Covrigi

Darvas Attila

Există momente în care, privesti înapoi, pentru a găsi directia bună pentru pasul următor. M-am uitat si eu în numărul din BYTE România, apărut în octombrie anul trecut, ca să văd editorialul de acum un an. Domnul Petre Dimo, din a cărui carte am învătat si eu FORTRAN, ca mai toti cei din generatia care si-a început activitatea acum douăzeci de ani, lansa în acest articol apelul: „Programatori din toate tările, treziti-vă!“. Parafraza cunoscutei lozinci lansate acum mai bine de un secol de către Tristan Flora, socialistă si feministă militantă, îndemna la o unire între cei ce stiu ce trebuie, si cei ce stiu cum să facă, pentru ca domeniul TI să-si câstige drepturile în cetate. Apelul lansat de dânsul rămâne actual.

Între ceea ce se face si ce s-ar putea face, rămâne încă o distantă imensă. Motivele sunt multe: lipsa legislatiei, lipsa fondurilor, lipsa comunicării. Dar această abordare este neproductivă. Cu toate dificultătile existente, există multe firme în domeniu care reusesc că reziste. Ba mai mult, să-si facă simtită prezenta cu produse si servicii de calitate. Am avut ocazia să văd o mică parte dintre aceste firme, la IFABO'97. Acest târg, de început de toamnă, merita poate mai multă atentie. Ar fi bine să putem avea si toamna un târg de anvergura CERF. La IFABO'97 a existat si un Forum stiintific. Am asistat doar la câteva dintre prezentări. La discutiile care au urmat, domnul Silviu Hotăran, director Microsoft România si domnul Victor Grădinescu, director la ROMSYS, reprezentantul lui Sun Microsystems în România, au fost întrebati despre lupta dintre Microsoft si Sun. Reactia domnului Hotăran a fost remarcabilă. Dânsul afirmat că relatiile dintre firme sunt bune, prioritară fiind construirea unei piete TI în România, lupta dintre renumitele firme fiind departe de noi, în tări cu piată reală. Domnul Grădinescu a fost de acord cu această idee. Nu putem decât să felicităm abordarea constructivă pe care o manifestă aceste firme. Ar fi ideal să avem o piată TI reală, matură, cât se poate de repede.

Mă bucur că articolul referitor la cartea postală digitală, din numărul trecut a stârnit un ecou favorabil. Trebuie să mentionez însă remarca domnului Cristian Mohr de la Computers & Communications Center Iasi, Network Dept, care a precizat că un astfel de serviciu functionează la dânsii (http://postcard .dntis.ro), încă din primăvară. Dacă tot a venit vorba de servicii, aveti acum posibilitatea de a vota cel mai bun site din România. Colegii de la Netsoft Tg.Mures au realizat un serviciu de votare si au pornit la realizarea unui TOP 100 România. Si dumneavoastră puteti participa (http://www.top100.ro /vreau.html), sau vota site-ul preferat de dumneavoastră. Abonatii Netsoft pot asculta acum posturile de radio FM din localitate, pe Internet, si domnul Fettich si colegii lui pregătesc si alte servicii interesante. Desigur, există acum multi furnizori de servicii. În timp, vor rămâne însă doar cei care sunt excelenti profesional si cei care pot plăti specialistii buni. Este un semn bun faptul că există domenii în care calitatea este criteriu de selectie.

Acest număr din BYTE România contine un raport special despre tehnologiile de vârf pentru retele. Puteti citi despre tehnologiile ATM, frame relay, Gigabit Ethernet, retele radio si tehnologii xDSL. Puteti citi despre Ferme Web, programare în Limbo, JavaScript si despre rolul din ce în ce mai pronuntat al aplicatiilor Java în rezolvarea problemelor reale existente la diferite firme. Pentru cei care realizează aplicatii pentru retea, articolul „CORBA, Java si Web-ul cu obiecte“ poate prezenta interes.. Pe ultima pagină, îl regăsiti din nou pe domnul Iosif Fettich, ceea ce sper să vă bucure.

Acum un an, editorialul se termina cu întrebarea: „care sunt informaticienii care vor vinde covrigi peste 5 - 10 ani?“ A mai trecut un an, si sper că vor exista foarte putini astfel de informaticieni. Pentru cei confruntati cu problemele zilnice este poate mai greu de sesizat, dar domeniul TI si comunicatiile câstigă teren. Acum un am realizat un interviu menit să semnaleze lansarea serviciilor GSM în România. Acum aceste servicii sunt disponibile în multe locuri si constituie o alternativă la serviciile traditionale de comunicatii. Importanta TI nu a fost încă sesizată de marea masă, dar numărul studentilor care au dat admitere la facultătile de specialitate TI a crescut. Semn că riscul trecerii la comertul cu covrigi este mai redus acum, decât anul trecut.


(C) Copyright Computer Press Agora