Târgul

Avem un târg adevărat. Un târg de calculatoare si produse electronice sau mai pe scurt CERF. Sper că de acum înainte târgul organizat de Comtek Expositions SRL ne va oferi în fiecare primăvară produsele de vârf ale industriei de calculatoare si comunicatii. Este ocazia unică pentru noi de a vedea împreună cele mai importante firme din domeniu, firme românesti sau mari companii din străinătate.

CERF’97 a fost cea de a sasea editie a manifestării, devenită acum traditională si prima care s-a tinut în hangarele de la ROMAERO Băneasa, special amenajate pentru această manifestare. Târgul a fost de amploare, pe cei 12.000 m2 utilizati si-au prezentat produsele si serviciile peste 350 de firme. Este un semn că deschiderea tării către lume se manifestă concret câte o dată. Este si un semn al dificultătii acestei deschideri, dacă tinem cont că acest amplasament se poate numi cu greu ideal pentru o astfel de manifestare. Cu tot efortul meritoriu depus de organizatori si sprijinul si atentia presedintiei si guvernului (după afirmatiile organizatorilor), ne-am simtit ca acasă în anumite momente. La rubrica Inbox, puteti citi anumite observatii critice. Ar fi mai multe, dar si organizatorii au câstigat experientă si sperăm că la anul comparatia pe care o pot face cei fericiti care au văzut si CEbit, va fi mai favorabilă. Este nevoie însă de un efort comun din partea organizatorilor, participantilor si chiar si a vizitatorilor.

Au fost multe produse interesante la CERF’97. BYTE România a anuntat din timp că va premia cele mai interesante si premiile “BYTE România BEST of CERF’97” au fost decernate pentru prima dată la această editie a târgului. Puteti afla mai multe despre produsele distinse cu acest premiu în prezentarea din acest număr BYTE făcută evenimentului. Regret că nu au existat mai multe produse premiate, desi produse ca TeamWare de la ICL (www.teamware.com), O2 de la Silicon Graphics, situl Web pentru România realizat de grupul Sysnet de la ICI (www.ici.ro/romania/hompage.html) sau chiar si NetBox de la AFROM ar fi meritat cu sigurantă să fie premiate. Anul viitor vor fi cu sigurantă mai multe categorii si cred că si firmele se vor înscrie din timp cu produsele lor, ca să le putem evalua.

Computer Press AGORA a avut desigur stand la târg si trebuie să multumim tuturor celor care ne-au vizitat. Evenimentul deosebit rezervat de editură pentru cei interesati de cartea de specialitate a fost lansarea traducerii în limba română a cărtii “Retele de calculatoare”, editia a treia de Andrew S. Tanenbaum. Traducerea a fost făcută de un colectiv de la Institutul Politehnic din Bucuresti, colectiv coordonat de prof.dr.ing. Valentin Cristea, prof.dr.ing. Irina Athanasiu si prof.dr.ing Eugenia Kalisz, ceea ce garantează calitatea traducerii acestei cărti fundamentale.

Conferintele au o importantă deosebită la orice târg de specialitate. Conferintele, ale căror program le-am publicat deja în BYTE România, numărul din aprilie s-au bucurat de succes, cu toate că a fost destul de dificilă localizarea sălilor în imensitatea spatiului de la ROMAERO. Participarea a fost numeroasă si majoritatea expunerilor au fost urmărite cu mare interes de publicul prezent. Dintre prezentările pe care le-am putut urmări mi s-au părut foarte interesante cele ale firmelor ORACLE, Sun (ROMSYS), Glossy, Logimax, Tornado si Net Brinel dar sunt convins că au fost si altele, la care nu am reusit să particip. În acest număr, puteti afla detalii de la ziua dedicată telecomunicatiilor în România.

Mesele rotunde, organizate pe zile tematice au fost de la început considerate foarte importante. Problemele dezbătute în cadrul meselor rotunde sunt de importantă vitală pentru evolutia tehnicii de calcul si comunicatiilor din România. Am înregistrat dezbaterile si vom reveni la subiectele principale. Aici doresc doar să multumesc invitatilor nostri care ne-au onorat cu prezenta. Nu pot să nu mentionez totusi câteva probleme. Cea mai gravă mi se pare lipsa legislatiei specifice pentru domeniul informaticii, in legislatia actuală existând doar mentiuni vagi, ca de exemplu în legea dreptului de autor. Acest lucru duce la paralizarea unei întregi ramuri industriale potentiale, cum este industria de software si prelucrare date. Legiuitorii manifestă dezinteres total pentru acest domeniu si influentele pot fi dezastruoase. O altă problemă este emigrarea absolventilor institutiilor de învătământ superior de specialitate. Si evident, sunt multe. Amintesc doar că Sun a donat un server performant pentru politehnica bucuresteană si nu s-a găsit sală unde să fie pus...

Nu as vrea să închei ca tov. Jdanov la PCUS că “mergem din succes în succes”. Dar oricine circulă cu ochii deschisi a putut să vadă un târg mai bun ca anul trecut si care ne anuntă integrarea româniei în circuitul mondial de valori ale domeniului. La revedere la CERF’98


(C) Copyright Computer Press Agora