ROCS-COM '97

Cuvântul cheie al secolului 21 este „conectivitate".

În zilele de 2-4 aprilie, complexul World Trade Center din Bucuresti a gazduit prima editie a ROCS-COM, manifestare dedicata unei analize a evolutiei în domeniul telecomunicatiilor. Dintre firmele participante amintim: Omnilogic BGS, Rokura, Logic Telecom, Dr. Braun, KappaNet, 3M, Microsoft România, Dynamic Network Technologies, AmTel, Scop Computers, Unisphere, Mediafax, Agnor High-Tech, Transdata, Mobifon. Aceasta analiza a fost canalizata pe doua planuri: cel al prezentarii de echipamente (în cadrul complexului expozitional Plaza) respectiv cel al conferintelor (gazduite în salile World Trade Center). Datorita unor carente în organizarea orarului, unele conferinte importante s-au desfasurat în acelasi timp, fapt ce a redus din punctajul general acordat manifestarii.

Conferinte

Prezentarile tehnice au debutat cu „Seminarul Novell" sustinut de cei de la Omnilogic BGS. Lider necontestat al sistemelor de operare pentru retele de calculatoare si integrare NetWare - Unix, Novell are o re pu tatie inatacabila ca producator de software de retea si tehnologii trecute prin proba timpului. A fost prezentat pachetul de programe IntranetWare - continuatorul firesc al NetWare - care asigura, pe lânga performantele deja cunoscute de la NetWare, o suita de instrumente indispen sabile pentru ca reteaua d-voastra sa devi na un adevarat intranet, precum si tot ce este ne ce sar pentru a va conecta la Internet, ser vi cii DNS si FTP, cele mai sigure servicii Web existente, suport complet pentru TCP/IP si routing. În plus, daca aveti nevoie de e-mail, GroupWise va ofera posibilitatea crearii unui flux de informatii eficient, unitar si flexibil care sa acopere toate necesi ta tile firmei d-voastra. În ceea ce priveste ad ministrarea retelelor de calculatoare, Ma nageWise reprezinta un instrument care va poate oferi o privire de ansamblu si controlul celor mai fine detalii de configurare.

Un alt seminar sustinut de cei de la Omnilogic BGS l-a constituit cel dedicat segmentelor strategice de piata pentru produsele RAD, intitulat „Seminar RAD Communications". Firma Omnilogic BGS ofera pentru prima data în România gama completa de echipamente RAD DATA COMMUNICATIONS, solutii la cheie si echipamente pentru retele LAN si WAN. A fost abordata piata echipamentelor de comunicatii digitale: conexiuni digitale în tehnologie HDSL, multiplexoare inversate, telefonia celulara, comunicatiile GSM, retelele de transmisie SDH, solutii RAD de acces SDH, respectiv la backbone-ul SDH. De asemenea, a fost atinsa si problema echipamentelor destinate retelelor private (de corporatie), prezentându-se aplicatii cu echipamente MAXcess. În continu a re au fost prezentate solutii pentru co municatii digitale metropolitane si un nou tip de modem destinat acestei piete: ASMi-50, care permite o rata de transfer de 64-768 Kbps.

Firma Agnor High-Tech a fost prezenta cu lucrarea „Radio Computing: Wireless Revolution and Mobile Computing", sustinuta de d-na Hilde Corbu de la Agnor High-Tech. Au fost prezentate aplicatii Mobile Data Initiative (MDI). MDI repre zin ta o alianta între principalii producatori de notebook-uri (Toshiba, Compaq, IBM), terminale GSM (Ericsson, Nokia), operatori (Cellnet, DeTe-Mobil, Mannesmann, Telia, Vodafon) si software (Microsoft, Intel) pentru realizarea convergentei între comunicatii si calculatoare. Se are în vedere implementarea structurilor de retele digitale mobile (wireless) si dezvoltarea lor la nivel international. Dezvoltarea tehnologii lor specifice a atras dupa sine o crestere a pietei de echipamente portabile prin ex plo zia aplicatilor ce se pot realiza în jurul lor. Aceste aplicatii sunt recunoscute sub denu mirea globala de radiocomputing.

Au fost trecute în revista 6 aplicatii mai interesante pentru utilizator:

Ethernet Radio - o solutie de realizare a transmisiei de date pe cale radio. Placa de retea Ethernet Radio contine specificatiile unei placi uzuale Ethernet ISA / 16 biti, completata cu o parte ecranata unde se afla un emitator / receptor de semnale.

GSM - tehnologie celulara digitala cu o larga raspândire în Europa, folosita în aplicatii diferite de transmisie voce, servicii e-mail, acces Internet, transfer de date, SMS, fax etc. Aplicatiile sunt diferentiate de mo dul în care se realizeaza aceste servi cii: prin interfata PCMCIA, direct pe portul serial al notebook-ului, folosind o placa de calculator cu telefonul GSM încorporat.

Videoconferinta - concept lansat în 1964 si pus în practica doar dupa 20 de ani. Exista 4 modalitati de a implementa o videoconferinta: bazata pe ISDN, LAN, PSTN, res pectiv conferinta desktop. Firmele Toshiba si Casio au realizat camere video cu facilitatea de-a fi cuplate la un notebook prin interfata PCMCIA.

ISDN - a fost prezentat un sistem portabil pentru videoconferinta ce poate fi conectat la un notebook, FlexCam, camera video digi tala, telefon, TV, microfon. Ima gi nile prelucrate pot fi transmise via ISDN catre alte sisteme, realizându-se analize interactive.

Infrared - tehnologie folosita de majoritatea echipamentelor portabile, periferice, noduri ATM pentru realizarea rapida a comunicatiei. În aplicatiile uzuale, tehnologia infrared asigura o viteza de 16 Mbps.

GPS - a fost prezentat primul receptor GPS în format PCMCIA, produs de firma Rockwell. Acesta poate echipa notebook-uri, PDA si PIC, ce au sloturi tip II pentru a putea localiza un vehicul la un moment dat cu o precizie de 100m.

Finalul prezentarii l-a constituit abordarea temei de globalizare a GSM-ului cu servicii din infrastructura UMTS. Aceste servicii includ: facilitatile unei retele inteligente (IN), conectarea la o retea virtuala (VPN), acces la Extranet (termen hi brid pentru Extended intranets) / intranet / Internet, SMS si voice mail, conectare WLL, interconectare cu retelele de satelit.

Sustinerea celor de la Mobifon s-a axat pe prezentarea firmei Connex GSM, sub care Mobifon va prezenta propriile servicii de telefonie celulara digitala în România. Mobifon si-a prezentat cu aceasta ocazie echipa internationala formata din parteneri nord-americani - Telesystem Internatio nal Wireless Services Inc., Canada si AirTouch Communications, Statele Unite ale Americii - si partenerii români - Posta Româna, Logic Telecom S.A., Ana Industries, ISAF si Fondul Român de Investitii.

Concluzie

În final, putem specifica ca aceasta manifestare si-a atins scopul propus - conturarea principalelor directii de dezvoltare ale domeniului. Însa oricât de ascutita ar fi imaginatia noastra astazi, conectivitatea umana a viitorului va depasi premisele tehnologice.

Olimpiada Nationala de Informatica ‘97

Sub egida ONI'97 Timisoara, în perioada 23-30 martie, s-a desfasurat Olimpiada Nationala de Informatica - cel mai important eveniment al informaticii preuniversitare din România - la care au participat 280 de elevi din toate judetele tarii, precum si din Republica Moldova. Locul „înfruntarii" a fost Liceul Henri Coanda, bine dotat din punct de vedere tehnic.

Duminica, 23.03.97, a avut loc deschiderea oficiala a Olimpiadei, în cadrul careia au luat cuvântul presedintele de onoare conf. dr. Adrian Atanasiu - din cadrul Facultatii de Matematica / Informatica Bucuresti, presedintele executiv Anca Voicu - inspector de specialitate în cadrul Ministerului Învatamântului, directorul Liceului de Informatica „Grigore Moisil" Timisoara, dl. Ioan Dobosan, precum si alte personalitati, subliniindu-se rolul si importanta deosebita a acestui eveniment educational.

Marea confruntare a început luni, cu proba 1 la clasele IX-XII. Dupa o destindere de o zi, în care participantii la olimpiada au avut ocazia sa cunoasca municipiul Timisoara si sa participe la o Expozitie de carte, a urmat proba 2 la clasele IX-XII. Problemele au avut o dificultate demna de un asemenea eveniment, oferind concurentilor posibilitatea de a-si folosi din plin, timp de trei ore, cunostintele dobândite, creativitatea si - nu în ultimul rând, prezenta de spirit. Dupa ce s-au mai risipit emotiile în rândul concurentilor, organizatorii oferindu-le joi posibi li tatea unei excursii, vineri si sâmbata au urmat ultimele „rafale": barajul 1 si 2, la care au par ticipat elevii premiati la cele doua probe. ai de aceasta data, problemele grele pe care con cu rentii le-au întâmpinat, au demonstrat înca o data ca hârtia înca nu e complet depasita de puternicele calculatoare.

În urma corectarilor, au iesit la iveala cei mai bine pregatiti. Mentionam aici pe primii cinci: Gheorghioiu Ovidiu, clasa a XII-a, jud. Alba (109 puncte), Badoiu Mihai, clasa a XII-a, Bucuresti (101 puncte), Stroie Mihai, clasa a XI-a, Bucuresti (83 puncte), Bitin Daniel, clasa a XII-a, Bucuresti (81 puncte) si aerbanuta Virgil, clasa a XII-a, jud. Vrancea (80 puncte), dar cu totii merita felicitari. Conform regulamentului, dintre acestia se selectioneaza un lot de aproximativ 15 elevi, care vor urma un program special de pregatire, dintre acestia selectându-se, în urma unor teste de baraj, o echipa ce va reprezenta România în concursurile internationale din acest an: în luna iulie, Concursul Europei Centrale (Polonia), în octombrie, Balcaniada de Informatica (Grecia) si în luna decembrie, Olimpiada Internationala de Informatica (Africa de Sud). Anul acesta cu totii speram (cel putin) într-o reeditare a succesului lotului reprezentativ al României care, în 1996, a obtinut nu mai putin de 12 medalii (doua de aur, cinci de argint si cinci de bronz) precum si marele premiu al Balcaniadei de Informatica.

Totul a luat sfârsit duminica, o data cu închiderea festiva a olimpiadei si plecarea loturilor olimpice. Desfasurarea acestei editii a Olimpiadei Nationale de Informatica fost posibila da to rita sprijinului Ministerului Învatamântului si - precum banuiti cu totii - datorita sponsori lor (Sowah Timisoara si Autocom) care au pus la dispozitie 300 de calculatoare Pentium-133, a sigurându-se astfel participantilor conditii egale de lupta. Redactia ziarului Escape a oferit con curentilor toate informatiile necesare despre municipiul Timisoara si evenimentele la care au luat parte. Tot pentru buna organizare si desfasurare a concursului, a existat o comisie de coordonare care si-a facut din plin datoria. Acestea fiind spuse, asteptam cu mare interes urmatoarea manifestare de acest gen.


(C) Copyright Computer Press Agora