Munții noștri

Mircea Sabău

Imaginile de pe Marte, oferite acum pe Web, atrag multă populație.
Dar până să ajungem să ne petrecem vacanța pe acele meleaguri,
va mai trece o bucată de vreme.
Așadar, să ne întoarcem privirile spre locuri mai pământești.

În plin sezon estival, cu toții ne îndreptăm gândurile, dacă nu chiar pașii, spre mult așteptata vacanță. Din ce în ce mai alergici la forfota așezărilor urbane și uzi din cap până în tălpi de atâtea și atâtea „valuri“ care s-au abătut peste noi, în ultima vreme, n-ar fi deloc de mirare dacă am renunța la însoritul litoral al Mării Negre în favoarea unei excursii la munte. Și chiar dacă, prosperitatea promisă de administrațiile care s-au perindat de-a lungul tranziției prin sediul din Piața Victoriei, încă ne pune la grea încercare, cu siguranță că vom putea găsi un minim de resurse pentru a vedea frumoasele peisaje pe care ni le oferă munții noștri. Dar, dintre numeroasele posibilități pe care le avem, pe care s-o alegem? Din fericire, și de această dată, Internetul ne întinde o mână prietenoasă.

Munții Carpați

Având deja un renume în rândul siturilor românești, m-am îndreptat spre situl firmei Kappa. Și nici de această dată nu am rămas dezamăgit. Pe lângă niște scurte lecții despre „coloana vertebral㓠a spațiului mioritic - cum mai sunt denumiți Munții Carpați, orogeneza, flora, fauna și clima acestora, am găsit aici o colecție de imagini reprezentative: Poiana Brașov, Biserica Neagră, „Orga de gheaț㓠din prăpastia Morarului, Poiana Narciselor de la poalele Munților Făgărașului, vedere de pe Prejba, cabana Caraiman din masivul Bucegi, Scara și Piatra Craiului, Vârful cu Dor, „Sfinxul“ din Bucegi, Lacul Scărișoara, Lacul și cabana Bâlea, Mănăstirea Horezu din Subcarpații Olteniei, Găleata și Lacul Bucura, Vârful Bucura precum și altele. Merită să le vedeți, dar mai ales să vizitați aceste locuri.

Frumusețile naturii

O altă pagină remarcabilă este cea a firmei DNT din Iași. Aceasta prezintă o prețioasă galerie de 26 de imagini, din cele mai frumoase zone montane ale României: Ceahlău, Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului, Rodnei, Călimani, Sinaia. Într-o primă instanță, ne întâmpină o vedere generală, de ansamblu, a acestor locuri, pentru ca, la un simplu clic al mouse-ului pe una dintre acestea, să puteți admira în întregime peisajul ales. Cu siguranță că nu veți regreta timpul petrecut în fața calculatorului.

Imagini din Carpați

Această frumoasă pagină a firmei ICI București, după o scurtă lecție de geografie despre Munții Carpați, ne prezintă imagini reprezentative pentru cele trei mari grupuri de munți: Carpații Orientali, Meridionali și Occidentali. În galeria de imagini ale Carpaților Orientali, sunt prezentați Munții Ceahlău (Cheile Bicazului, Vârful Panagia, Cabana Fântânele, Lacu Roșu) și Munții Harghitei cu Lacul Sfânta Ana. În arhiva de poze a Carpaților Meridionali sunt prezenți Munții Bucegi cu Babele, Sfinxul, Cabana Caraiman și Crucea Eroilor, Munții Piatra Craiului cu imagini din Valea Dâmbovicioarei și Pasul Dâmbovița, Munții Făgăraș cu Valea Oltului, Vârful Suru și Cabana Bârcaciu, Munții Parâng și Munții Retezat. Colecția de imagini ale Carpaților Occidentali ne oferă peisaje din Munții Apuseni (Cheile Turzii și Arieșului, stațiunea Stâna de vale, Peștera Scărișoara) și Munții Almașului (Valea Cernei și Dunărea la Cazane). În concluzie, găsim aici o frumoasă colecție de imagini care vă vor atrage spre potecile munților.

Fotografii din munți sau pagina lui Wener Hintze

Încă de la început, am fost surprins de pasiunea acestui om născut la Berlin pentru munții României. Situl conține un jurnal din Munții Făgăraș și trei galerii de poze: din Munții Făgăraș, din Piatra Craiului și Munții Taurus (Turcia). Fotografiile realizate de autor în Munții Piatra Craiului sunt însoțite de scurte dar interesante povestiri (în limba română) despre acele locuri: Valea Rea, Cheile Dâmbovicioarei, Peștera lui Dobrescu, Poiana Funduri, Stâna din Funduri și Creasta Munților Piatra Craiului. Printre imaginile surprinse, pe timp de iarnă, în Munții Făgăraș se numără: Valea Podragului (Zidul Morții), Cabana Podragu, Căldarea Podrăgel și creasta principală, Căldarea Podragului, Muntele Podul Giurgiului și Vârful Mircii, Vârful Vistea Mare, Refugiul alpin în Portița Vistei, Valea Sâmbetei și Arpașu Mic. Și chiar dacă buzunarele nu vă îngăduie o deplasare până în Turcia, nu vă costă prea mult să aruncați o privire prin Munții Taurus, mai exact Aladaglar.

Drumeții prin România

Amintind de varietatea peisajelor, de abundența monumentelor naturale, istorice și de artă, această pagină face o scurtă trecere în revistă a principalelor puncte de atracție turistică din România: București, Marea Neagră, Delta Dunării, Munții Bucegi cu Valea Prahovei și Brașov, Bucovina cu renumitele mănăstiri și biserici, Maramureș, Țara Hațegului și, nu în ultimul rând, invită la drumeție prin Munții Carpați pe toți acei care doresc să se îndepărteze, pentru o vreme, de stresul vieții moderne. Pe parcursul a 9-10 zile, pot fi vizitați Munții Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraș, Rarău-Giumalău, Apuseni, Rodnei și Munții Retezat. Toate aceste invitații sunt însoțite de imagini ale acestor locuri. Ca o alternativă, este prezent și agro-turismul.

Peisaje românești

Sub îndrumarea doamnei profesor Eugenia Hila, Lucian Frățilă și Radu Dărvăreanu, de la Liceul de Informatică București, ne oferă o pagină interesantă pe tema „Rezervații naturale și animale protejate în România“. Pagina consemnează pe harta României cele mai importante rezervații și parcuri naționale: Peștera Urșilor, Parcul Național Retezat, rezervația de zimbri din Pădurea Silvuț, rezervațiile din Munții Bucegi, Lacul Roșu, Cheile Bicazului, rezervația geologică Vulcanii Noroioși, precum și alte rezervații forestiere, botanice, zoologice, geologice-geomorfologice, paleontologice și speologice. De asemenea, pagina prezintă și informații despre animalele protejate prin lege de către statul român.

Și acum încotro ?

Dacă ați avut răbdarea și timpul necesar să vizitați aceste pagini, probabil că acum vă este mai ușor să alegeți. Dacă însă vă aflați în aceeași stare de indecizie ca la început, atunci fie nu v-am îndrumat spre locuri care să vă stârnească interesul, fie, dimpotrivă, acestea sunt atât de atrăgătoare încât cu mare greutate puteți să faceți o alegere. Oricum, decizia finală vă aparține. Nu-mi mai rămâne decât să urez, tuturor celor care încă nu și-au epuizat-o, vacanță plăcută.


BYTE România - august 1997

(C) Copyright Computer Press Agora