Web Remote Control

Péter Csaba

Noile tehnologii push aduc în Internet modelul consacrat de televiziune. Aceasta înseamnă și publicitate.
Dar și telecomandă.

Web Remote Control (WCR) permite utilizatorilor să acceseze paginile Web la fel de simplu cum accesează canalele TV: cu o telecomanda. Utilizatorii pot acum să schimbe canalele cu telecomanda și, când găsesc unul interesant, pot apăsa pe butonul Play pentru a accesa situl respectiv. Utilizatorii de toate nivelurile, chiar și copiii, pot acum să acceseze o valoroasă bibliotecă pe care o au în față: Internetul. WRC face acest lucru simplu, fără a necesita căutări complexe pentru a găsi informația. Apăsând doar un buton poți vedea programul de la ProTV, apăsând un altul poți asculta un post de radio de oriunde din lume, iar un alt buton apăsat îți permite să vizitezi Luvrul sau să te plimbi pe malurile Senei la Paris. Cu o apăsare de buton, poți să citești ziarul preferat, să afli ultimele informații de pe piața financiară.

WRC oferă posibilitatea părinților să defineăscă domeniul de pe Internet pentru copii lor. Prin simpla selecție a unei baze de date cuprinzând canalele, părinții pot acum controla informațiile la care are acces copilul lor. Marele beneficiu al acestei metode este că părinții și nu alții hotărăsc care canale sunt valoroase pentru copilul lor.

Internetul a devenit un mediu multimedia cu sunete, animații, imagini și text. Programele de căutare pe Internet nu au fost concepute pentru un astfel de mediu, ele având eficiența doar în căutare de text. Dacă un utilizator vrea să asculte o stație de radio aflată pe Internet, acesta va trebui mai întâi să caute postul de radio respectiv, după care – urmărind niște legături – va reuși să se conecteze la postul de radio dorit. Această metodă este ca și cum am schimba postul de radio sau canalele TV manual, însă în ziua de azi fiecare dintre noi folosește o telecomandă. WRC aduce exact acest model pentru Internet. Dacă doriți acces rapid la o pagină de Web, puteți asocia această pagină cu un „canal" al telecomenzii. Câtă vreme fereastră de browser este activă, apăsați butonul de programare și apoi introduceți numărul canalului pe care vreți să stocați pagina respectivă (procesul este foarte asemănător cu cel al programării canalelor la televizor). În tot timpul stocării canalului, veți fi asistat de mesaje într-o fereastră aflată în partea de jos a aplicației.

Web Remote Control este o aplicație MDI (Multiple Document Interface), care permite navigarea și încarcarea simultana a mai multor pagini de Web. WRC oferă posibilitatea de a avea mai multe documente deschise la un moment dat (de exemplu situri Web). Cu ajutorul acestui program se poate naviga pe Web în două feluri; folosind browserul Web incorporat sau folosind un browser extern, cum ar fi Microsoft Internet Explorer, Mosaic sau Netscape Navigator. Pentru a beneficia de toate facilitățile oferite de WRC, aveți însă nevoie de Internet Explorer 3.0 - 3.2 .

Romanian Web Yellow Pages

WRC include o bază de date cu peste 2000 de adrese Web din România, clasificate pe domenii de interes general. Aceasta e ținută la zi automat, astfel încât adresele noi sau modificările apărute vă sunt aduse cu promptitudine în față, cu ajutorul tehnologiei „push".

WRC are o fereastră de știri, numită Banner Bar, unde apar zilnic principalele titluri selectate pentru dumneavoastră din cele mai variate domenii.

Nu mai e nevoie să cautați la diferite adrese Web pentru a găsi știrile politice sau economice, cursul valutar sau timpul probabil. Acestea defilează automat în fața dumneavoastră și nu trebuie decât să alegeți domeniile care vă interesează. Atunci când explorați SIT Web Yellow Pages și vizitați una din paginile stocate, se va considera automat că sunteți interesat de tema căreia pagina respectivă îi aparține. Aici intervine tehnologia revoluționar㠄push": canalele de știri sunt selectate automat în concordanță cu interesul nostru (în alte programe acestea trebuie configurate manual).

Fereastra Banner Bar este vizibilă mereu, deci este sigur ca toți utilizatorii primesc mesajele din banner. Banner-ele sunt recepționate de către toți utilizatorii de Web Remote Control, constituind un foarte interesant mediu de publicitate. Orice companie sau utilizator poate avea propriul sau banner (puteți obține detalii la telefon 401-2232341).

Cu un simplu clic, puteți vedea pe larg informația prezentată succint în fereastra de știri.

Navigarea în baza de date

Se poate naviga foarte ușor în baza de date a WRC, folosind săgețile de pe telecomanda.

Vă puteți muta de la un sit la altul, înainte și înapoi, cu săgețile „stânga", respectiv „dreapta". Vă puteți muta din grup în grup, înainte și înapoi, cu butoanele „sus", respectiv „jos". Vă puteți muta între teme, înainte și înapoi, cu săgețile de „rapid înainte", respectiv „rapid înapoi".

O temă poate fi asimilată cu un grup de situri Web. A vă muta între teme înseamnă urmatorul lucru: dacă sunteți pe un sit Web numit „A", sit ce aparține unui grup (unei teme), mutarea între teme înseamnă mutarea între grupurile frați ale grupului care conține situl Web „A".

Căutarea în paginile vizitate

În timpul navigării pe Web, toate paginile pe care le-ați vizitat sunt păstrate pe discul hard local (printr-un proces numit caching). Această caracteristică vă permite să navigați „off-line" (fără a fi conectați la Internet în momentul respectiv, economisind în felul acesta timpul necesar conectării) prin paginile deja vizitate.

Web Remote Control vă permite să navigați off-line, în felul următor: tastați URL-ul dorit în fereastra de URL, fără să fiți conectați la furnizorul dvs. de acces Internet. Dacă pagina Web specificată există pe discul local, va fi afișată în fereastra browser din Web Remote Control. Odată începută navigarea off-line, nu puteți reîncarca paginile de pe Internet. Pentru a începe navigarea on-line, trebuie să închideți toate ferestrele din Web Remote Control, să vă conectați la ISP-ul (Internet Service Provider) dumneavoastră și să accesați adresele Web dorite. Aceasta înseamnă că nu puteți naviga simultan în mod off-line și on-line (nu se pot aduce pagini de pe Internet și de pe discul local în același timp).

Caracteristica de căutare în paginile Web vizitate este foarte utilă. De exemplu, dacă ați văzut un text interesant despre castori într-o pagină Web și ați dori să citiți din nou acea pagină, dar nu ați catalogat-o și nici nu vă amintiți adresa ei, cum procedați ca să o găsiți? Soluția este urmatoarea: selectați comanda „Find in visited Web pages" din meniul „Main Panel Search" sau din meniul „Web Search" și introduceți cuvântul „castor" în fereastra de dialog care apare.

Rezultatul va fi o pagină Web (un fișier HTML) având ca nume textul pe care-l căutați. Pagina Web respectivă va fi localizată în directorul în care este instalat Web Remote Control. Această pagină (afișată după terminarea procesului de căutare) conține legături către toate paginile Web din cache, care au fost găsite, împreuna cu primele câteva fraze din fiecare pagină (aceste fraze vă ajuta să vedeți care este conținutul respectivelor pagini).

Puteți naviga prin aceste pagini cu Web Remote Control și le puteți cataloga pe acelea care vă interesează.Puteți întrerupe procesul de căutare, apăsând pe butonul „Stop" din fereastra de dialog; pagina Web cu rezultatele găsite va conține legături către acele pagini care au fost găsite până la momentul respectiv.

Beta gratuit

Versiunea beta a WRC este disponibilă pe situl Web al producătorului (Strategic Information Technologies, http://www.sit-intl. com). Puteți să instalați chiar acum acest revoluționar produs pentru Internet. Este posibil să vă schimbe modul în care utilizați Internetul.


BYTE România - septembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora