Vara

Este vară și lumea este cu gândul la concedii. Înainte de a pleca, însă, poate n-ar fi rău să vedem care mai sunt noutățile. Barometrul ar putea fi analizele statistice oferită pe Web de diferite companii și organisme.

Dacă urmăriți analiza oferită de Netcraft veți vedea că dezvoltarea Internetului urmărește îndeaproape dezvoltarea generală a țării. Noile statistici de la Netwok Wizzards sunt promise pentru 17 august și vom putea vedea dacă într-adevăr numărul sistemelor host Internet din România este în scădere, așa cum indică analiza RIPE. Fără măsuri urgente, poveștile cu „informatica, ramură de importanță strategică...“ rămân simple texte.

Resursa cea mai căutată în informatică o constituie oamenii calificați. Programatori calificați se găsesc destul de greu, chiar și pe la noi. Pe piața mondială există o adevărată luptă. Cei aproximativ 6 milioane de programatori existenți azi sunt total insuficienți pentru a satisface cererea, care a crescut exploziv. Azi orice echipament modern are inteligență înglobată, începând cu mașina de spălat sau aparatul telefonic și terminând cu navetele spațiale. În perioada următoare – în afara dezvoltării infrastructurii de comunicații – cea mai interesantă evoluție în informatică este, poate, cea de pe piața forței de muncă. Marile puteri în domeniu sunt Statele Unite cu 2 milioane de persoane calificate, unde există și cerere, Rusia cu 1,6 milioane de programatori, dar din care mulți nu sunt familiarizați cu structurile moderne de afaceri și nici cu tehnologiile noi, și Japonia, unde sunt peste 1 milion de programatori, dar aici softul este mai special datorită unui specific național accentuat. Interesantă este situația din India. Aici părea că numărul programatorilor disponibili este infinit, dar cei 250 de mii informaticieni existenți acum se dovedesc insuficienți, cu toate că numărul lor crește cu peste 10% pe an. În Bangalore, unul din centrele tehnologice din India, salarul unui programator începător depășește deja 7000$ pe an. Este un semnal pentru țările unde programatorii câștigă mai puțin că pot intra pe piață. Și această piață este semnificativă. O statistică Dataquest (citată în magazinul Siemens 2/97) prezintă cifrele de afaceri ale primelor firme din Bangalore. În frunte se află Winpro Infotech cu 55 milioane dolari SUA, urmează apoi Infosys Technologies cu 26 milioane realizate cu 1019 angajați și IMR India cu 13 milioane dolari SUA realizate cu 400 de angajați. Dar găsim la Bangalore și nume sonore ca Hewlett-Packard sau Siemens Communication. Poate cifrele brute dau de gândit celor care stabilesc bugetul și fondurile pentru informatică și comunicații vor veni la fel de ușor ca și cele date pentru navele abandonate în diferite porturi de firme, hai să zicem, neserioase. Fixația „materialist㓠se simte încă prea mult la noi și bunurile „spirituale“ sunt recunoscute greu. Există, desigur, contra-exemple. Să amintesc doar Alcatel, care face la Timișoara soft performant pentru comunicații, sau SOFTWIN din București. Potențialul este însă mult mai mare și firmele de producție software au mult de luptat ca să existe pe o piață ostilă ca cea de la noi. Dacă-i credem pe colegii de la postul național de televiziune, atunci putem zice că 97% din softul utilizat este furat. În asemenea condiții, mulți tineri absolvenți ai facultăților de specialitate ne părăsesc. Și nu doar pentru o vacanță.

Plecăm în concediu. Sau poate așa ar fi normal. Dar suntem la răscruce (oare nu suntem permanent?). Și mai stăm și pe acasă. Pentru cei care au acces la Web, posibilitatea de a avea un concediu virtual este o realitate. Dacă citiți Web Surfing, puteți afla siturile unde găsiți Carpații pe Internet. Tehnologiile noi oferă și alte posibilități de a vă petrece vacanța. Puteți să vă îngrijiți, pe Web, propriul animal virtual, tamagotchi. Oricum, jucăriile robot, sensibile, de la Sony, sunt încă prototipuri. Important este să vă deconectați și să vă refaceți energiile pierdute în iarna care a trecut.

Vacanță plăcută, concediu plăcut!


BYTE România - august 1997


(C) Copyright Computer Press Agora