NetWell'97

În perioada 4-6 septembrie anul curent, Centrul de Afaceri Marea Neagră și Hotelul President din Mangalia au găzduit a treia ediție a seminarului de rețele de calculatoare NetWell'97, organizat sub patronajul firmei Tornado Sistems din Constanța.

Organizarea și subiectele abordate i-au făcut pe mulți dintre invitații străini să compare această manifestare cu unele dintre cele mai reușite conferințe din vest.

Seminarul a fost deschis de domnul Florea Gheorghe, director de proiect la Tornado Sistems care a descris pe scurt echipa Tornado, specificând că în prezent partea comercială este separată de cea tehnică, fiind capabilă să ofere informații despre orice produs furnizat de Tornado Sistems. În plus echipa tehnică a fost îmbunătățită, având un personal specializat în rețele de orice tip și pentru orice mediu. Au fost prezentate serviciile oferite dintre care putem aminti suportul gratuit pentru proiectare, o pregătire a beneficiarului în vederea exploatării corespunzătoare a rețelei, asistență tehnică și nu în ultimul rând testarea de categoria 5.

S-a amintit că sistemul de distribuție a fost restructurat, în prezent toată marfa fiind localizată în Bucuresti și nu în Constanța, între cele două orașe existând în prezent o conexiune digitală la un debit de 64 Kbps.

Dintre noutățile tehnice a fost amintit sistemul de cablare MILLENNIUM care reprezintă o licență BICC BRAND-REX, pentru care este oferită o garanție de 15 ani plus girul companiei. S-a amintit că în octombrie va avea loc o certificare MILLENNIUM și în plus o certificare pentru echipamentele furnizate de Allied Telesyn.

Domnul Ion Cușea, directorul comercial din partea Tornado Systems a anunțat noul parteneriat cu firma Canon și softul profesional oferit de firma Allied Telesyn folosit în special pe partea comercială. S-a amintit că relațiile cu partenerii din țară se vor axa în special pe contracte, încurajând în acest fel afacerile cu parteneri tradiționali.

Deși serverul de Web nu reprezintă încă o certitudine s-a amintit că se continuă eforturile pentru a-l transforma într-o realitate. Astfel, se urmărește realizarea unei rețele de firmă gen intranet între București și Constanța care să permită atât realizarea unor legături telefonice interne cât și transferuri de date. Astfel, apelând telefonic un număr de București, convorbirea s-ar putea direcționa prin acest intranet la un telefon din Constanța.

Prezentările tehnice au fost deschise de domnul Sascha Labandowsky, sales manager al companiei 3Com pentru Europa centrală și de est. Dânsul a prezentat susținerea cu tema „Soluții de acces la distanță utilizând legături analogice și E1". În acest sens au fost discutate soluțiile oferite de tehnologia X2, care permite o rată de transfer către abonat de 56 Kbps pe linii telefonice analogice pe care există o singură conversie digital-analogică și integrarea de rețea Total Control.

Legat de platforma Total Control a fost prezentat șasiul - proiectat special pentru a evita orice punct de cădere, folosindu-se în acest sens surse de alimentare redundante și comutarea apelului către modem-uri stand-by și linii telefonice. Șasiul Total Control suportă module accesibile frontal (incluzând aici cartele și unități de alimentare redundante) care sunt răcite cu ajutorul ventilatoarelor și care pot fi inserate sau înlocuite în timp ce șasiul este în funcțiune.

Din seria Total Control a fost prezentat hub-ul de rețea Enterprise care reprezintă o platformă flexibilă pentru integrarea rețelelor locale și de mare suprafață. Pentru furnizorii de servicii, Total Control Enterprise Network Hub permite un acces Internet prin apel, administrarea accesului de la distanță, posibilități de procesare a tranzacțiilor, acces prin sistem celular și flexibilitatea de-a fi folosit în medii analogice, Frame Relay, X.25, Ethernet, Token Ring și ISDN. Enterprise Network Hub a fost proiectat pentru a asigura o cale de migrare sigură către noile interfețe LAN și WAN cum ar fi ATM sau Fast Ethernet. Dintre caracteristicile acestui hub putem aminti un design puternic integrat care împachetează până la 576 de porturi modem într-un rack standard de 7 x 19 inci.

În continuare, domnul Jurai Rakovsky a prezentat din partea 3Com susținerea cu tema „3Com, o soluție completă pentru orice tip de rețea". A fost amintit că noua provocare a rețelei presupune noi aplicații care sunt generatoare de noi probleme. În acest scop 3Com urmărește realizarea celei mai bune infrastructuri: aceea dedicată unor cereri specifice și unor clienți specifici, și în special realizarea unei rețele care să permită upgrade-ul viitor. Din agenda acestei prezentări au făcut parte soluțiile LAN, soluțiile WAN, intranet-ul, tehnologia ADSL și soluțiile de management. Astfel soluțiile pentru actualele probleme generate de noile aplicații de rețea necesită o scalare a lățimii de bandă și a performanței rețelei și în mai mică măsură o scalabilitate a platformelor. În acest sens este necesară o îmbunătățire a infrastructurii de rutare și de administrare a rețelelor LAN comutate, suplimentate de-o scalare a lățimii de bandă globale. Pentru implementarea unei lățimi de bandă scalabile au fost recomandate seriile SS (SuperStack) 9000, SS 3000, SS 1000, CB (CoreBuilder) 5000, CB 6000, CB 7000.

În ceea ce privește soluțiile Gigabit Ethernet, s-a menționat faptul că 3Com va fi prima companie care va furniza o suită completă de dispozitive de rețea, care vor putea fi administrate cu ajutorul Transcend Enterprise Manager de la 3Com. Acesta va oferi posibilitatea realizării configurării, a controlului, a monitorizării și a analizării sistemelor de rețea 3Com pe toate cele patru platforme deschise de administrare (HP, IBM, Microsoft, SUN), oferind unelte de control și vizualizare RMON, RMON2, StatusView, LANsentry.

Domnul Udo Kerkow, project manager din partea firmei Compaq a prezentat serverele și elementele de rețea Compaq. În acest context a fost prezentat sistemul SmartStart, o unealtă de integrare server bazată pe CD-ROM care conține: utilitățile Compaq, funcții de administrare server, documentație on-line, CD-uri cu sisteme de operare și cu baze de date. SmartStart este folosit pentru a realiza o configurare hard și o instalare automată a driverelor Compaq corespunzătoare. În plus sunt instalați automat și agenții Compaq. Practic este realizată o instalare soft fără a fi nevoie de intervenția utilizatorului - doar inserați CD-ul corespunzător.

Din partea Vero Electronics domnul Richard Gray a prezentat cabinetele metalice IMRAK ca și soluții pentru lucrul în rețea. Aceste cabinete metalice sunt caracterizate de o instalare simplă, pereți detașabili, spații suplimentare pentru cabluri și un întreg arsenal de accesorii.

Domnul Stephane Baudena reprezentând compania BICC BRAND REX a expus lucrarea cu tema „Viitorul cablării strucurate". A fost prezentat sistemul de cablare MILLENNIUM - nume care acoperă toate configurațiile de sistem de cablare structurată. Din acest sistem fac parte: CAT5 Plus - sistem de cablare structurată folosind cupru, clasa D; MT Connect - sistem de cablare optică preconectorizată; Helios - sistem de cablare optică convențională; Blolite - un sistem de suflare a fibrei Dedicat rețelelor viitorului; Blotwist - un sistem unic de suflare a fibrei și cuprului.

În continuare, din partea companiei Allied Telesyn a luat cuvântul domnul dr. R. Meisenburg a cărui prezentare a abordat conectivitate la 10 & 100 Mbps. Au fost prezentate comutatoare rapide din seria AT-MS425 care suportă atât porturi de 10 cât și de 100Mbps, posibilitatea de-a cupla un port backbone pe fibră optică, operații full și half duplex, convertoare de medii la 100 Mbps care permit convertirea unei conexiuni de cupru la 100 Mbps în fibră ST sau SC. Aceste convertoare vor determina în mod automat tipul de conexiune (half sau full duplex), fiind posibilă configurarea portului RJ45 fie pentru MDI fie pentru MDIX. Au mai fost prezentate seria de hub-uri TurboStack care prezintă funcții de securitate crescută și toleranță la defecte, fiind ideal în locurile de garantare a operațiunilor. Au fost prezentate cartelele de adaptare PCI Fast Ethernet - AT-2500 - care reprezintă o soluție ce oferă o performanță de rețea maximă la un preț mic.

Din partea firmei ViewSonic, domnul Willi Lohrke a prezentat cele trei serii de monitoare: economică, grafică și profesională.

Finalul le-a aparținut celor de la Tornado Sistems care au prezentat un studiu de caz legat de cablarea unui intranet de firmă între două sedii situate unul la București și celălalt la Constanța, utilizând linii telefonice închiriate de la RomTelecom.


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora