Using JavaScript

Budai László

Limbajul JavaScript a apărut din dorinta de a schimba statutul celui care vizualizează paginile Web, dintr-un simplu vizitator care nu poate interveni asupra continutului paginilor, într-un utilizator de Web activ.Cartea „Using JavaScript“ este tot ceea ce îsi poate dori cineva, care vrea să realizeze o pagină Web atractivă.

Cartea a fost scrisă de Andrew Wooldridge si Mike Morgan, cu colaborarea lui Rick Darnell, Jerry Honeycutt, Mark C. Reynolds, si a apărut la editura QUE.

Cartea se adresează tuturor celor interesati de a cunoaste JavaScript, care cunosc putin HTML, fără a necesita cunostinte de programare. Are o structură modulară, formată din 6 părti si anexă, organizate în asa fel încât să poată oferi informatiile într-un mod cât mai eficient atât începătorilor, cât si celor care au deja cunostinte JavaScript.

Partea I: Fundamentals of JavaScript. Include trei capitole si face o introducere a limbajului, prezentând posibilitătile oferite de acesta în construirea paginilor Web, elementele care formează limbajul: operatori, expresii, tipuri, posibilitătile de manipulare a datelor, instructiunile, posibilitătile de control al executiei programului (for, while, if). Precum si modul în care JavaScript tratează evenimentele ce pot apărea într-o pagină Web.

Partea II: JavaScript In-Depth. Prezintă modul în care JavaScript lucrează cu obiecte. Astfel se arată ce este un obiect JavaScript, modul de creare a unui obiect, folosirea obiectelor, accesul la câmpurile si functiile acestora, ierarhia obiectelor dintr-o pagină Web. Tot în această parte sunt prezentate obiectele înglobate în limbaj, în HTML si în browser. Astfel, există un capitol întreg dedicat obiectului String, prezentând metodele acestuia, posibilitătile oferite de acest obiect, un capitol pentru obiectul Math si unul pentru Date si Array. Tot în această parte se prezintă obiectele HTML (2 capitole) si cele ale browserului Netscape, ilustrând posibilitatea de a „crea din mers“ documente HTML. Ultimul capitol din această parte prezintă posibilitatea de a crea propriile obiecte, posibilitatea de a crea functii dintr-un formular HTML ( <FORM>) precum si utilizarea tabelelor multidimensionale.

Partea III: JavaScript and Live Objects. Această parte ne arată cum putem comunica cu alte obiecte înglobate într-o pagină HTML. Astfel primul capitol este un mic ghid Java, prezentând elemente de baza necesare pentru realizarea unui aplet. În următorul capitol se prezintă posibilitătile oferite de Java de a lucra cu pachete (packages), cu mai multe fire de executie, cu URL-uri si cu java.AWT (Abstract Windowing Toolkit). În continuare se prezintă tehnologia LiveConnect si posibilitătile de comunicare dintre diferite elemente înglobate într-o pagină HTML. Tot în această parte se face o prezentare a limbajului JScript (versiunea Microsoft pentru JavaScript) si a posibilitătii de a utiliza controalele ActiveX si limbajul VBScript.

Partea IV: JavaScript Special Effects. În primul capitol al acestei părti ne sunt prezentate câteva instrumente (programe) pentru dezvoltarea paginilor Web si adrese de unde putem descărca asemenea programe. În continuare, se prezintă posibilitatea de lucru cu mai multe cadre în aceeasi pagină, posibilitatea de controla aspectul paginii Web. Există un capitol dedicat realizării efectelor speciale si unul pentru realizarea paginilor care permit o interactiune creativă a utilizatorului. Tot în această parte sunt prezentate modalitătile de utilizare JavaScript pe partea server si posibilitatea de a solutiona lipsa de stări a protocolului HTTP. Ultimul capitol prezintă posibilităti de depanare a codului JavaScript.

Partea V: Learning from the Pros. Cele trei capitole din această parte ne prezintă câteva solutii pentru realizarea unei schite a site-ului, pentru un sistem de comandă (cerere) conectat de o bază de date.

Partea VI: Netscape Communicator Update. Prezintă posibilitatea creării documentelor cu mai multe straturi (layer) si modul de realizare a stilurilor atasate unei pagini Web.Partea VII: Appendixes. Se prezintă resurse JavaScript, un glosar, comenzile si sintaxa acestora, mesajele de eroare, precum si o scurtă prezentare a VRMLScript.Cartea mai contine si un index al termenilor.Pretul cărtii este de 49.99USD.

Budai László

(Cartea prezentată poate fi comandată si prin serviciul de carte prin postă a editurii Computer Press Agora, Tel.: 065-166516, Fax: 065-166290)


(C) Copyright Computer Press Agora