Calea

Darvas Attila

De 4 iulie, Ziua Independentei SUA, cercetatorii de la NASA au reusit sa plaseze pe planeta Marte o statie trimisa īn cadrul misiunii Mars Pathfinder, misiune condusa de JPL (Jet Propulsion Laboratory: http://mpfwww.arc.nasa.gov/default.html). De pe statia Sagan Memorial, vehiculul Sojourner Rover īsi cauta acum calea pe Planeta Rosie. Si noi, cei care suntem conectati la Internet, putem urmari drumul parcurs de Sojourner, imaginile trimise de statie, starea vremii pe Marte si obstacolele care stau īn calea vehiculului. Putem admira realizarile tehnologice de vārf, dar nu trebuie sa uitam nici de problemele existente, mai apropiate de noi. Sojourner, plasat īn Romānia ar descoperi multe lucruri surprinzatoare poate pentru echipa de la JPL.

Īn acest numar veti putea citi īn dosarul BYTE Romānia punctele de vedere ale unor personalitati avizate, despre doua domenii fara de care mult discutata Societate Informationala de la noi nu va putea exista. Este vorba de educatie si Internet si de posibilitatea de utilizare a noilor tehnologii educationale si de comunicatii īn conditiile existente īn Romānia. Serviciile Internet sunt sortite succesului, desi dinamismul furnizorilor introduce o anumita neclaritate privind structura ofertei. Multe depind de legiuitorii tarii, de companiile de telecomunicatii, de banci si institutii care mai trebuie sa descopere facilitatile serviciilor oferite. Sojourner ar constata infrastructuri īn formare, similare celor din alte colturi ale lumii, servicii similare, web-masteri competenti si lupta lor cu lipsa de īntelegere a societatii. Tehnica de calcul si comunicatiile necesita un efort de īntelegere pe care prea putini īnca doresc sa-l faca.

Īnvatamāntul este Cenusareasa societatii. Unii viseaza la integrare europeana, dar fara o societate educata care beneficiaza de un sistem de īnvatamānt modern, acest lucru īmi pare doar iluzie. Poate noua lege a īnvatamāntului mai schimba ceva, dar cadrele promovate de raposatul PCR (fara aprobarea caruia nu puteai sa intri la doctorat) mai ocupa multe functii de decizie īn structura sistemului de īnvatamānt, structura īn care nu s-a facut o reforma reala. Asemenea indivizi pot bloca fluxul corect de informatii si initiativele (de genul realizarii SunSite la UPB). Sojourner ar putea furniza informatii de necrezut pentru cercetatorii JPL, formati īn alte conditii. Desi nu este sigur, pentru ca specialistii tineri pleaca īn continuare si unii ajung sa fie apreciati (de catre Microsoft, de exemplu) īn America. Problema este serioasa, si discutānd cu directorii cātorva firme serioase de la noi, au zis ca prefera sa angajeze personal de specialitate cu vārsta peste 40 de ani, pentru ca tinerii pleaca dupa un an, doi, dupa ce īnvata concret produsele firmei.

Sa privim putin spre viitor, pasind cu grija, ca sa nu cadem īntr-una din nenumaratele gropi existente (strada pe care locuiesc a fost din nou sapata, pentru a treia oara īn ultimii ani, si arata ca imaginile transmise de Sojourner). Interfetele de calculator vor suferi o schimbare revolutionara. Suprafata de lucru obisnuita GUI se va transforma īn NUI, suprafata utilizatorului de retea. Aplicatiile vor fi de retea si tendinta este clara. Cover Story prezinta noile suprafete. Retelele virtuale private sunt interesante pentru cei care lucreaza la firme cu sedii aflate īn multe locuri unde exista posibilitate de conectare la Internet. Exista īn acest numar si un articol despre solutiile intranet oferite de Sun. Magazinele de date sunt utile chiar si pentru firme mai mici, unde se doreste fundamentarea deciziilor manageriale si posibilitatea de previziune si modelare. Dar gasiti īn acest numar si articole despre MMX si despre aplicatii Web, īn Lab Report. Sau aplicatii Java si JDBK. Un alt subiect interesant, prezent īn revista este cel al caselor inteligente. Reteaua realizata la domiciliu va poate oferi confortul dorit, siguranta si economie de energie. Aceste retele de domiciliu din casa dumneavoastra vor fi controlabile si de pe Web. Nu avem īnca orase digitale, dar exista proiecte. Casa inteligenta, orasul inteligent si Internet sunt vise pe cale de a fi realizate.

Niste versuri mai pesimiste, citite pe vremuri, afirmau: „Īn temeiul muntelui / Cale nu-i carare nu-i". O misiune Pathfinder ar putea poate oferi informatii utile. Este īnsa nevoie de o legislatie moderna, de programe guvernamentale serioase, facute īmpreuna cu cei care lucreaza efectiv īn domeniul calculatoarelor si comunicatiilor si au realizari efective, pentru a gasi caile dezvoltarii viitoare. Si de initiative locale.


(C) Copyright Computer Press Agora