Nu este ce pare a fi...

Harrison Forbes

Totul a început cu o discutie nevinovată într-un forum public de pe Net. Tema principală era „America si Japonia“ si, mai ales, diferenta dintre dragostea japonezilor fată de planificarea pe termen lung si dragostea americanilor pentru „quick fixes“. Atunci am remarcat anumite mesaje de la cititori. Unii mă încurajau, altii îsi exprimau insatisfactia fată de subiectele mele. Cu toate aceste, în scrisorile lor era un element comun - atitudinea IBM fată de utilizatorul final. Manifestîndu-mi entuziasmul pentru produsele IBM sau noile directii explorate de acest gigant si atitudinea mai putin satisfăcătoare a lui Microsoft fată de comunitatea utilizatorilor, se pare că am apăsat pe anumite butoane si am provocat niste efecte neasteptate. Am remarcat o sumedenie de voci din public, care îsi exprimau curiozitatea fată de WARP si, în acelasi timp, nemultumirea generată de politica de marketing a lui IBM, pentru propriile produse. Chiar si aceia care scriau lucruri favorabile despre Microsoft, nu o făceau pentru meritele tehnice ale produselor sale, ci doar pentru prezenta lor pe piată...

Cu toate că astăzi un articol se publică mai repede decît se făcea pe vremea lui Gutenberg, există o perioadă de timp considerabilă între momentul scrierii sale si cel în care ajunge la cititor, sub forma sa tipărită. Lucrurile se schimbă repede, în ziua de azi, iar, în lumea computerelor, acest ritm este si mai rapid. În plus, pentru a complica si mai mult situatia, se pare că majoritatea noutătilor sînt mai curînd vise si dorinte ale producătorilor, care vor fi, cîndva, aplicate, decît produse deja apărute pe piată.

În cazul lui Microsoft, la începutul lui 1997 se vorbea de NT 5.0, în vreme ce versiunea curentă era 3.5, cu 4.0 în fază Beta... Partea cea mai hazlie era că versiunea 5 urma să repare bug-uri pentru versiunea 4, care se afla, încă, pe mesele proiectantilor. „Hazliu“? Ce tot spun eu aici ?

De partea cealaltă, în septembrie anul trecut, pe cînd WARP încă era în cursa pentru sistemele de operare pentru desktop, IBM a început să se retragă de pe birourile utilizatorilor. Greseala lor a fost că nu au declarat niciodată, foarte clar, că nu mai sînt interesati în piata sistemelor pentru desktop. Pe e altă parte, cred că, oricît de explicit ar fi fost IBM, publicul larg tot nu ar fi înteles nimic. Preocuparea principală a lui IBM a început să se îndrepte către Network Computing, un concept nou, foarte dezbătut, dar încă foarte putin înteles. Desi WARP nu mai poate emite pretentii la suprematie pe desktop, nici nu a dispărut, asemeni unei dureri de cap, după ce iei o aspirină. WARP este suportul pentru Network Computing. De ce ? Deoarece WARP este Java enabled, iar întregul concept de Network Computing se bazează pe Java.

Se pare că sfîrsitul lui WARP a fost provocat chiar de producătorii săi de programe, care au decis să dezvolte aplicatii numai pentru familia Windows. Asta ni se pare, dacă nu întelegem Java si implicatiile sale. Poanta e că producătorii nu au abandonat WARP ca sistem de operare, deoarece, în noul scenariu, aplicatiile nu trebuie scrise neapărat pentru WARP. Ele vor trebui să fie scrise pentru Java si vor rula sub WARP, la fel de bine ca si sub Unix, Solaris, Rhapsody si, dacă Bill Gates îsi va da seama ce e bun pentru Microsoft si nu va mai încerca să pună bete în roate initiativei Java, chiar si sub Windows... Am spus-o de multe ori (dar, se pare că nu de suficient de multe) că majoritatea companiilor din Silicon Valley - aproximativ 80% - au adoptat Java.

Revenind la tema din introducerea acestui articol, planificare pe termen lung sau circumstantială, fenomenul Windows nu este ceva care s-a întîmplat peste noapte, ci este rezultatul unei evolutii de ani întregi. Astăzi vedem doar efectele acestui fenomen. Dintr-un punct de vedere strict academic, oricît de mult ne-ar fi antipatice produsul si circul care s-a făcut în jurul său, trebuie să recunoastem că proiectul a fost conceput foarte minutios, iar rezultatele au fost uimitoare. Si ar fi fost chiar un succes deplin, dacă planificatorii de la Microsoft nu ar fi fost prea lacomi. telul lor era să domine lumea, fără a împărti cu cineva foloasele pe care urmau să le tragă. Au mai existat, în trecut, asemenea personaje, care, invariabil, au dat gres, dar programatorii de la Microsoft nu prea stiu multă istorie... Pentru Microsoft si Bill Gates, succesul personal a fost de necontestat, problema este că nu si-au imaginat că poate apărea Sun, cu ceva banal - o cească de cafea, care să le strice planurile de viitor. Din cînd în cînd si eu cochetam cu ideea că ar trebui emise niste restrictii legale pentru a înfrîna pretentiile Microsoft la o suprematie absolută, dar mi-am dat seama că mecanismul pietei este cel mai bun mecanism anti-trust. Desigur, Microsoft domină sistemele desktop - dar nu acesta va fi viitorul. Viitorul este reteaua, care nu poate fi condusă de o entitate unică. Reteaua se transformă, din ce în ce, într-un Borg, o entitate uriasă, compusă din unităti individuale, care nu pot functiona independent de unitatea principală.

Astfel, aplicatiile nu vor mai fi scrise pentru un sistem de operare anume, ci pentru retea, iar liantul sistemelor de operare va fi Java. Desigur, si Java va evolua si este dificil să faci previziuni asupra a cum va arăta Java peste zece ani, dar, indiferent de felul în care va arăta, va fi similară cu cea de astăzi, doar mult îmbunătătită.

IBM nu va mai pomeni de WARP, nici măcar de Blue Bird, ultima versiune de WARP, ci doar despre Network Computer. Cititorii articolelor mele nu ar trebui să se agate de WARP si să se enerveze că aplicatiile Windows 95 nu merg sub WARP. Mai degrabă, ar trebui să-si îndrepte atentia spre Java si să înceapă dezvoltarea de aplicatii în Java.Cu toate că Microsoft mobilizează resurse umane si financiare imense pentru a face să esueze Java, aceasta marchează noi succese cu fiecare zi ce trece. Ideea este atît de simplă, încît este greu de receptionat - de aceea ne trebuie ceva timp să ne-o însusim în totalitate. În plus, încă nu avem infrastructura necesară pentru folosirea ei. Dar, cu dezvoltarea continuă a retelelor, Java capătă din ce în ce mai mult sens.

De curînd, Federal Express, una dintre primele companii care au transformat Internetul dintr-o chestiune care te face să-ti pierzi timpul cu posta electronică, într-o afacere serioasă, a anuntat că începe implementarea politicii sale de Network Computing. Pînă la sfîrsitul anului, urmează să înlocuiască 60,000 de terminale aflate în lumea întreagă cu NC, care vor oferi suport complet Java. Federal Express este, poate, cel mai bun mediu pentru a demonstra superioritatea NC-urilor. Orice camion FedEx care îmi aduce vreun colet este conectat, via satelit, la Internet. Cînd semnez de primire, soferul îmi scanează semnătura, informatia ajunge la site-ul lor si, în cîteva minute, va apărea, prin Internet, că pachetul a fost livrat de cutare, primit si semnat de cutare si asa mai departe... De altfel, în timpul ultimei greve de la UPS, soferii care au alergat pe drumuri nu ar fi fost în stare să se descurce fără legăturile prin satelit. Datorită situatiei, comenzile veneau de la biroul central din Memphis, Tennessee, transformat în dispecerat... A trebuit să trimit un pachet si l-am oprit pe sofer în mijlocul străzii. Îl cunosteam, e un tip drăgut si de multi ani lucrăm împreună. Mi-a spus că îi pare rău, dar nu putea să-mi ridice pachetul, decît dacă aveam programare. Am înteles situatia, i-am dat bonul, iar el l-a perforat si mi-a spus că totul s-a aranjat. A anulat cursa altui sofer, care ar fi trebuit să vină să ridice pachetul. Programarea fusese făcută de la Austin, Texas, prin Memphis, Tennessee, pentru Franklin, Wisconsin, fără intermediere umană, direct prin Internet...

Desigur, Windows nu va dispărea. Va rula Java, iar utilizatorii nu vor mai trebui să-si bată capul cu aplicatiile Windows... Lumea va duce dorul GPF-urilor, dar la naiba ! trebuie plătit un pret, pentru a putea, în sfîrsit, să rulezi aplicatii stabile...

În ciuda faptului că nu adoptăm, în mod deschis, planuri pe termen lung si că, spre deosebire de japonezi, avem tendinta de a trăi momentul, cu o atitudine fixistă, realitatea arată că noi, în Statele Unite, sîntem, de fapt, planificatori pe termen lung...

Crinnon Harrison Forbes conduce companiile T&C Consulting and VP Operations for Piranha Bissiness Systems. Locuieste în Franklin (Wisconsin) si poate fi contactat (în română sau engleză) prin e-mail la cforbes@ibm.net.

(C) Copyright Computer Press Agora