Sensibil, maleabil, ca o nicovală

Sînt curios la ce – sau cine – vă trimite titlul meu… Nu, nu e vorba de Microsoft. Mie mi-a venit ideea în timpul unei discutii cu cineva.

Si mi-a rămas.Si tot de atunci, în alt context, îmi răsună mereu în urechi un vers de-al lui Nichita Stănescu, pe care l-am redescoperit cu uimire la putină vreme după ce ne-am întors de la mare, după cîteva zile de soare si nisip:

	„Tocmai mă frîngeam în două
	cînd tocmai mă frîngea în două.“

Mă urmăreste, ca un refren de melodie pe care o fredonezi, inconstient, uitînd de unde si de ce:

	„Tocmai mă frîngeam în două
	cînd tocmai mă frîngea în două.“

N-am putut rezista ispitei de a folosi versul…. Dacă ar fi trebuit să reduc articolul la două rînduri (stiti cum e cu editorii, totdeauna cer să mai scurtezi), cred că ati ghicit la ce se reducea articolul meu…

	„Tocmai mă frîngeam în două
	cînd tocmai mă frîngea în două.“

M-am pierdut în volumul omagial Nichita Stănescu, scos mai demult de Viata Românească, savurînd frînturi de versuri, pagini, imagini, cuvinte, necuvinte:

	„Obiectele fierbinti
	ale prostului gust
	ieftine dar cu dorinta
	de departe
	a celui fără de aproape…“
	„Vaporul nătîng
	Si ca o mahala de fier“

Trecusem zi de zi pe lîngă vapoarele nătîngi din Santierul Naval Mangalia, mahalale de fier, trase la dig, nu numai lunea…

Plăcerea aproape fizică pe care mi-a produs-o lectura a fost reală – si evident că nu pot fi decît de acea parte a baricadei pe care se strigă „Help! My teen doesn't read anymore.“

Pe cealaltă parte se argumentează că nu e chiar asa: „Kids read more than you think.“

Au mai multe teme, mai multe manuale, mai multe ziare, reviste, surse de informatie – nu e dracul chiar asa de negru cum pare la prima vedere…

Mi-ar place să nu am dreptate. Dar nu pot nici să nu surîd amuzat la găselnita comercială pe care am găsit-o la un moment dat pe undeva:

„Shock your parents! Read a book.“ Bine zis…

De curiozitate pornesc o căutare pe WWW. Savvy Search. Nichita Stănescu. Deja News vine cu o droaie de trimiteri spre ugly.kid si fido7.ru.sex. Nu, nu cred că e ceea ce m-ar interesa. Dar webcrawler are o suită de trimiteri care par corecte toate, Infoseek vine direct cu vreo sapte titluri de poezii, toate cu trimiteri la http://www .users.interport.net/~radvel/poezii.

Cîteva sute de poezii – marea majoritate în româneste, cîteva traduceri în franceză, germană, engleză, suedeză…. Zeci de autori, de la Vasile Alecsandri pînă la Alexandru Andries sau Mircea Dinescu. În josul paginii, trimiteri către alte pagini cu poezie românească. Ok… Din ceea ce mi-a adus Webcrawlerul, o trimitere ce nu pare spre diasporă: http://www.roedu .net/~xax/poetry/.

Deci se poate! M-am si dus să văd ce e pe acolo; offfff

:„This page is under serious reconstruction.“

Asta e. Mă întorc la pagina de dinainte – are si un căutător local. Păcat că nu se uită decît în titluri… As vrea să pot găsi o poezie si dacă îmi amintesc numai un vers din ea… Toate celelalte trimiteri duc fie în Franta, fie în SUA, fie în Canada, fie în Australia… Se pare că mai avem, mai avem de lucru pe-aici…

Ce tind să fac după turul ăsta de orizont se încadrează perfect în altă maximă culeasă de aiurea: „a satisfied customer tells a friend; a dissatisfied tells 10“. Se retine.

Ca si cea de care mă lovesc uitîndu-mă după noutăti la Cisco: „when customers talk, Cisco listens“. Hmm… poate ar trebui să fiu mai diplomat cînd sună cîte un client întrebînd de aceeasi banalitate enervantă de care au mai întrebat alti 10 înainte… Se retine. Mai departe, mai departe...

WBGO, real audio, jazz non-stop. Cu înreruperi din cîteva minute în cîteva minute – dacă nu se strîng 900 de USD pînă la ora h, din donatii, postul va fi nevoit să îsi întrerupă activitatea. Muzică, stop. Sunati la telefonul acesta. Sau via Internet. Muzică. Muzică, stop. Orice sumă e binevenită. Stim că nu vă e usor. Dar dacă tineti la noi, la muzica pe care v-o dăm de 18 ani încoace, vă rugăm să ne ajutati. Muzică. Au mai intrat 15 dolari. Multumim! Muzică. Muzică. Ne place ceea ce facem. Si stim că si Dv. De aceea, pentru a păstra viu acest post – postul Dv.! – avem nevoie de ajutor. Încă 885 de dolari pînă la ora h. Vă asteptăm. Vă multumim. Muzică.

Parcă as asista la scufundarea Titanicului. Si nu mult îmi lipseste să sar în ajutorul jazz-fanilor ce au dat de bucluc. Dacă n-ar fi atît de complicat, dacă ar însemna numai un clic, n-as ezita. Americanii de ce n-o fac?Mai departe, mai departe… Noutăti soft… Ritmul m-a prins. Mai am o maximă de retinut: „if it's not beta, it's obsolete“. Ar fi bună de sfîrsit. Dar nu rezist… ati ghicit:

	„Tocmai mă frîngeam în două
	cînd tocmai mă frîngea în două.“
Iosif Fettich
ifettich@netsoft.ro

(C) Copyright Computer Press Agora