Locuinte inteligente conectate la Internet

În curând aparatele de uz casnic din casele dumneavoastră vor putea fi conectate între ele si chiar la Internet. Aceasta pare a fi locuinta inteligentă a viitorului, iar acest viitor nu e departe.

Peter Corcoran

Locuinta inteligentă a fost multă vreme un vis al domeniului SF, amplificat de imagini din filme ca 2001: O odisee a spatiului . Dar anul 2001 se apropie, iar locuintele noastre încă nu prea dau semne de inteligentă… Sau nu e asa?

În realitate, aparatele moderne individuale cum ar fi televizorul, cuptorul cu microunde si sistemele de alarmă deja contin un microprocesor (sau unitate centrală de prelucrare, CPU) , la fel ca si celeca receptoarele radio, telefoanele mobile si majoritatea ceasurilor. Şi cu toate că fiecare dintre aparate este programat pentru un obiectiv specific, ele sunt capabile să conlucreze în beneficiul consumatorului. Iată esenta conceptului de locuinta inteligentă.

În cazul în care toate aceste mici „inteligente“ ar putea comunica între ele prin intermediul unei retele si ar lua decizii în comun, locuintele dumneavoastră ar deveni dintr-o dată mai destepte. O metodă simplă ar fi interconectarea acestor aparate folosind reteaua electrică a locuintei (unde majoritatea aparatelor sunt deja legate).

Desigur, anumite automatizări domestice au fost posibile încă de la începutul erei computerului. Aceasta însemna, pentru cei ce îsi puteau permite, instalarea unui computer dedicat special acestui scop, sau o altă formă de inteligentă centralizată conectată prin intermediul cablurilor la diferiti senzori si întrerupătoare dispersati în întreaga locuintă. Dar necesitatea unui hardware specializat precum si a unor instalatori experimentati a făcut ca aplicarea acestor genuri de automatizări să fie dificilă si costisitore. În plus, controllerul central ar putea fi suprasolicitat iar căderea sa ar atrage după sine căderea întregului sistem.

Astăzi, în majoritatea locuintelor avem o formă de inteligentă distribuită, ca si cum am avea câte un PC pe fiecare masă, în loc să avem un singur mainframe care să coordoneze toate aparatele. Astfel, procesorul din alarmă se preocupă de securitate, în timp ce termostatul controlează încălzirea si aerul conditionat. Fiecare aparat functionează eficient si este invulnerabil la defectiunea celuilalt, dar dezavantajul constă în faptul că nici unul dintre aparate nu are acces la informatiile, resursele altora.

În cazul în care aparatele ar fi interconectate între ele cu ajutorul unei retele, ele ar putea functiona independent, dar ar putea să comunice si să-si împartă resursele. De exemplu, una dintre „resursele“ sistemului de securitate ar putea fi un detector de miscare situat într-una din camerele locuintei. Când este detectată o miscare, controllerul sistemului de securitate verifică dacă alarma este activată, iar în caz afirmativ, declansează alarma.

Dar dacă sistemul de securitate face parte din reteaua locuintei, acestuia îi poate fi atasată o simplă interfată, care în momentul detectării unei miscări trimite un semnal de activare. Comutatorul de lumină (făcând parte si el din retea) din camera unde s-a detectat miscarea, primeste acest semnal si va răspunde prin aprinderea luminii. Un termostat inclus în retea va porni încălzirea si va trage draperia în momentul în care ati întrat în cameră. În acest mod reteaua din locuintă poate folosi o resursă partajată, în acest caz apartinând detectorului de miscare.

În zilele noastre, producătorii lucrează la crearea unor componente inteligente care să poată fi conectate automat la o astfel de retea (plug&play). Aceste produse de larg consum nu ar necesita programare prealabilă: ajunge doar să fie conectate si devin părti ale retelei din locuinta inteligentă.

Locuintă pe retea

În acelasi mod în care electricitatea a transformat gramofonul în hi-fi, cutiile cu gheată în frigidere si felinarele în becuri, Internetul va revolutiona echipamentele de larg consum, de la computere si televizoare până la aparatele din bucătărie si automobile.

Nicholas Negroponte, celebrul guru de la MIT, apreciază că până în anul 2000 „populatia“ Internetului va atinge cifra de un miliard, începând cu utilizatorii de computere si ajungând până la consumatorii obisnuiti. Dar pentru a-i atrage pe acestia din urmă, Internetul va trebui să fie accesibil aparatelor cu care acestia sunt obisnuiti.

Însă aparatele casnice, spre deosebire de calculatoarele personale, sunt în general specializate pentru îndeplinirea unui singur scop, sunt ieftine si usor de folosit. Unii speculează că această nepotrivire ar putea fi rezolvată cu ajutorul unui dispozitiv hibrid, un fel de calculator de retea ieftin sau un aparat de informare, cu ajutorul căruia s-ar reduce diferenta existentă între computere si aparatele de uz casnic.

Un astfel de dispozitiv ar putea fi o îmbunătătire importantă la produsele electronice din locuintă, dar crearea acestui nou gen de produs si acceptarea lui de către consumatori se pare că va fi un proces prea lent ca să tină pasul cu expansiunea Internetului.

Ca alternativă, am putea conecta aparatele casnice la Internet! La urma urmei televizoarele, telefoanele, automobilele, chiar si aparatele din bucătărie, contin deja multe dintre componentele necesare pentru conectivitate la retea, în special microprocesoare si memorie. Conform firmei Motorola Semiconductor, noile automobile de vârf ale prezentului contin până la 500 cipuri.

Imaginati-vă o lume în care toate aparatele din locuinta dumneavoastră interactionează pentru a vă oferi serviciile si informatiile de care aveti nevoie, când aveti nevoie... frigiderul simte golirea cutiei de lapte si înstiintează magazinul local să adauge lapte la lista alimentelor livrate zilnic, în timp ce prăjitorul de pâine vă anuntă prin interfonul locuintei că pâinea dumneavoastră… s-a ars?

Dintr-o dată, o largă varietate de produse si servicii noi sunt disponibile pentru oricine posedă o retea electrică în locuintă si o linie telefonică prin care să conecteze locuinta la Internet. Promisiunea supremă a legării în retea a aparatelor noastre casnice nu este cresterea utilitătii acestora, ci o crestere a calitătii vietii noastre.

În momentul de fată tindem să personalizăm fiecare produs sau serviciu utilizat: numele din agendă, numere de telefon rapid accesibile, posturi setate în memoria radioului, pozitia scaunelor din automobil, ziarele la care ne abonăm, semnele de carte din navigatorul nostru Web.

Aceste preferinte reflectă cine suntem iar posibilitatea de a le alege contează pentru noi, ca indivizi si consumatori. Aparatele casnice ale zilelor noastre functionează independent, sunt personalizate manual si au o accesibilitate limitată. Dar aparatele viitorului, legate la Internet, vor conlucra între ele, vor fi personalizate în mod automat si vor avea o accesibilitate globală.

Deja se conturează aliante printre marii producători de electronică de larg consum, acoperind diferite sisteme electronice aplicate în locuinte, jocuri, echipamente de retea si telefoane. În curând aceste parteneriate vor fabrica produsele de larg consum care vor defini stilul de viată al secolului următor.

Abia atunci vom putea spune ca locuinta inteligentă se află chiar după colt…atributiile zilnice din locuintă vor fi automatizate pe măsură ce aparatele casnice vor deveni suport pentru o gamă largă de servicii extinse. Prăjitorul de pâine al zilei de mâine va „sti“ cum să prăjească fiecare tip de pâine, se va informa de la ceasul desteptător când să înceapă prăjirea pâinii iar senzorul său termic poate prelua si functia de alarmă la incendiu în bucătărie! Dacă un simplu prăjitor de pâine va putea să facă toate acestea, ce vor putea face alte aparate?

Dr. Peter Corcoran este profesor de electronică si calculatoare la UCG.Poate fi contactat prin e-mail la adresa: pcor@eek.ucg.ie