IBM dezvolta în continuare familia RS/6000, una din cele mai flexibile sisteme UNIX. Statii de lucru si servere, în aceeasi tehnologie de procesoare au un sistem de operare comun.

Sistemele de calcul IBM RS/6000

Foarte apreciate pentru posibilitatea extraordinara de a îmbogati configuratia, pe masura ce cresc cerintele si prospera afacerile, puternicele sisteme de calcul RS/6000 se bucura de un larg succes pe întregul mapamond. Au o arhitectura ce evolueaza pe 64 biti (din semestrul II '97) si se compun din statii de lucru interco nectate cu serveri de date performante, ansamblul rezultat putând avea în total pâna la 512 procesoare (modelul SP-Scalable PowerParalell). O serie de firme ca Boeing, Mercedes, Ford, General Motors etc. folosesc astfel de sisteme mai ales pentru proiectare si inginerie, iar la marile banci aceste sisteme efectueaza ope ra tii complexe de gestiune si tranzactii în timp real si au fost adoptate pentru siguranta lor marita în exploatare. Dumnea voastra ati avut ocazia sa-l întâlniti la celebrul meci de sah Kasparov - Big Blue sau în timpul Jocurilor Olimpice de la Atlanta. De curând, aceasta familie de supercalculatoare este utilizata cu succes si în România la câteva companii de renume.

Pe data de 7 aprilie 1997 sala New-York a prestigiosului World Trade Center din Bucuresti a gazduit o prezentare inedita a celebrelor sisteme de calcul RS/6000. Pentru aceasta ocazie gazda noastra, IBM România, a avut doi oaspeti de marca: dl. Johnnie Dodson, Senior Executive Consultant si d-na Barbara Butler, AIX Executive, ambii de la IBM RS/6000 Executive Briefing Center din Texas, respectiv New York. În pauza dintre prezentari, dl. Johnnie Dodson a avut amabilitatea sa ne raspunda la câteva întrebari legate de solutiile si strategiile de viitor ale IBM.

Pentru ce apreciaza marile corporatii aceste sisteme când vorbesc de „server consolidation" ?

J.D: Sistemele RS/6000, de la calculatoare notebook si simple statii de lucru, pâna la puternicele statii grafice 3D cu suport OpenGL si superservere, se bazeaza pe aceasi tehnologie de procesoare IBM PowerPC si POWER2, si folosesc acelasi sistem de operare. Configuratia este foarte flexibila si permite extinderea ulterioara usoara pâna la 512 procesoare (noduri de calculatoare), pe masura ce prospera aface rile si cerintele. Caile de comunicare cresc odata cu numarul sistemelor interconectate, deci nu mai apar gâtuiri. Arhitectura pe 64 biti se descurca usor cu uriasele baze de date ale marilor companii. Kernel- ul dinamic al sistemului de operare permite un upgrade usor al echipamentului fara necesitatea de a reboot- a calculatorul: peri fericele noi se ataseaza din mers la adaptoarele SCSI si dupa încarcarea driverului, noua extensie este deja disponibila. Astfel, aplicatiile critice care lucreaza neîntrerupt nu trebuie oprite. Upgrade- ul la frecvente de tact superioare se face simplu, doar prin schimbarea placii care contine procesorul. În acest caz se impune o scurta oprire a calculatorului, care astfel devine inoperanta pentru mai putin de 5 minute. Este foarte apreciat si softul de vârf pe care-l oferim cu aceste sisteme.

AIX, sistemul de operare pe 64 biti a acestor sisteme, aduce o serie de îmbunatatiri, cu care doreste sa devina sistemul de opera re UNIX Nr.1 al lumii. Care sunt punctele lui forte?

J.D: Dezvoltat de catre IBM, AIX este un sistem de operare UNIX pe 64 biti cu un sistem de fisiere pentru discuri de 1TB, care poate gestiona fisiere de pâna la 64GB fiecare. Gestiunea ca volume logice masive de discuri are servicii de jurnalizare si roll-back (astfel, chiar dupa întreruperea brusca a unor operatii critice, pe mari baze de date, cauzata de o pana de curent, se poate reveni la operatia întrerupta si se continua prelucrarea, iar integritatea datelor nu are de suferit - NR). Ca un superset al UNIX- ului, AIX respecta toate standardele de 64 biti în vigoare. Interfata grafica utilizator este deosebit de placuta, usor de folosit si personalizat. Are o serie de îmbunatatiri ca Drag & Drop, configurare vizuala, programe ajutatoare etc., care fac ca utilizatorul sa uite ca de fapt el opereaza sub un UNIX. AIX permite procesarea paralela a bazelor de date prin mai multe unitati de discuri interconectate si mai multe module de gestionare a bazelor de date.

O serie de utilitare încorporate permit gestiunea centrala a task- urilor, a bazelor de date, a utilizatorilor etc. si se poate vizualiza individual gradul de folosire a componentelor diferitor statii de lucru si servere (procesor, memorie, disc etc. - astfel se pot concepe upgrade- uri foarte eficiente).

Aplicatiile existente sunt binar compatibile - se pot rula fara probleme „vechile" aplicatii de 32 biti - iar pe lânga IBM, marile case de soft ca Oracle, Informix, Sysbase, Lotus, People Soft etc. dezvolta în conti nuu o serie de aplicatii specifice. La ora actuala, utilizatorul are la dispozitie zeci de mii de aplicatii profesionale, precum si medii de dezvoltare si împreuna cu sistemul de operare, primeste fara costuri suplimentare un numar mare de aplicatii necesare.

Care sunt domeniile de aplicatie tipice pentru aceste supercalculatoare flexibile?

J.D: În 70% din cazuri, sisteme RS/6000 sunt folosite în aplicatii economice si de gestiune, si în 30% în aplicatii stiintifice si tehnice complexe. Marile firme de cerce tare au optat pentru aceste sisteme performante datorita puterii lor de calcul ridicate, necesare simularilor si muncii de proiectare/modelare specifice. Totodata aceste sisteme rezolva si problemele de gestiune, contabilitate si comunicatii. Domeniile de interes pentru aceste sisteme de calcul multiprocesor sunt: inginerie, modelare 3D, fizica, chimie, gestiune, economie, prognoza meteorologica etc. Dupa parerea mea, în România, domenii ca transportul si operatiile bancare vor fi cele care vor adopta astfel de solutii. Astfel, în cursa pentru privatizare, ele vor deveni mai profitabile si mai dinamice pe piata economica.

Am pasit în era retelelor. Cum priveste IBM fenomenul Internet si ce implicatii poate avea el în domeniile comerciale?

J.D: Network Computing este într-adevar un subiect fierbinte în cercurile de specialitate. Pentru IBM aceasta este directia strategica de dezvoltare. Domenii ca Internet, intranet si extranet sunt deosebit de importante pentru firmele care vor sa ramâna profitabile. În ansamblu este vorba de o afacere înfloritoare de miliarde de dolari. Acum companiile îsi pot extinde usor aria de lucru, printr-un home-page bine gândit putând deveni firme multinationale care comercializeaza bunuri sau presteaza diferite servicii specifice. Parteneri de afa ceri potentiali se pot gasi deosebit de usor, imensele distante geografice dispar, aria de operare se largeste semnificativ si dinamismul vietii economice creste semnificativ. Asta dovedeste existenta unei adevarate industrii specifice, care prospera pe aceasta cale: pornind de la firme de inginerie soft si comert electronic pâna la fabricantii de echipamente de comunicatii sofisticate si furnizorii de servicii specifice. Pentru noi Internet- ul si în general lucrului în retea este foarte important. Dezvoltam o gama larga de produse performante specifice, care se bucura deja de un mare succes. La Netscape de exemplu, printre altele lucreaza un sistem RS/6000 cu opt procesoare, care zilnic deserveste peste 50 mili oane (!) de conexiuni.

Ce probleme specifice rezolva noul IBM Network Station?

J.D: În general, companiile se confrunta cu doua probleme majore: reteaua de calculatoare existenta se poate întretine la costuri relativ ridicate, si o modernizare a acestuia este de asemenea costisitoare. De curând am lansat o linie de calculatoare care este perfect adaptata lucrului în retea: IBM Network Station. Are interpretor Java încorporat, cu avantajele specifice: aplicatiile necesare sunt dezvoltate o singura data si ele pot fi rulate indiferent de platforma: RS/6000, Intel, DEC, HP, Sun etc. Nu are unitate de disc hard sau floppy, iar boot- area sistemului se face prin retea. Programele necesare si toate datele cu care se opereaza sunt stocate centralizat, fara redundanta, pe câteva servere performante. Pentru prelucrarea marilor baze de date ele nu sunt vehiculate prin retea: aplicatiile tipice sunt de tip client-server, care rezolva (executa) pe server toate cererile formulate de utilizator de pe aceste terminale de retea. Dispar problemele legate de spatiul liber pe discul local al PC- urilor si întreaga echipa de lucru foloseste aceeasi versiune a unei aplicatii. Astfel, împrospatarea soft- ului se poate face simultan pentru toti utilizatorii, care totodata nu se mai confrunta nici cu probleme legate de versiuni individuale. Este ieftin si costurile de exploatare a unui astfel de calculator sunt mult mai reduse decât cele ale unui PC clasic. Au marimea unui laptop, sunt echipate cu 8..64MB RAM si pe o interfata GUI / X Window placuta ruleaza aplicatiile intranet ale corporatiei: programe de birotica, baze de date, corespondenta, contabilitate etc. Însa unul din cele mai mari avantaje pare totusi elimi narea necesitatii salvarii permanente a muncii fiecarui utilizator în parte: datele sunt stocate pe servere sigure si practic sunt disponibile simultan pentru toti membrii echipei.

Pentru a fi inclusa în Comunitatea Europeana si a fi acceptata în structurile NATO, printre altele România va trebui sa-si îmbunatateasca sistemul informational. Ce înseamna aceasta din punct de vedere al pietei potentiale pentru Dvs. ?

J.D: Da. Pentru noi România si chiar întreaga regiune est-europeana prezinta o importanta strategica. Potrivit datelor statistice, în ultimii ani, aici cresterea relativa a potentialului informatic a fost semnificativa. Suntem prezenti în zona direct si prin partene rii nostri si oferim solutii complete, practic pentru orice aplicatie de anvergura. Clientul nostru va primi sisteme la cheie, si nu va fi nevoit sa apeleze la o serie de alte firme pentru consultantă, aplicatii, subansamble speciale, memorii de masa etc. Avem un numar mare de parteneri de afaceri strategici în România, cu care colaboram deja la o serie de aplicatii de anvergura, mai ales în domeniul tranzactional.

Va multumesc si succes în continuare!


(C) Copyright Computer Press Agora