Toamna se numără ...

Darvas Attila

Se numără și se calculează. Și se va calcula, tot mai mult, pe echipamente de calcul. Acest lucru pare să fie atât de evident încât pe 23 iunie, în acest an, Guvernul României, prin hotărârea Nr.308, a decis ca accelerarea realizării infrastructurii informaționale naționale să fie un obiectiv strategic prioritar al dezvoltării economico-sociale. Acest fapt nu poate decât să ne bucure, pentru că în sfârșit există un semnal oficial că cei care se ocupă de tehnologiile informației si comunicații au, și la noi, perspectiva unui un viitor asigurat.

Septembrie, prima lună din toamna aceasta sosită repede după o vară practic inexistentă, a început cu evenimente importante. La Mangalia, firma Tornado a organizat și în acest an NetWell. Acest lucru pare normal, căci cu binele ne obișnuim repede. Tornado merită în schimb toată stima pentru că oferă an de an specialiștilor din domeniu posibilitatea să se întâlnească și să participe la prezentări interesante.

Universitatea „Politehnica" din București, Sun Microsystems și ROMSYS ne-au oferit bucuria de a participa la inaugurarea centrului Sun SITE România. Sunt sigur că cititorii noștri își dau perfect seama de importanța evenimentului, dar extraordinara dotare, căci nici măcar băncile de la noi nu dispun de ceva similar, oferă comunității academice șanse reale de a se prezenta la adevărata ei valoare în fața lumii, pe Web, folosind tehnologii de ultimă oră.

IFABO '97 începe la București săptămâna viitoare, dar revista pleacă la tipografie înainte de acest eveniment. Sperăm ca târgul să fie reușit. Computer Press Agora va sărbători cu această ocazie cinci ani de la prima apariție a revistei PC Report, cea mai veche și cea mai citită revistă de calculatoare personale și informatică din România. Un călduros „La mulți ani!" pentru PC Report și colegii noștri care realizează această revistă.

În editorialul de luna trecută mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la reducerea numărului de domenii Web din România. Scăderea aparentă a fost însă cauzată de oprirea serverelor din școli și universități. Se pare că acestea reprezintă 34% din totalitatea domeniilor accesibile din România. După vacanță, sper ca acest procent să fie chiar mai mare și că CNI va cuprinde în Strategia Națională de Informatizare măsurile ce se impun pentru formarea competențelor necesare realizării și utilizării unei infrastructuri informaționale performante. Formarea competențelor presupune un efort deosebit, mult timp, nu este o treabă simplă și sper ca cei care iau deciziile politice să poată înțelege acest lucru. După câte știu, destul de puțini dintre ei au suferit o a doua alfabetizare. Deocamdată, cunoașterea unor limbi străine și a aplicațiilor de birotică este o cerință frecventă doar la selecționarea secretarelor. N-ar strica un criteriu similar nici pentru directorii de întreprinderi și instituții. Poate reforma economică s-ar realiza mai rapid.

Spre regretul meu, Iosif Fettich, care scrie de obicei articolul pentru ultima pagină , a fost în concediu și nu a reușit să pregătească materialul așteptat. Sper totuși că încercarea de a suplini această lipsă să nu vă dezamăgeasă prea tare.

Acest număr conține, așa cum va așteptați, articole referitoare la noutăți tehnologice, tehnologii fundamentale și administrarea datelor, dar nu lipsește nici Java, ActiveX, Web Master, Lab Report sau Surfing. Cover Story încearcă o clarificare a tehnologiilor ActiveX. Pentru integratori de sistem, articolul referitor la tehnologiile P&S (Publish&Subscibe) va oferi, cred, perspective noi. Suporterii Java pot citi o prezentare a mașinii virtuale (VM) și un articol despre clasa java.awt.image. Nici specialiștii în hardware n-au fost uitați: platforma Pentium II este prezentă atât la tehnologii fundamentale cât și în Lab Report. Veți mai putea găsi în acest număr din BYTE România un articol despre calculatoare moleculare, veți afla cum puteți trimite ilustrate pe Web și multe informații pe care sper să le găsiți actuale și interesante. Aștept să ne scrieți părerea dumneavoastră.

Toamna se numără bobocii și constat cu bucurie că există unele semne bune pentru lumea calculatoarelor și comunicațiilor. În ciuda dificultăților zilnice, apar realizări semnificative și există speranța unei evoluții pozitive în acest domeniu.


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora