Sun SITE România la UPB

Darvas Attila

Unda de șoc a atins și România.

Pe data de 9 septembrie 1997, la Universitatea Politehnica București, Sun Microsystems și ROMSYS au inaugurat Centrul Sun SITE (SunSoftware Information and Technology Exchange), pentru România. A fost un eveniment remarcabil, deoarece există acum, într-o universitate importantă, un sistem deosebit de performant, care este o resursă atât pentru cei de la UPB cât și pentru întreaga comunitate academică și de cercetare din România. Acordul dintre Sun Microsystems și UPB prevede donarea unui server pentru Internet a pachetelor de software necesare, valoarea inițială fiind de peste 100.000$. Serverul Ultra Enterprise 3000 dispune de procesoare la 167 MHZ, memorie principală de 256MB și sistem de discuri ce se pot schimba din mers, cu capacitate de 23GB, precum si o unitate de bandă de 4-8 GB. Donația companiei Sun Microsystems nu s-a limitat doar la acest server pentru Sun SITE. Prin efortul deosebit al domnului Theo Nissim, Senior Manager, Sun Engineering Department, au mai sosit un număr de nouă servere pentru Facultatea de Automatică și Calculatoare din UPB. Domnul Theo Nissim, este fost student al acestei facultăți și nu a uitat de școala și profesorii care au contribuit la formarea lui, ca specialist în sisteme de operare. Capacitatea totală de memorie centrală este acum de 3 GB, 62GB pe discuri și 15 procesoare. Este cea mai performantă configurație existentă în acest moment în România și este la o instituție de învățământ care are la această facultate profesori respectați atât la noi, cât și întreaga lume, așa cum ilustrează și această donație (câștigată inițial pe baza unui concurs de proiecte).

Trebuie să amintim că Sun SITE România nu s-ar fi putut realiza fără efortul susținut, perseverent al doamnei profesor Irina Athanasiu și care a luptat luni de zile cu o administrație nepăsătoare și uneori ostilă pentru a obține o sală, care să adăpostească aceste echipamente. Rectorul UPB, prof.dr.ing Gheorghe Zgură, amintea în discursul de la inaugurarea SunSITE că doamna profesor a ajuns să plângă pe coridorul rectoratului, la un moment dat. Mie mi se pare rușinos și revoltător, ca un profesor stimat pentru realizările proprii și munca depusă, să ajungă să plângă la ușa unor funcționari indolenți. Îndrăznesc să sper că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată.

Datorită, în mare parte, ajutorului oferit de ROMSYS SA, care a contribuit până și la amenajarea sălii, donația de la Sun Microsystems și-a găsit, în fine, un loc la UPB și au putut rosti discursuri oficialitățile. Deși s-a anunțat participarea, domnul Ministru al Educației, Virgil Petrescu, nu a mai considerat necesar sa vină, nici n-a anunțat că nu mai vine, așa că am așteptat cu toții o jumătate de oră. Respectul pentru timpul celuilalt este parte din educație, poate acest lucru va intra și în atenția ministerului.

Bucuria participanților nu a fost diminuată de acest incident minor. Au rostit discursuri dl. Iustin Tănase, secretar de stat, președintele CNI, Prof.Dr.Ing. Gheorghe Zgură, Rectorul UPB, Prof. Dr. Ing. Nicolae Țăpuș, șeful catedrei de calculatoare de la UPB, dl.Theo Nissim, Senior Manager, Sun Engineering Department, dl. John Perryman, director de vânzări, Sun Balkans și Dl. Adrian Dogaru, director general ROMSYS, reprezentantul Sun în România.

Prin realizarea Sun SITE, UPB intră în rândul celor peste 40 de universități din întreaga lume care participă la programul SunSITE lansat în 1992. Este o recunoaștere a competenței în domeniul tehnologiei informației din țara noastră. Sper ca mediul academic de la noi să își dea seama repede de importanța resurselor existente și care îi sunt disponibile la UPB, și să participe la realizarea unui conținut semnificativ și de înaltă calitate, care să poată fi văzută pe acest Sun SITE.

Mulțumim Sun Microsystems, succes Sun SITE România, și felicitări celor care s-au luptat ca acest proiect să fie de acum o realitate!


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora