Ploaia de biti

Este primavara, mai si ploile de primavara vor face bine viitoarelor recolte. Anul acesta va ploua cu biti, caci vom suferi o adevarata imersiune în informatiile transmise sub forma digitala. Generatia de azi, cea a netatenilor, va fi si cea care partici pa la realizarea noilor infrastructuri de comunicatii digitale, adecvate secolului care se apropie. A existat o generatie care a realizat liniile de cai ferate. A existat si generatia care a realizat liniile telefonice traditionale. Despre reteaua de so sele nu cred ca e cazul sa spun ceva, oricine viziteaza România are sansa sa constate calitatea lor deplorabila si sa admire turmele care circula pasnic pe drumurile europene de la noi. Dar sa revenim la comunicatiile digitale.

MDI (Mobile Data Initiative), initiativa firmelor Intel, Nokia si Ericsson, promite posibilitati de conectare cu calculatoare portabile de oriunde ne-am afla, în retele publice, private si pe Internet. Aceste posibilitati de conectare la sistemele de com unicatii digitale deschid o perspectiva fantastica pentru utilizatori. Realizarea infrastructurilor pentru GSM este deja în curs iar serviciile sunt deja disponibile în unele locuri din tara. Vom asista într-un timp foarte scurt la utilizarea acestor ser vicii (cât si ale celorlalte servicii MDI) de catre administratie, banci, societatile de asigurari, în transporturi si, încet, în toate domeniile. Am inclus în acest numar o prezentare scurta a tehnologiilor MDI, realizata de colegii de la Agnor High Te ch din Bucuresti.

Nu trebuie sa uitam însa nici de importanta legaturilor terestre de comunicatii, pe fibre de sticla. Pâna la urma, acestea vor asigura servicii de calitate si securitatea infrastructurii. De aceea, un aspect important la realizarea noilor sosele, conduct e precum si a altor elemente de infrastructura este ca împreuna cu acestea sa existe si linia de comunicatie. Nu demult circula povestea ca „americanii“ ori de câte ori sapa o groapa pentru canalizare, gaz sau apa, pun lânga conducta si cablul de fibra o ptica. Poate un asemenea obicei ne-ar scuti de cheltuieli ulterioare. Cine oare n -a vazut o strada sapata si astupata de diferiti constructori, în mod succesiv, la un interval scurt de timp? Unii erau de la gaze, altii de la telefoane, si tot asa, fara pic de coordonare. Poate pe viitor nu va mai fi asa. Sistemele GIS vor usura planif icarea rationala. Stiu, propozitia anterioara suna ca „cincinalul în patru ani si jumatate“ (pentru cei care l-au apucat), dar planuri si termene exista în orice structura economica evoluata. Cred ca este o bucurie pentru noi ca numarul de mai din BYTE România apare în mai.

Comunicarea are loc si în cadrul organizatiilor si întreprinderilor. Si aici modificarile de structura sunt inerente. Realizarea de intraneturi si utilizarea aplicatiilor pentru grupuri de lucru va duce la o distribuire mai rationala a informatiilor. Va creste rolul comunicarii pe orizontala, cea între nivelele ierarhice se va optimiza. Tehnologiile Internet patrund în întreprinderi. Dosarul din acest numar abordeaza aceste probleme.

Nu i-am uitat nici pe cititorii nostri interesati de tehnologiile fundamentale. Arhitectura I2O prezentata în acest numar din BYTE România va avea o influenta importanta asupra configuratiilor viitoare de servere performante. Tot aici puteti citi despre arhitectura procesorului Alpha 21164PC, despre evitarea robotilor Internet si despre Gigabit Ethernet.

Cover Story contine o prezentare a elementelor noi care vor fi prezente în Windows NT 5.0. Pentru o nuantare a imaginii va recomand sa cititi si articolul lui Harrison Forbes. Numarul acesta mai cuprinde o prezentare a unor dictionare de pe Internet. Nu am uitat nici administrarea datelor, domeniul fiind considerat vital. Eu sper ca toate articolele sa va placa si sa ne întâlnim la CERF'97, pentru ca acest numar a fost redactat cu gândul la cel mai important eveniment pentru informatica si comunicatiile din România. Aceste domenii sunt de acum inseparabile.

Este soare si primavara. Ne plimbam învaluiti de unde electromagnetice. Lupta pentru benzile de frecventa pentru comunicatii digitale este importanta: aceste benzi sunt resurse la fel de importante ca si bogatiile subsolului. Nu este indiferent cine si în ce conditii pune stapânire pe aceste resurse, invizibile dar vitale. Iar cei ce distribuie aceste resurse ar fi bine sa considere importante aspecte aparent minore, ca oferirea de canale de comunicatie gratuite pentru scoli, universitati si spitale. Poate ca asa vor beneficia direct si cetatenii de avantajele oferite de aceste resurse.


(C) Copyright Computer Press Agora