Cele mai interesante sit-uri Web românesti

Cristian Matei

În cadrul târgului de calculatoare si electronică CERF'97 revista BYTE România a decernat distinctiile "Best of CERF". Printre categoriile de hardware, software si produse nou lansate s-a numărat si cea destinată celor mai interesante sit-uri Web românesti. Acestea au fost alese pe baza complexitătii si a diversitătii informatiilor si a serviciilor pe care le oferă fiecare dintre ele si posibilitătilor de acces. Situ-rile Web finaliste au fost cele de la DNT Iasi, GEO STRATEGIES Sibiu si KAPPA NET Bucuresti, ultimul dintre ele fiind în prezent în posesia distinctiei. Dacă nu le-ati văzut încă, desi mă îndoiesc de acest lucru, vă ofer acum posibilitatea de a face cunostintă cu ele:

DNT Iasi

DNT Iasi face parte din proiectul DNT România, alături de alte trei centre situate în Bucuresti, Cluj si Timisoara. Proiectul a fost lansat de către fundatia Soros în anul 1993 pentru crearea de centre de pregătire în comunicatia dintre calculatoare. Sit-ul propriu-zis, de la Iasi, a putut fi accesat începând din anul 1995 la adresa www.dntis.ro, având o legătură directă la satelit printr-un canal cu o bandă de 128kbps (în curând aceasta se va lărgi la 256kbps). Printre serviciile oferite clientilor de către DNT Iasi se numără accesul la Internet, suport tehnic si educatie în ceea ce priveste calculatoarele si în special Internetul, dezvoltarea de pagini Web, publicatii multimedia si dezvoltare de soft.

Clientii DNT Iasi au posibilitatea de a se lega la Internet din aproape orice punct din tară, datorită existentei unor puncte de acces POP (Point of Presence) în multe localităti.Puteti utiliza si un serviciu Person 2 Person pentru a trimite si a primi răspunsuri pe anumite teme de interes general, cum sunt cele legate de afaceri, educatie, s.a.m.d. Dacă mesajele trimise prin e-mail nu vi se mai par destul de expresive atunci puteti utiliza serviciul de cărti postale electronice ce contin imagini din cele mai diverse domenii: comice, flori, animale, tehnice, etc. Nu lipsesc nici informatiile generale legate de afaceri, educatie, date despre România si în special despre orasul gazdă, Iasi.

Prin intermediul DNT Iasi vă puteti testa si talentele jurnalistice, la ora actuală sit-ul fiind în căutare de tineri jurnalisti.

Geo Strategies

Geo Strategies se remarcă prin specificul informatiilor oferite. Acestea sunt influentate de obiectul de activitate al companiei, realizarea hărtilor digitale. Pe sit se gasesc o serie de hărti si imagini interesante. Ele pot fi văzute apelând adresa www.geo.strategies.ro. Cea mai interesantă si mai complexă dintre hărti este aceea care o găsiti intrând pe legătura Romania Map:

Vi se prezintă o hartă interactivă a României, îndeajuns de mică pentru a încăpea pe ecranul calculatorului, având, de fapt în spate o imagine senzitivă. Asa că dacă dati un clic pe o zonă oarecare de pe hartă aceasta va fi mărită, si vi se va prezenta o nouă hartă, de data aceasta mărită, cu detalii privind zona aleasă. Ea cuprinde numele oraselor, si ale comunelor, soselele si căile ferate s.a.m.d.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu au legătură Internet care să permită încărcarea rapidă a imaginilor color, vi se oferă posibilitatea de a le vedea doar în alb-negru.

Oferta companiei Geo Strategies este extrem de discretă fiind încadrată în informatii generale despre GIS. Ea se materializează prin oferte de software si hardware specifice realizării hărtilor digitale, GIS si a procesării imaginilor din satelit. Nu lipsesc nici informatii generale despre geografia României si în special despre orasului gazdă, Sibiu. Tot aici găsiti si informatii despre zona Vrancea, cunoscută pentru activitătile seismice din zonă si despre cum modelele digitale ale terenurilor ajută noile retele de telefonie digitală să-si facă planificarea (plasarea releelor).

Vizitatorul obisnuit va surprins la acest sit de structura sa eficientă si prin informatiile sale interesante, ce nu mai pot fi găsite decât în cărtile prăfuite de prin bibliotecile judetene.

Kappa & Kappa Net

Ultimul dintre sit-urile pe care le vizităm în acest număr este si cel de la adresa www.kappa.ro, acesta primind si distinctia de "Best of CERF" din partea revistei BYTE România. Pentru colindătorii prin Internet, acest sit este cunoscut mai ales datorită home page-urilor de la cele mai importante retele de televiziune si publicatii din România. Printre acestea se numără Antena 1, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziua, Academia Catavencu s.a.m.d. (O perioadă a fost si ProTV-ul care a trecut pe sit propriu.) Dar toate acestea nu intră decât într-o singură categorie de servicii oferite de către Kappa Net acea a e-media.

Dar ce este de fapt Kappa? Kappa este o societate CATV din Bucuresti. Acest lucru nu ia descurajat pe initiatori, care au combinat televiziunea cu Internetul, devenind astfel singurii operatori de Internet prin CATV din România. Avantajele acestei împletiri între Internet si CATV sau materializat într-o retea metropolitană cu peste 170 de noduri, ce conectează atât clientii Kappa Net cât si principalii operatori Internet din Bucuresti împreună cu clientii lor, la o viteză de nu mai putin de 4 Mbps si 10 Mbps, ce permite si realizarea de video-conferinte. În perspectivă Kappa Net încearcă să lege toate retelele de CATV si de transmisie de date din tară astfel încât utilizatorii să poată comunica între ei cât mai usor si mai ieftin.

O altă categorie pe care nu trebuie să o ratati este cea care stă sub titlul Voiaj. Aici puteti vedea imagini superbe si afla informatii despre cele mai importante obiective turistice de la noi din tară printre care si Bucurestiul, Sinaia, Castelul Peles, Complexul Economat si nu în ultimul rând Carpatii.

Dacă televizorul vostru s-a defectat temporar atunci mai puteti vedea postul national TVR1, prin categoria Informatii, la serviciul TV în direct, cu conditia ca legătura Internet să fie foarte rapidă. Tot în această categorie puteti afla si ultimele informatii politice de la guvernul româniei si de la principalele institutii statale. Dacă doriti să aflati informatii economice sau medicale nu ezitati si vizitati categoria Servicii.

În loc de bun rămas...

Fără pretentia de a fi epuizat toate informatiile pe care le găsiti pe aceste sit-uri vă invit din inimă să le vizitati, pentru că sunt singur că nu veti regreta.

Cristian-Eugen Matei este redactor colaborator la revistele BYTE România si PC Report. Poate fi contactat prin intermediul redactiei sau via e-mail la cmatei@agora.ro

(C) Copyright Computer Press Agora