Primul PC Card GSM

Xircom Europe N.V.(NASDAQ:XIRC) anuntă lansarea adaptorului CGSM (CreditCard GSM) din familia de produse PC Card GlobalACCESS. CGSM este un PC Card tip II proiectat să suplimenteze tipurile de produse modem de 33.6 Kbps ale companiei. Desi reprezintă primul produs oferit de Xircom în domeni ul transmisiei de date GSM, el posedă un domeniu larg de functii pentru a cu prinde toate ce rin tele utili za torilor GSM din zilele noastre. Setul de functii ale acestui card includ:

Suport pentru telefon: CGSM va suporta initial ti purile cele mai cunos cu te de telefoane Ericsson si Philips compatibi le cu transmisiile de date GSM. După o negociere prealabilă cu ceilalti pro du cători majori de telefoane, Xircom intentionează să adauge suport pentru modele de la Nokia, Siemens si Alcatel.

Date: Transmisie si receptie de date, transfer de fisiere sau orice alt tip de date prin legături wire less GSM la o rată de transmisie de până la 9600bps. Card-ul suportă setul de comenzi Hayes AT si oferă suport pentru suplimentare de comenzi AT pentru echipamente mobile. Trans misia de date este realizată folosind protocolul RLP. De asemenea este suportată compresia V.42 bis.

Fax: CGSM se conformează standardului Group III, class I si permite transmisia si receptia de fax-uri la o rată de transfer de 9600bps, cu suport pentru viteze de 2400, 4800bps. Transmisia de faxuri se conformează specificatiilor GSM TS 03.45 cunoscute si ca Teleservice 62 fiind de asemenea compatibilă cu Teleservice 61.

SMS: Functia Short Message Service permite transmiterea si receptia de mesaje de până la 160 de caractere în lungime. CGSM se conformează standardului ETSI GSM 07.05 pentru mesaje până la 160 de caractere în lungime si asigură o generare si terminare mobilă a serviciilor SMS.

O nouă alternativă pentru cablu

În dorinta sa de-a satisface cerintele utilizatorilor mobili, Xircom a introdus MiniDock - o nouă alternativă pentru conectarea la cablu. MiniDock este un sistem nou de conectică pentru GlobalACCESS CreditCard Ethernet + Modem 33.6 care combină cablurile Ethernet si cele de modem într-o piesă miniatură ce poate fi montată foarte usor într-un PC Card. MiniDock prevede de asemenea LED-uri usor de citit pentru vizualizarea informatiilor de stare LAN si de modem.

Alianta Xircom, Lucent Technologies

Xircom Europe a anuntat că pentru noua sa familie de modemuri de 56 Kbps va folosi chipset-ul pentru modemuri de 56 Kbps de la Lucent Technologies. Anul trecut în noiembrie, Lucent si Rockwell Semiconductor Systems au căzut de acord ca propriile tehnologii de modem de 56 Kbps să fie interoperabile. Protocolul rezultat este cunoscut ca si K56flex. De atunci, mai mult de 400 de companii de comunicatii si calculatoare incluzând marea majoritate a producătorilor de modemuri, PC-uri s servere RAS (Remote Access Server) au afirmat că vor suporta K56flex.

Solutii Fast Ethernet pentru utilizatorii de notebook-uri.

3Com Corporation a anuntat două PC Card-uri Fast Ethernet pentru utilizato rii de notebook-uri - Fast Etherlink XL Card Bus pe 32 de biti si Fast EtherLink pe16 biti. Produsele lansate vor benefici a de tehnologia procesării paralele pa ten tate de 3Com si de functii de acces di na mic pentru a furniza aceeasi co necti vi tate de retea de înaltă perfor man tă ca si cartelele desktop Fast EtherLink de in ter fată cu reteaua. PC Card-ul Fast Ether Link XL CardBus este cu până la 25 % mai rapid decât produsele com pe ti tive de pe piată, în timp ce consumă mai pu tin de jumătate de energie. Pe mă su ră ce retelele corporatiilor migrează spre Fast Ethernet, utilizatorii notebook vor trebui să achizitioneze NIC-uri de 10/100 Mbps. Acesti utilizatori au trei posibilităti: o statie de docare cu un NIC desktop, un PC Card pe 16 biti pentru majoritatea notebook-urilor cu sloturi PC Card pe 16 biti sau un CardBus PC Card pe 32 de biti pentru noile notebook-uri echipate cu sloturi CardBus PC Card. 3Com suportă acum toate cele trei po sibilităti. Sloturile 32-bit CardBus disponibile pentru modemurile din ultima generatie sunt capabile de operatii la 132 Mbps, aceeasi viteză ca si cea a slotu ri lor PCI din sistemele desktop. Acest bus nou va deschide orizonturile către un domeniu larg de aplicatii multimedia si alte aplicatii ce necesită un transfer ma siv de date si va permite performante de retea de 100 Mbps. Fast EtherLink XL CardBus PC Card de la 3Com este proiectat astfel încât să folosească la ma xim avantajul datorat bus-ului de înaltă performantă.

Din moment ce sloturile PC Card 16-bit operează la viteze similare busului desktop ISA, ele nu vor putea furniza un transfer de 100 Mbps. Fast Etherlink 16 bit PC Card de la 3Com este proiectat pentru acele notebook-uri cu sloturi PC Card pe 16 biti care permit o rată de transfer în domeniul 20/30 Mbps.

Ambele PC Card-uri includ soft-ul Au toLink pentru o instalare rapidă si u soa ră, respectiv AutoIQ care rezolvă au to mat multe din problemele de insta la re ale notebook-urilor. Ele vor fi dis po nibile pe piată la mijlocul anului în curs.

Gigabit Ethernet de la 3Com

Santa Clara, Calif., 7 aprilie, 1997 - 3Com Corporation (NASDAQ: COMS) anuntă prima solutie completă de sistem Gigabit Ethernet. Cuprinzând cinci oferte noi, sistemul va suporta aplicatii de bandă largă, cu un timp de întârziere mic, prin furnizarea unor solutii complexe pentru întreaga gamă a lătimii de bandă de la 10 Mbps partajat până la 1 Gbps comutat.

3Com a anuntat de asemenea preturi noi, competitive pentru suita sa de comutatoare stivuibile SuperStack II, pornind de la un pret de numai 99$ per port pentru comutatoare desktop. Fiind primul producător care a coborât sub 100$ per port, 3Com reprezintă premergătorul dezvoltării pe scară largă a unei tehnologi de comutare la un pret convenabil pentru cei ce sunt sensibili la pret. Suplimentar, 3Com a anuntat că intentionează să furnizeze în prima jumătate a lui 1998 solutii de rutare LAN Gigabit Ethernet si Fast Ethernet care vor suporta mai mult de 30 de milioane de pachete per secundă.

"Cu noile produse Gigabit Ethernet si noile preturi pentru comutatoarele SuperStack II, 3Com îsi continuă dominatia în construirea de sisteme Ethernet scalabile si avansate", a afirmat Ron Sege, senior vice president, 3Com Systems. "3Com reduce pretul comutatoarelor desktop, de care au nevoie clientii pentru a oferi suport aplicatiilor de bandă largă respectiv celor critice la întârzieri, cum ar fi intranet-uri de firmă si multimedia pe Internet. Preturile reduse vor determina aparitia unei comutări omniprezente, fiind astfel nevoie de retele backbone de mare capacitate cum ar fi Gigabit Ethernet pentru a combina un trafic desktop comutat de mare viteză. 3Com furnizează o solutie completă pentru a rezolva necesarul pentru această piată în crestere."

Cu mai mult de 2 milioane de porturi comutator Gigabit deja instalate în comutatoarele stivuibile SuperStack II Ethernet si Fast Ethernet si 32,5% din piata de sisteme stivuibile, 3Com se pregăteste pentru tranzitia către o răspândire globală a comutării desktop si ca urmare către retelele Gigabit ale generatiei de mâine.

Comutare Gigabit Ethernet

Noul sistem 3Com va furniza în mod unic viteze Gigabit practic pentru fiecare punct de retea pentru a asigura o performantă de comutatie LAN fără restrictii. Noile produse vor include functii performante si o cartelă de interfată cu reteaua (NIC) pentru backbone, dulap de distributie si conectivitate server. Păstrând investitiile anterioare în echipamentul 3Com, noile produse vor lucra cu comutatoarele 3Com SuperStack II si CoreBuilder respectiv cartelele EtherLink NIC.

Noile posibilităti vor include coexistenta între modul de transfer asincron (ATM) si Gigabit Ethernet, conectivitate comutată FDDI - Gigabit Ethernet, posibilitatea de-a controla lătimea de bandă a retelei.

Întărite de programul TranscendWare de la 3Com, noile produse abordează trei probleme cu care se confruntă în prezent clientii: scalarea performantei retelei, introducerea si monitorizarea politicii globale si suportul aplicatiilor generatiei de mâine. Soft-ul inteligent TranscendWare va furniza functionalităti avansate - cum ar fi comutare Fast IP, clasă de servicii si calitate a serviciilor, RMON de la un capăt la altul (monitorizare de la distantă) si SLA-uri (Service Level Agreements). Noile produse 3Com vor include:

Preturile mici ale comutatoarelor Gigabit facilitează suportul pentru aplicatii avansate

Prin reducerea costului comutării desktop si a grupurilor de lucru, 3Com va face ca avantajele intranet-urilor si a procesării multimedia să poate fi folosite de toti utilizatorii în timp ce va fi asigurat necesarul pentru migrarea către Gigabit Ethernet de mare performantă. Noile produse includ:

Ethernet dedicat pentru desktop cu SuperStack II Desktop Switch cu un pret de 99$/port.

Comutare de segment Ethernet cu SuperStack II Switch 1000 cu un pret 136$/port.

Comutare Fast Ethernet pentru conectarea grupurilor de lucru sau a comutatoarelor desktop pentru fermele de servere folosind SuperStack II Switch 3000 cu un pret de 389$/port.

Pentru mai multe informatii legate de acest anunt puteti vizita situl 3Com: http://www.3com.com.

Noi produse Apple

În conformitate cu anunturile făcute pe 17 februarie de Apple Computer în S.U.A si pe 18 februarie de Apple Computer Europe în Europa, pe data de 19 februarie 1997 compania Integrated Romanian Information System (IRIS S.A.) anunta pietei din România si Moldova lansarea noilor produse Apple destinate clientilor de pe piata de publicatii, afaceri si educatie. În acest grup de produse se disting: Apple Macintosh Powerbook 3400, unul dintre cele mai pu ter nice calculatoare de tip laptop de pe piata mondială; o gamă completă de calculatoare Power Macintosh destinate segmentelor profesioniste; calculatoare cu performante ridicate pentru educatie si afaceri; noul MesagePad 2000 (Personal Digital Assistent): o solutie mobilă de conectare la Internet pentru oamenii de afaceri; o cameră de luat vederi pentru captura si prezentarea digitală a imaginilor si informatiilor.

Destinat clientilor din afaceri, educatie, stiintă, inginerie si design, noul PowerBook 3400 rulează la frecventa de 240 MHz si are facilităti deosebite de comunicatie si multimedia. Având în „spate" puterea si performanta procesorului Power PC 603e la 240 MHz si functionalitatea comunicării Ethernet/modem, modulele de expansiune interschimbabile, programul Apple Location Manager si un sistem de sunet alcătuit din patru boxe - PowerBook 3400 reprezintă o balan tă perfectă performantă/cost pentru cei la care are importantă factorul mobilitate.

Noile linii de calculatoare Power Macintosh, includ modelul PowerMacintosh 9600, la frecventa de 200-233 MHz destinat pietei de publcatii cu un nou design turn care permite extinderea sistemului prin adăugarea de componente. O altă piesă importantă este modelul PowerMacintosh 9600/200MP, un calculator biprocesor, cu două PowerPC 604e la 200 MHz, care oferă performantă maximă la utilizarea aplicatiilor concepute să fructifice puterea de calcul. Se evidentiază de asemenea modelul Power Macintosh 4400/200, un sistem rapid bazat pe procesorul PowerPC 603e la 200 MHz, destinat segmentului de afaceri (este la fel de rapid ca si vechiul 9500/132).

Pentru oamenii de afaceri care au nevoie de putere de calcul în timp ce călătoresc, Apple anuntă disponibilitatea produsului Message Pad 2000 (cu sistemul de operare Newton), oferind un sortiment complet de solutii integrate cum ar fi: postă electronică, acces Web, conectivitate etc. MessagePad va putea fi achizitionat începând cu luna aprilie la un pret de aproximativ 1000$.

Pentru clientii din toate sectoarele de activi tate, Apple anuntă aparitia noului model QuickTake 200 Digital Camera pentru Macin tosh, care permite utilizatorilor capturarea, editarea, partajarea si prezentarea imaginilor prin intermediul unui televizor, a unui monitor sau a unui videocasetofon.

În sfârsit, dar nu în ultimul rând, Apple anuntă semnificative reduceri de preturi în linia server-elor, mai exact până la 26% pentru server-e si 78% pentru accesorii. Imprimantele color StyleWriter se bucură si ele de o reducere cu 24% a pretului de vânzare.

Pentru mai multe informatii vă rugăm să luati legătura cu Apple Authorised General Distributor IRIS S.A. la tel. 01-232-1047 si fax 01-232-1046 sau la adresa de e-mail irs@com.pcnet.ro

JavaOne 97

În perioada 2-4 aprilie, în cadrul centrului Moscone Convention din San Francisco, s-a desfăsurat JavaOne, editia 97, confe rinta mondială anuală a dezvoltatorilor Java. Aflată la a doua editie, conferinta a reunit aproximativ 10.000 de participanti, aproape dublu fată de anul trecut. Organizată de Sun, JavaOne este, poate, cea mai importantă manifestare la care ar dori să participe un dezvoltator Java.

Sun a precizat că JavaOne nu este un tur de fortă al departamentului de marketing al companiei, ci un forum deschis pentru schimbul liber de idei în comunitatea dezvoltatorilor Java.

La conferintă s-au numărat peste 300 de expozanti, iar printre co-sponsorii confe rintei s-au aflat Apple, Corel, IBM, Netscape, Novell, Oracle si SGI. Dintre cei care au luat cuvântul cele mai importante personalităti au fost: James Gosling, crea torul Java si vicepresedinte Sun, Alan Baratz, director JavaSoft, Eric Schmidt, ex-director tehnic Sun si director Novell, Scott McNealy, presedinte si director Sun. Au participat si câteva personalităti considerate părinti ai Internet-ului: Vinton Cerf, vicepresedinte MCI, Robert Kahn, Steve Wolff si Hans-Werner Braun.

Atentia publicului a fost captată de descrierea evolutiei mediului Java în următoarele 12 luni si de anuntarea unor noi produse, tehnologii, API-uri Java, parteneriate cu alte companii software si hardware.

Sun a afirmat că în acest an va lansa două noi versiuni ale kitului de dezvoltare Java. Versiunea din vară va include noul model de securitate bazat pe semnături digitale, biblioteca de clase Java Foundation Classes (o extindere a bibliotecilor AWT de la Sun si IFC de la Netscape cu noi componente de interfată cu utilizatorul, initiativă sprijinită de Netscape si IBM) si noi API-uri: Java Sound, Java Advanced Imaging si Java Input Method. În a doua versiune, masina virtuală Java va implementa tehnologia HotSpot de la LongView Technologies care va rula aplicatiile Java la o viteză egală cu viteza rulării aplicatiilor C++ compilate.

A fost lansată formal initiativa „Java pură 100%" cu sprijinul companiilor Apple, IBM, Netscape, Novell si Oracle. Initiativa oferă programe educationale, specificatii de testare si certificări pentru aplicatiile Java care vor fi compilate o singură dată si vor rula pe orice platformă virtuală Java.

O directie foarte importantă în strategia Sun de răspândire a mediului Java este crearea cadrului pentru dezvoltarea de aplicatii Java server. „Java Platform for the Enterprise" are la bază tehnologia Enterprise JavaBeans si include o suită de API-uri de conectivitate: JDBC pentru acces la baze de date, Java Naming and Directory Interface pentru conectare la serviciile de numire si directori de informatii, Java IDL pentru interoperare cu CORBA, Java Transaction Service pentru tranzactii, Java Management pentru administrarea resurselor sistem si de retea si Java Message Service pentru servicii de comunicare.

În efortul de a extinde Java de la supercalculatoare până la aparatele de uz casnic, platforma software Java va fi împărtită în patru categorii: Java Platform for the Enterprise, PersonalJava destinată echipamentelor de genul televizoarelor, copiatoarelor, EmbeddedJava pentru echipamente cu microprocesoare dar cu putină memorie (pagere, telefoane celulare) si JavaCard pentru cartelele inteligente, înlocuitoarele cartelelor magnetice.

Referitor la JavaBeans, Sun a licentiat tehnologia InfoBus de la Lotus care va fi folosită în schimbul dinamic de date între componente JavaBeans, iar IBM dezvoltă un produs care va converti controalele ActiveX în componente Beans.

Sun si-a prezentat calculatoarele de retea JavaStation alături de terminalele Java prototip de la Mitsubishi si Toshiba.

Sun a anuntat si initiativa JavaPC, prin care un PC rulând DOS sau Windows va putea fi transformat foarte usor într-un calculator de retea.

Printre cele mai importante produse expuse la JavaOne au fost VisualAge si AppletAuthor de la IBM, pachetul Corel Office pentru Java, componentele Kona de la Lotus.

Informatii despre preodusele Java puteti obtine la:


(C) Copyright Computer Press Agora