Peștera Internet

 

Admirabilele picturi de la Altamira sunt manifestări impresionante de creativitate, asociate cu credințele acelor timpuri, având totuși un scop utilitar. Omul modern are manifestări diferite, dar care uneori ne poartă cu gândul la cele de demult. Sunt și astăzi segmente sociale care apelează la străvechi mijloace artistice de manifestare. În rândul tinerilor, câștigă teren tehnicile de tatuaj, de perforare sau, ocazional, pictarea feței în culori stridente. Și nu numai cu ocazia unor meciuri de fotbal, concerte techno sau a carnavalului tradițional. Admirabilele noastre colege n-au renunțat niciodată la machiaj pentru a-și prezenta propria persoană în culori considerate mai atractive. Moda pictării pereților, renumitele grafitti din metrourile marilor orașe, trădează aceleași vechi reflexe. Dar și cei inițiați în noile tehnologii își decorează paginile Web cu ceea ce cred că este semnificativ pentru ei și permite comunicarea cu locuitorii peșterii Internet.

Tehnologiile moderne de comunicație au lărgit peștera noastră la o scară globală. Micul trib, specia umană, vânează acum alte animale pentru a-și asigura hrana zilnică. Reprezentarea acestora pe peretele peșterii moderne, pagina Web, poate fi adorată de tribul din care face parte oficiantul noului ritual, purtând titulaturi noi ca Web Master sau Web Designer. Acest nou vrăjitor, oferă acum reprezentarea noilor surse de hrană și a modului de dobândire a acesteia, de fapt a unor obiecte și servicii în măsură să atragă atenția și banii celor care se uită pe pereții decorați. Și sunt din ce în ce mai mulți cei care au posibilitatea de a participa la acest imens ritual comun. Cei excluși, care sunt privați de ritualul comunicării moderne și se luptă în moduri tradiționale pentru a-și câștiga existența, sunt privați de fapt, din ce în ce mai evident, de hrana lor zilnică.

Retragerea la malul unui lac Walden, ca Thoreau, asigură doar supraviețuirea zilnică, din ce în ce mai jalnică și supusă capriciilor naturii. Suntem încă foarte aproape de acest mod de viață. Riscul de a reveni este la tot pasul. Iarna trecută, cu ocazia unui drum făcut cu mașina atunci când, de sărbători, nu se găsea benzină iar drumurile au stat acoperite de zăpadă de la Crăciun până de Sfântul Ion, am avut ocazia să constat personal cât de simplu este drumul înapoi în istorie. În peisajul alb, în care se distingea cu greu șoseaua, doar un păstor rămas parcă din neolitic își mai purta agale turma prin nămeți. Poate că dacă și-ar fi colorat oile în culorile curcubeului ne-ar mai fi amintit că suntem totuși pe la sfârșitul mileniului II. Dar totul era alb, exceptând doar măgarul care își purta crucea alături de cioban. Persistența acestei imagini în istorie, ar putea fi un motiv, poate, pentru a conferi valoare acestui mod de viață. Dar acest mod de viață, specific și adaptat poate la asigurarea supraviețuirii unui grup social mic, nu poate constitui un exemplu pentru o societate modernă. O asemenea societate trebuie, indiferent dacă dorește sau nu, să se integreze în economia mondială. Peștera, sub forma sa naturală, nu mai poate asigura un adăpost adecvat.

Problema este dacă noua peșteră poate fi o soluție pentru problemele noastre. Evoluția tehnologiilor moderne din domeniul calculatoarelor și comunicațiilor ne sugerează că din ce în ce mai mulți dintre noi ne vom petrece viața în noua peșteră și vom vedea soarele din ce în ce mai puțin. Ce vom face? La început, poate, ne scriem numele în propria pagină, iar dacă mai citim câteva pagini dintr-o carte de HTML, vom fi în stare să punem chiar și o imagine. Este interesant să urmărești modul în care evoluează paginile Web realizate de elevi, sau paginile studenților. În scurt timp însă, după ce primele pagini nu mai impresionează, apar imaginile animate, iar unii realizează chiar cadre (frames) pentru a ușura parcurgerea paginilor. Ne desprindem încet de pereții peșterii, pereți care se mobilează acum cu aplicații. De la reprezentarea primară se trece la vânătoare, activitate complexă, care presupune aplicație. Puținii autori de pagini Web care reușesc să ajungă în această fază au pâinea asigurată pentru perioada care urmează. Ei vor crea turmele de bizoni virtuali și vor organiza vânătoarea virtuală care va asigura hrana tribului real. Povestea pare lipsită de orice legătură cu realitatea. Dar... Este deja posibil controlul unor echipamente din aplicații executate în navigatoare Web. Poziția geografică a echipamentelor este controlabilă și comunicațiile realizate cu Pathfinder, aflat pe Marte, ne sugerează că nici pe Pământ nu va fi imposibil controlul de la distanță, care cu timpul va duce la controlul producției și distribuției de bunuri. Modul de repartizare, în societate, se va face în mod previzibil pe baza unor plăți cu bani electronici. Tehnologiile se conturează.

Mai trebuie să ieșim însă la o mustărie, acum, toamna, când se coc strugurii, să mâncăm pastrama și să bem un pahar cu prietenii. Pentru asta va trebui să părăsim din când în când Peștera.


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora