3Com și U.S. Robotics

Unda de șoc a atins și România.

În data de 9 iulie anul curent, în organizarea firmei Net Consulting, sala Seul a complexului World Trade Center din București a găzduit un seminar urmat de o conferință de presă în care domnii Douglas Floyd și Sascha Labandowsky, directori pentru Europa de Est la 3Com și respectiv U.S. Robotics, au prezentat strategia firmelor respective privind potențialul din România precum și noile produse din domeniul comunicațiilor de date și interconectivității rețelelor de calculatoare. S-a specificat faptul că va exista o acțiune care va viza în special RomTelecom, însă și partenerii de până acum ai celor două firme, și anume Net Consulting (3Com), Tornado și Q'BIT (U.S. Robotics). Deși fuziunea dintre 3Com și U.S. Robotics s-a încheiat în vara acestui an, este de așteptat ca acești parteneri să realizeze în continuare negocieri cu fiecare firmă în parte.

Unirea cu 3Com

Anunțată în februarie 1997, fuzionarea dintre 3Com și U.S. Robotics, un acord de 6,6 miliarde dolari, a condus la formarea unui lider mondial în networking. Noua companie va avea venituri de peste 5 miliarde dolari și va opera în peste 130 de țări, cu un personal de peste 12000 angajați.

Cele două companii oferă în prezent produse și servicii complementare și dețin poziții de vârf în fiecare dintre sectoarele lor de bază: produse de acces la distanță, hub-uri, switch-uri workgroup, modemuri și interfețe de rețea inteligente. Împreună, U.S. Robotics și 3Com au o bază instalată de peste 100 milioane de conexiuni de rețea pentru Internet și intranet, împărtășind o viziune comună: creșterea accelerată a folosirii rețelelor, care să permită conectarea unui spectru larg de utilizatori la rețele locale și larg răspândite geografic.

Fuziunea s-a încheiat în vara acestui an după aprobările acționarilor și încheierea procedurii legale. Dintre avantajele acestei fuziuni, au fost amintite o mai mare acoperire geografică pentru portofoliul extins de produse al companiei și reducerea costurilor rezultate din economii în procesul de aprovizionare și producție. Se așteaptă ca această consolidare de resurse să aducă beneficii, în special în domeniile de acces la distanță și comutare LAN/ATM.

Încheierea acestei fuziuni a marcat o piatră de hotar în consolidarea dominației 3Com în industria networking. 3Com va deține tehnologia și segmentul de piață cel mai important în sectoarele cele mai critice ale industriei networking.

Depășirea barierei de viteză

Seminarul care a premers conferința a prilejuit o prezentare a tehnologiei de modem x2 de la U.S. Robotics, o tehnologie care revoluționează posibilitatea utilizatorilor de a încărca date la viteze care erau posibile anterior doar folosind conexiuni ISDN. Spre deosebire de ISDN, folosind x2, nu mai e nevoie de un echipament central scump pentru birouri: toate serverele și modemurile de acces la distanță U.S. Robotics existente pot fi simplu modernizate la standardul x2.

În plus, a fost amintit faptul că produsele x2 au fost cumpărate de peste 400 ISP și furnizori de servicii online. Dintre furnizorii de servicii Internet și online din S.U.A. care au trecut la tehnologia x2, amintim IBM, Global Network, Prodigy, CompuServe, America Online și Netcom; în Europa, amintim Netway, Grolier Interactive, Metronet, Cable Online, UUNET Pipex.

Această nouă tehnică de transmisie diferă fundamental de tehnicile de modulație folosite în modemurile de mare viteză. U.S Robotics s-a adresat deja organismului internațional de standardizare ITU-T, pentru dezvoltarea unui standard mondial pentru tehnologia de 56 Kbps.

Deoarece cele mai multe accese Internet se fac pe liniile telefonice obișnuite, se așteaptă ca tehnologia x2 să aibă un puternic impact, crescând viteza furnizării informațiilor grafice complexe, reducând timpul de așteptare, mărind în acest fel productivitatea utilizatorului.

Un nou management

Administrarea corporației 3Com în Europa de est, CSI și Țările Baltice va fi realizată prin împărțirea managementului pe trei zone de afaceri, supervizate de un manager pentru dezvoltarea pe direcția piață/afaceri. Pentru aceste sarcini, au fost desemnați următorii executanți:

Luc Brunet: Manager regional pentru zona sistemelor de întreprindere, care proiectează, produce și vinde produse de nivel întreprindere, inclusiv hub-uri, switch-uri, rutere și soft de administrare rețea.

Douglas Floyd: Manager regional pentru zona sistemelor de purtători, care proiectează, produce și vinde sisteme de comunicație, clasa purtători pentru furnizori de servicii de rețea.

Norbert Wieschalla: Manager regional pentru zona de acces client, care proiectează, produce și vinde produse de acces LAN și WAN, prin canalele de revânzători.

Simone Cools: Regional marketing și business development manager, responsabilă cu dirijarea activității pieței strategice a 3Com precum și cu deschiderea de noi teritorii în regiune.

Atât 3Com, cât și U.S. Robotics, au avut un mare succes în Europa de est, fiind desemnate deseori ca și standarde ale bunei calități pentru lucrul în rețea și acces de la distanță. Pe baza acestui succes și a unor parteneri de nădejde, noul 3Com se va focaliza pe clienții și piețele cheie din regiune, oferind o abordare flexibilă, similară modului în care companiile mamă au realizat afacerile.


BYTE România - august 1997


(C) Copyright Computer Press Agora