IFABO ‘97

Toamna la Bucuresti.

Darvas Attila

Intre 16 si 20 septembrie a avut loc la Bucuresti cea de a patra editie a târgului international IFABO, specializat în tehnică de calcul, software, telecomunicatii si birotică. Acest eveniment s-a integrat în activitatea specialistilor din domeniile amintite. Palatul Parlamentului si Centrul International de Conferinte au constituit un cadru elegant pentru această manifestare, cel mai important târg de toamnă, de specialitate, de la noi.

Organizatorii târgului, Export Consult si Messe Wien, au prevăzut în program si un Forum stiintific, pentru a asigura calitatea ridicată a manifestării si pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea să afle noutăti legate de tehnologiile Internet, intranet, retele si telecomunicatii.

Organizatorii au beneficiat de câteva zile însorite de toamnă, ceea ce a contribuit la succesul târgului, la care au expus sau au fost reprezentate în standuri peste 110 firme. Vizitatorii, asa cum ne-am obisnuit, au fost mai putini decât trebuiau să fie si motivele ar putea fi multe. În primul rând amplasamentul, care este elegant dar departe de mijloacele de transport. Cu toate că organizatorii au asigurat autobuze, nu a fost prea mare aglomeratie. Celor din provincie le este greu să justifice contabililor de la firme importanta participării la târguri si conferinte, căci eficienta apare în timp, o dată cu eliminarea investitiilor putin performante si reusita unor solutii eficiente pentru informatica si comunicatiile din întreprinderi. Poate că organizatorii si firmele participante ar trebui să promoveze din timp asemenea manifestări, pentru ca beneficiarii lor să vină în număr mai mare.

Constat întotdeauna cu tristete că nu există posibilităti ca cel putin elevii de la liceele de informatică si studentii să fie adusi în grupuri organizate, cu autocare, din toate colturile tării. Societatea de mâine se construieste cu ei si fără informarea lor va fi mult mai greu, pentru toată lumea.

Forumul IFABO '97 s-a remarcat prin cadrul elegant, expunerile sustinute de directori si specialisti de la firme renumite ca Oracle, Microsoft, Romsys (Sun Microsystems), Agnor, IBM sau Mobil Rom. Totul părea că se desfăsoară în cadrul aceluiasi club restrâns, conferentiarii si participantii fiind în mare parte cunoscuti ai domeniului. Ar fi de dorit un impact mai larg al conferintelor si târgurilor de specialitate. Organizatorii vor trebui să găsească solutiile pentru atragerea specialistilor si potentialilor clienti ai produsele si serviciile prezentate.

La cele 51 de standuri existente în cele trei săli din Palatul Parlamentului au fost poate prea putine firme dintre cele cu renume din domeniile promovate de organizatori. Au dominat firmele de comunicatii si trebuie să remarcăm prezenta Mobil Rom SA, Alcatel, Global One Communication si, surpriză, Rom Telecom SA. Pare că se trezeste si cel mai mare furnizor de servicii de comunicatii de la noi si îsi dă seama că oferă servicii pentru beneficiari. Să fie oare de vină concurenta? Sau pregătirile pentru viitoarea privatizare?

Firmele de echipamente de birotică si consumabile au fost bine reprezentate. Minolta România s-a remarcat prin lansarea unor produse noi, dar n-au lipsit nici produsele Sharp, Riso sau cele oferite de Imation. Au fost prezente multe edituri care oferă publicatii TI sau doar reviste de jocuri sau afaceri. Computer Press AGORA a fost prezentă cu standul propriu, la care a fost consemnat momentul festiv prilejuit de aniversarea a 5 ani de la aparitia revistei PC Report. Au fost prezentate publicatiile proprii precum si cele de la Prentice Hall si Microsoft Press. Am remarcat standul colegilor de la CHIP, care au lansat o revistă de jocuri.

Firmele IT au strălucit mai mult prin absentă. Au existat totusi câteva prezente notabile si aici. Flamingo Computers a oferit cunoscutele sale PC-uri si componente de ultimă oră, Comrace a fost din nou la înăltime iar GECAD a oferit ultima versiune Antivirus RAV 5.02, Office Professional Romania '97 si desigur AutoCAD R14. Dintre cei mari, au fost prezenti cu standuri IBM România si Omnilogic BGS. Era să uit produsele Siemens, prezente într-un frumos stand la Softnet Services. Totusi, cel mai eficient organizat a fost cred IRIS SA, care a promovat sisteme performante PowerMac de la Apple si produsele Adobe.

Târgul a constituit un eveniment important, mai ales că este cel mai semnificativ târg de toamnă. Poate amânarea datei, din septembrie în octombrie, ar da posibilitatea unei promovări mai eficiente si ar atrage mai multi vizitatori. Sper că la anul IFABO va avea un succes mai mare.


(C) Copyright Computer Press Agora