Cărti pe Web

O veche zicală spunea că „cine are carte, are parte“. Să vedem cum stau lucrurile, din acest punct de vedere, pe Web.

Crystian Matei

Dacă căutati o documentatie, pentru aproape orice subiect imaginabil, atunci cel mai potrivit loc pentru a începe este, fără îndoială, Internetul. De obicei, o do cu mentatie găsită pe Internet este cu atât mai plauzibilă cu cât ea este luată dintr-o sursă care are un „spate“ solid, fie este semnată de personalităti ale lumii informaticii. Printre documentatii cele mai serioase par a fi cărtile, cu care am fost obisnuiti începând încă din scoala primară.

La drum prin România

Pornind de la aceste premise, am început să navighez pe Web în căutarea unor cărti de informatică, fără a avea un anumit subiect în minte. După cum era firesc, mi-am îndreptat mai întâi atentia spre site-urile editurilor românesti, ce editează cărti de informati că. Nu mare mi-a fost mirarea când, edituri precum Editura Teora, ce editează cel mai mare număr de cărti de informatică în limba română, nu au sit pe Web. Cărtile ei, în schimb, pot fi găsite de vânzare prin intermediul magazinelor Web ale altor companii cum este si NordEst Communication S.A. ( http://www.nordest.ro).

Deviind putin de la firul textului nostru, tin să precizez pentru cei care si-au achizitionat cărti din seria „...pentru Tonti“, sau sunt pe cale de a le achizitiona, să viziteze situl http://www.dummies.com, unde „revolutia cunoasterii continuă“. Aici puteti găsi pe lângă traditionalele oferte de vânzare, atât informatii suplimentare privitoare la cărtile din serie, cât si recenzii si capitole date ca si exemplu. M-am bucurat totusi atunci când, la CCC Iasi, (http://www.cccis.ro ) am găsit două cursuri în limba română, adresate studentilor: „Curs de initiere în HTML“ ce cuprinde de la informatii generale despre WWW si până la imagini senzitive, tabele si editoare HTML si „Curs de initiere în utilizarea resurselor Internet“, orientat spre serviciile oferite de Telnet, FTP, E-Mail etc. Asemenea cursuri pot fi găsite si pe la universitătile din România, multe dintre ele fiind încă în constructie sau în faza de proiect. Si, nu în ultimul rând, există cărtile editate de Computer Press Agora si cele comercializate de CPAla http://www.agora.ro.

Macmillan Computer Publishing

Cu părere de rău, am fost nevoit să părăsesc plaiurile natale si să mă îndrept spre cea mai mare editură ce publică cărti de informatică din Statele Unite, si nu numai, Macmillan Computer Publishing (http://www.mcp.com ). MCP a luat nastere în anul 1984, în Indianapolis, sub numele de Corporatia Que, primind denumirea actuală în anul 1984. Prima carte publicată se referea la utilizarea calculatoarelor, iar cel mai mare succes l-a înregistrat cu cartea „Using 1-2-3“, care s-a vândut în peste un milion de exemplare.

Astăzi, MCP este format dintr-un conglomerat de edituri (Adobe Press, BrandyGAMES, Hyden Books, Lycos Press, New Riders Publishing, Que, Que Education & Training, Sams Publishing, sams.net, Waite Group Press si Ziff-Davis Press) fiecare devenind, la rândul ei, un nume important în editarea de carte de informati că. Toate acestea si-au reunit fortele pentru a scoate serii de cărti precum Adobe Design Essentials, PC Learning Labs, Teach Yourself, Complete Idiot's Guide etc., ce nu pot să lipsească din bi blioteca proprie. Multe dintre cărtile MCP pot fi cumpărate si prin editura Computer Press Agora.

Cititorilor în limba franceză le recomand să acceseze adresa http://www.ssm.fr de la editura Simon & Schuster Macmillan.

Dacă aveti instalat programul PointCast, care este capabil să primească informatii furnizate pe Web prin tehnologia push, a tunci veti putea primi si informatii de ultimă oră de la MCP, prin serviciul PointCast Connection. Pentru cei interesati în publicistică, la situl MCP pot găsi chiar si locuri de muncă (manageri, editori, graficieni s.a.m.d).

Que's Digital Bookshelf

La editura MCP a fost si primul loc în care am găsit cărti online, la adresa http://www.mcp.com/que/bookshelf, asociată editurii Que's Digital Bookshelf. În clipa în care am accesat situl, existau două cărti noi apărute: „The Complete Idiot's Guide to Java Script“ si „Working with Active Server Pages“.

Alte 38 de titluri erau disponibile la categoriile World Wide Web, Web Publishing, WWW Programming, WWW Servers, Programming, Newtworking, Database Programming, BackOffice, GroupWare si Business Aplication.

Sams Publishing

O altă editură, ce oferă cărti online, din cadrul MCP, este si Sams Publishing & sams.net ( http://www.mcp.com/sams ). De data aceasta însă, trebuie să vă grăbiti să cititi cărtile oferite, pentru că un titlu nu stă mai mult de 45 de zile (trial period) pe sit. Printre categoriile la care exitau cărti, la data accesării sitului, se numărau si Internet, Internet Networking /Servers, Internet Programming, Internet Web Publishing si Internet Systems. Unele dintre cărtile publicate pe Web au anumite capitole sub parolă.

Pe lângă cartea „Teach Yourself HTML in 24 Hours“, situl Sams vă oferă o cafenea HTML, deschisă 24 de ore din 24, ce cuprinde, pe lângă exemplele din carte, si referinte pentru principalele marcaje utilizate de limbajul HTML si modul efectiv în care a fost construită cafeneaua, constructie foarte utilă pentru cei ce vor să-si construiască o pagină Web performantă.

Situl Sams ne mai oferă si o oglindire a arhivei software, Tucows Winsock, extrem de utilă pentru dezvoltatorii de software.

Prentice Hall Direct

Pe lângă cărtile publicate, în mod obisnuit, la tipografie, Prentice Hall Direct, o diviziune a editurii Simon & Schuster Macmillan, ne mai oferă 400 de titluri prin e-mail. La multe dintre aceste cărti, editura le-a pus pe Web cuprinsul împreună cu câteva capitole. Cărtile pot fi studiate înainte de a face plata efectivă, timp de 30 de zile.

Situl editurii ( http://www.mcp.com/phdirect ) ne oferă si posibilitatea de a ne înscrie într-o listă, prin intermediul căreia vom fi anuntati la aparitia unor titluri noi.

Alti distribuitori de cărti pe Web

Editura Manning Publications ne oferă cărtile sale prin intermediul Browser's Book Corner ( http://www.browsebook.com ). Aici puteti găsi descrieri detailate si introducerile cărtilor puse în vânzare prin intermediul CyberBooks ( http://www.browsebooks.com/cyberbooks/ ), ce ne pune la dispozitie si versiuni HTML ale cărtilor tipărite. Acestea au avantajul că sunt cu mult mai ieftine si contin toată grafica aflată si în cărti.

Amazon.com ( http://www.amazon.com ) se laudă că este cel mai mare distribuitor de cărti prin intermediul Web-ului. Cu un pret cu 20-40 % mai ieftin, puteti găsi aici peste 400000 de titluri, zi si noapte. La cerere, editorii de la Amazon.com vă pot trimite, prin e-mail, mai multe date despre cărtile puse în vânzare.

Alte cărti pe Web

Mai puteti găsi si alte cărti pe Web, independente, la următoarele adrese:

Concluzii

Mi-am încheiat aici incursiunea pe Web. Ceea ce am observat însă este discrepanta dintre multitudinea de titluri ce pot fi cumpărate de la magazinele de pe Web si zgârcenia cu care sunt puse textele propriu-zise în format HTML.

Mai multe documentatii pot fi găsite, în schimb, în documente mai mici si mai specializate pe anumite domenii stricte.

Cristian-Matei Eugen este redactor colaborator al revistelor BYTE România si PC Report. Poate fi contactat prin intermediul redactiei sau via e-mail la cmatei@agora.ro