Cutie poștală gratuită

Darvas Zoltán

Cutia poștală accesibilă de oriunde.

Cei care utilizează e-mail pentru corespondență știu că uneori simt nevoia să acceseze cutia poștală dintr-o altă localitate. Acest lucru era imposibil până nu demult, majoritatea utilizatorilor neavând drepturile de acces necesare la serverul de poștă electronică de la ISP care le-a oferit serviciul. Situația se schimbă acum, pentru că încep să apară servicii de adrese e-mail gratuite și chiar cutii poștale gratuite, accesibile cu parolă, dintr-un navigator Web.

Adrese de e-mail gratuite putem obține de la mai mulți furnizori. Cel mai vechi este JUNO, care oferă și software gratuit pentru abonați. Serviciul este accesibil prin linie telefonică, existând peste 400 de numere disponibile. Serviciul prezintă acum doar interes istoric, existând în momentul de față soluții mai convenabile. Este vorba de cutiile poștale accesibile din browser.

HotMail oferă această posibilitate de a avea adresă e-mail proprie și cutie poștală personală gratuită. Pentru cei care nu au acces propriu de la un furnizor, ci pot consulta cutia doar din navigatorul unui prieten sau de la o Cafenea Internet, soluția este ideală. Dar este convenabilă și pentru cei care doresc să aibă corespondență personală cu care nu ocupă spațiu pe discul de acasă sau de la firmă. Furnizorul serviciului asigură secretul corespondenței. Adresa Web de acces la HotMail este: http: //www.hotmail.com/

HotMail nu este singurul ofertant. Înainte de a vă decide, consultați oferta de la Excite, cunoscut până acum pentru serviciile de căutare pe Web. Noul serviciu de adresă e-mail și cutie poștală gratuită este accesibil la MailExcite. Citiți cu atenție pagina de prezentare, suficient de convingătoare și luați decizia care vă convine. Având o cutie poștală pe Web, veți putea primi corespondența și în timpul vacanței.

În momentul redactării articolului, Firefly era în plin proces de restructurare a sitului. Cutia de mesaje, oferită până acum de acest furnizor de servicii, era extrem de convenabilă. Probabil că, pe situl restructurat, oferta va fi mult mai bogată și merită să-i vizitați măcar, după citirea acestei prezentări.

Un alt ofertant NetAddress oferă servicii complexe, care, pe lângă posibilitatea de a avea adresă unică și cutie poștală, mai include posibilitatea de a citi scrisori având extensii MIME, preluarea scrisorilor de la alte adrese sau transmiterea lor la mai multe adrese destinație. Scrisorile rămân accesibile, indiferent dacă ați schimbat furnizorul ISP, locul de muncă sau localitatea. Accesul la cutie se păstrează, datorită tehnologiilor Web.

Pentru cei care au adresă deja, dar mai doresc o altă adresă, Geocities poate fi una din soluții. Interesant la acest sit nu este totuși adresa, ci posibilitatea de a vă crea gratuit propriile pagini Web. Puteți ocupa aici gratuit până la 2MB de spațiu de disc, cu fișiere proprii.

Ca la toate lucrurile bune, avem și aici unele părți mai puțin bune. Unii furnizori atașează și reclame la mesaje, astfel acestea devin mai voluminoase și accesul mai lent. Oricum, accesul este mai lent ca cel la un ISP local. Există limitări în timp, scrisorile fiind păstrate un anumit număr de zile și uneori limitări în volum, adică numărul scrisorilor ce se păstrează. Utilizarea de criptare poate crea probleme. Cred că nu este cazul să amintesc că Neticheta trebuie respectată peste tot, în mod firesc. Abuzul poate avea consecințe foarte neplăcute.

Noile servicii asigură o mai mare libertate de mișcare, libertate în general. Utilizate cu atenție ne vor fi de mare ajutor.


BYTE România - august 1997

(C) Copyright Computer Press Agora