pregătesc pentru târg. În mai, CERF ' 97 vă va oferi ocazia să vedeti noutătile cu care se prezintă marile firme în România. Dar si firmele de la noi vor oferi ceea ce au mai bun. BYTE România va decerna premii celor mai buni. Nu uitati deci să marcati în agenda dumneavoastră acest eveniment. Ultimele stiri si noutăti le veti putea găsi de acum încolo si în pagina noastră de Web (http://www.agora.ro).

Anul 2000 nu are o semnificatie anume. Mileniul următor începe în 2001. Dar îi putem da, fiecare dintre noi, semnificatia noastră si poate că unele dintre acestea vor fi de interes general. Evolutia tehnologi că în anii saizeci s-a datorat într-o anumită măsură scopului fixat de administratia SUA, acela de a aseleniza cu echipaj uman. Un scop semnificativ, cu un termen de realizare fixat în timp, poate duce la mobilizarea unor energii nebănuite. Personal visez la retele urbane, care să interconecteze în intranet universitătile, scoli le, bibliotecile si serviciile publice, în fiecare oras universitar unde este facultate de profil informatic. Nu cred că este imposibil.


(C) Copyright Computer Press Agora