Finlanda si viitorul viitorului Europei

Iosif Fettich

Frunzarind printre scrisorile venite īn reactie la o teza cel putin interesanta pusa īn discutie pe Synapse, la www.hotwired.com - „On the Internet, geeks are no longer outsiders; they run the place" - relativ la felul īn care cei-ce-nu-ncap-īn-tipare ajung nu numai sa nu (mai) fie marginalizati de societate, ci sa aiba un rol determinant īn ea - am dat peste o trimitere la un titlu incredibil: „Finland and the Future of the Future of Europe".

Autorul scrisorii - Alex, un englez - relata, printre altele, cīt de impresionat a fost de un raport cu acest titlu, prezentat la o conferinta la care participase, si mai ales de modul īn care erau puse problemele, din care reiesea cīt de serios se implica parlamentul si guvernul finlandez īn abordarea sistematica a comunicatiilor ca o componenta de interes national vital īn abordarea Viitorului - si nu numai a viitorului imediat (pīna la alegerile viitoare…) ci a celui de perspectiva lunga.

Stiam ca īn Finlanda se īntīmpla lucruri interesante - dar nu stiam mai nimic despre cum s-a ajuns la ele. Asa ca am trimis rapid un e-mail.

Dupa 15 minute aveam un raspuns care mai domolea un pic entuziasmul meu - titlul care ma frapase nu era rodul unui efort de durata, nici al unei inspiratii de moment, ci pur si simplu rezultatul unei greseli de editare…

Oricum, am aflat ca raportul cu pricina probabil nu este disponibil pe web; totodata am primit adresa de e-mail a unei persoane - Paula, o finlandeza - care probabil īmi va putea da alte detalii. Evident, am forwardat mesajul catre noua adresa de e-mail; atīt mesajul meu initial, cīt si raspunsul primit, plus trei cuvinte īn fata care sa afirme interesul meu īn chestiune.

De data asta raspunsul nu a mai venit imediat - oficialitatile sīnt oficialitati īn orice tara, chiar si īn Finlanda.

Dar a doua zi, dimineata, īn cutia postala era si raspunsul asteptat, īmpreuna cu textul complet al raportului. Acesta, īn forma īn care era - nici nu stiu exact īn ce format, Word-ul l-a importat fara sa comenteze, dar macinīnd aproape 15 minute la el, ceea ce era sa ma faca sa rebootez gīndind lucruri de nepus pe hīrtie relativ la Microsoft - se īntinde pe 175 de pagini, scrise, adevarat, ca pentru parlamentari, cu fonte de minim 12 si margini generoase.

Cuvīntul īnainte merita, cred, reprodus macar partial, poate īl mai vede cineva din cei care-si arunca ochii pe el:

„We must have cultural roots - but above all we need wings to bear us into the future.
The Parliament of Finland has wished to assume an active role in the discourse on the future of the nation. It has obliged the Government to submit a report on the future once each parliamentary term. In it, the Government defines its perception of the country's future and of the measures that will be needed over a time span of 5-15 years. Parliament has appointed the Committee for the Future to deliberate and reply to the Government's report. Parliament deliberates the Committee's report in session and adopts it with any amendments that have been made, whereupon it becomes a resolution of Parliament binding on the Government."

As minti afirmīnd ca am citit raportul din scoarta-n scoarta. 175 de pagini e mult peste ceea ce pot accepta dintr-o data - chiar daca este foarte interesant. Cine a parcurs mai īn urma rapoartele Clubului de la Roma, nu va fi surprins de tonul raportului - documentat, serios, putin īngrijorat. Demn de citit.

Cert este ca Finlanda este o tara interesanta din multe puncte de vedere. Nu numai pentru cele 1000 de lacuri, si nu numai pentru Paavo Nurmi sau Jan Sibelius. Si nu neaparat pentru numele ce apar la rubrica „Famous Finns Today" pe www.vn.fi: Karita Mattila, Esa-Peka Salonen, Jukka-Pekka Saraste sau Märta Tikkanen. Ci, poate, pentru ca Telecom Finland este īn prezent proprietarul celei mai dezvoltate retele ATM din lume. O tara de 5 milioane de locuitori, a saptea ca suprafata īn Europa, si-a asumat responsabilitatea unui pariu cu viitorul: daca ATM-ul se impune, mai marii tehnologiei vor fi finlandezii, iar Mecca ATM-istilor va fi la Helsinki.

Pīna atunci, Telecom Finlanda (www.tfi.net) se mai lauda cu cel mai mare „procent de penetrare" din lume la GSM - 30% - si cu telemedicina devenita fapt cotidian…

Nu ma astept ca mīine sa apara prin Internet - si nu numai - titluri gen „Romānia si viitorul viitorului Europei". Dar nu vad de ce n-as spera īn el. Si de ce nu m-as bucura citind īn SunExpert, aprilie97, o declaratie a lui John Quarterman care suna cam asa:

„If you want to be part of a big crowd, go to Comdex. If you want networking suits, go to Interop or Internet World. If you want an intense schedule and a small group of knowledgeable people from half the world, go to ROSE in Romania or APRICOT in Hong Kong. It's all a matter of taste…"

(C) Copyright Computer Press Agora