Cartea poștală virtuală

Un serviciu atractiv pentru beneficiarii și vizitatorii site-ului dvs.

În Marea Britanie colecționarea și trimiterea cărților poștale era o modă națională până în anii 1914, edituri private - primind licență de la oficiul poștal în septembrie 1894 ca să producă cărți poștale - au oferit o colecție vastă de cărți poștale cu design diferit.

La începutul secolului, aproape toate personalitățile - actrițe, preoți, politicieni, sportivi - puteau fi găsite pe partea de imagine a cărții poștale. Erau căutate cu mult interes cărțile cu imagini fotografice ale orașului, scene din viața rurală, precum și cărțile poștale comice care explorau fiecare situație.

Primul război mondial a adus propriul lui stil de cărți poștale, cărți care cântau cântece sentimentale, cărți reprezentând drapele naționale precum și eroi ale războiului.

Perioada 1902-18 este numită The Golden Age (Anii de glorie) a cărții poștale, deoarece în acest interval au fost inventate cele mai multe cărți poștale, având o răspândire foarte mare.

De alungul anilor, artiști de elită din întreaga lume au folosit cărțile poștale ca să-și exprime talentul. De exemplu, Mabel Lucie Atwell era faimos pentru desenele lui despre copii drăguți aflați in diferite situații pline de umor, aceste cărți fiind publicate dea-lungul a 50 de ani.

După o vreme, cărțile poștale au fost colecționate de din ce în ce mai multe persoane, târguri fiind organizate in Londra, Paris, New York sau Brussels, atrăgând mulți cumpărători din întreaga lume.

Cărți poștale virtuale

Probabil fiecare dintre noi se bucură când primește o carte poștală și desigur cu bucurie trimitem și noi cărți poștale la cei dragi de acasă și la prieteni. Problema intervine când trebuie să trimitem cărți la mai multe persoane, însă buzunarul nu prea ne permite, sau pur și simplu nu avem chef să vizităm un oficiu poștal unde va trebui să cumpărăm cărțile, va trebui să mai cumpărăm timbre, și în final să le introducem în cutia poștală. Toate aceste probleme pot fi rezolvate fără să ieșim din camera noastră apelând la un oficiu poștal virtual. Vizitând o pagină de pe Internet, care este de fapt poșta virtuală, putem selecta imaginea dorită, putem introduce textul dorit și apăsând pe un buton, în câteva secunde, cartea poștală va apare în cutia poștală electronică a destinatarului. Dezavantajul acestei metode este că și persoana la care vrem să trimitem o carte poștală trebuie să fie legată la Internet, și să posede o cutie poștală.

Există multe programe care se comportă ca un oficiu poștal virtual, însă multe dintre ele nu ne lasă să trimitem poza noastră preferată, obligându-ne să alegem dintre imaginile pe care le are programul respectiv. În cazul în care nici una dintre imaginile pe care le oferă programul nu ne place, nu ne rămâne altceva decât să alegem un alt program cu care putem să trimitem cărți poștale.

Un astfel de site numit Chronicle Books electronic Postcard poate fi găsit la adresa http://www.chronbooks.com/caliente/Postcards/ . În acest loc putem selecta cărți reprezentând diferite tablouri, însă numărul acestora este destul de redus. Neavând posibilitatea să alegem o imagine aflată la o adresă diferită de pe Internet, recomand acest site celor care vor ca pe partea de imagine a cărții poștale să fie un tablou frumos.

Alte adrese unde se găsesc oficii poștale virtuale sunt http://www.ohiotourism.com/funstuff/postcards/ , http://www.orangetree.com/noframes/postcards.html, însă și din aceste programe lipsește posibilitatea încărcării unei imagini proprii.

Programul scris de mine ne dă posibilitatea să introducem o imagine proprie specificând URL -ul acestuia, în cazul în care nici una din pozele existente nu ne place. Acest lucru îl putem face în prima pagină, unde de altfel sunt enumerate și categoriile de imagini (flori, munți, despre oraș) existente.

După alegerea imaginii dorite ne apare o altă pagină în care suntem invitați să introducem adresa e-mail a persoanei pentru care vrem să trimitem cartea poștală, numele, adresa e-mail a noastră, numele nostru și desigur textul pe care-l dorim să trimitem. În formatarea textului putem folosi tag-uri HTML, adică dacă în mesaj introducem Salut atunci persoana care se va uita la cartea ei poștală va vedea cuvântul astfel: Salut.

Avem posibilitatea să verificăm cum ar arăta cartea în cazul în care l-am trimite, iar dacă am greșit ceva sau nu ne place aspectul, apăsând butonul Edit putem din nou să-l edităm și să modificăm până o vom găsi acceptabilă.

Apăsând butonul Send, programul va înștiința persoana la care am trimis cartea printr-un e-mail că a primit o carte poștală pe care o poate citi vizitând pagina WWW specificată de pe Internet. Aceste cărți poștale de obicei sunt păstrate o lună, după care se șterg.

Oficiul poștal virtual scris de mine deocamdată conține puține imagini, dar conform interesului acordat, programului aceasta poate fi îmbogățit.

Totuși dacă suntem mai pretențioși compania Riffnet ne oferă un oficiu poștal virtual foarte bogat în poze, oferind totodată posibilitatea să alegem o limbă, diferită de cea engleză, prin care programul să comunice cu noi. Avem posibilitatea să asociem cărții poștale și un mic cântecel, o melodie, acesta putând fi ascultată în cazul în care dispunem de o placă de sunet.

În cazul în care nu ne plac imaginile sau cântecele oferite, putem să specificăm una proprie. Un alt aspect care merită menționat este faptul că putem să căutăm imagini după cuvinte cheie. De exemplu, dacă dorim poze cu munți, lansăm căutarea specificând cuvântul cheie „mountain", iar programul ne va afișa câteva poze conținând munți.

Încercați să trimiteți cărți poștale virtuale unor prieteni, și veți vedea că vor fi plăcut impresionați, însă dacă aveți posibilitatea, banii necesari și timpul, vă recomand să trimiteți cărți poștale tradiționale. De acestea putem să ne bucurăm și să le recitim și după 50 de ani, însă cele virtuale dispar după o lună, în cazul în care nu le salvăm.


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora