Seminar Lucent

Retele cu si fără fir.

Daniel Moldovan

In ziua de 22 septembrie anul curent, sala New-York a complexului World Trade Center din Bucuresti a găzduit sub organizarea firmelor Lucent Technologies - reprezentanta din Ungaria - si Agnor High Tech România, seminarul cu titlul Lucent Technologies Private Networks.În deschidere, domnul Bertalan Stampf, regional manager pentru România, Ungaria, Bulgaria a prezentat compania Lucent Technologies si unitătile sale. Astfel, s-a mentionat faptul că în septembrie 1995 AT&T s-a separat în trei companii: AT&T, Lucent Technologies si NCR. În prezent, Lucent are unităti specializate în sisteme de retea, sisteme de comunicatii, microelectronică, produse de larg consum. În plus, ea înglobează si Laboratoarele Bell. Din lista de succese obtinute de Laboratoarelor Bell pot fi reamintite următoarele: tranzistorul (1947), laserul (1958), sistemul de operare UNIX (1962), fibra optică comercială (1977), ISDN-ul comercial (1987), comutarea optică (1990), transmisiile optice de ordinul terabitilor (1996). Partenerii de pe piata românească sunt reprezentati de Agnor High Tech, AmTel S.A., Anixter si NCR România S.R.L.În continuare au fost prezentate pe scurt caracteristicile sistemului de cablare structurată SYSTIMAX. Dintre acestea au fost amintite utilizarea singulară a cablului UTP si a fibrei, oferirea unei arhitecturi integrate si deschise, posibilitatea realizării unui transport de voce, video si date, plus oferirea unei garantii complexe de 15 ani din partea producătorului. Domnul Bertalan a mai făcut o trecere în revistă a caracteristicilor WaveLAN, dintre care am putea aminti: operarea la 2,4 GHz, o iesire de 100 mW si o rată de transfer de 2 Mbps (10Mbps Ethernet). În final a fost amintit portofoliul SystiLAN din care fac parte hub-urile modulare si stivuibile (Ethernet, LANswitch, Token Ring, FDDI).

În continuare, domnul Laszlo Mamrovits, sales engineer Lucent Technologies, a prezentat în detaliu sistemul de cablare structurată Systimax. Au fost amintite aplicatiile sistemelor de cablare structurată pentru oferirea de suport în retelele de date de mare viteză (PDS – Premise Distribution System), în construirea de clădiri si sisteme de servicii inteligente (IBS – Intelligent Building Systems), în mediile industriale (IDS - Industrial Distribution Systems). Printre avantajele pe care Systimax le oferă în comparatie cu concurenta, au fost amintite garantia de 15 ani pentru aplicatii, plus garantia de 15 ani pentru produsele pasive, un suport pentru transmisii de 622 Mbps ATM si recunoasterea EMC.

S-a amintit că în viitor Systimax va fi capabil de viteze de ordinul giga si asta gratie unui cablu special – GigaSPEED Cable – proiectat pentru aplicatii de 1 Gbps Ethernet si 1,2 Gbps ATM. Acest cablu este de fapt un UTP obisnuit, realizat din cupru, caracteristica lui esentială fiind o presare foarte bună a firelor pereche.

În continuare au fost discutate probleme de compatibilitate electromagnetică (EMC). Această notiune este definită ca fiind capacitatea unui aparat/dispozitiv sau sistem de-a opera satisfăcător în mediul său, fără a introduce perturbatii electromagnetice sau fără să fie afectat de acest mediu. Cu alte cuvinte, emisie minimă suplimentată de-o imunitate maximă. În acest context au fost discutate avantajele si dezavantajele oferite de cablurile UTP în comparatie cu cele FTP/STP. Astfel, concluzia prezentării a fost că solutia oferită de FTP/STP nu reprezintă cea mai sigură alternativă având în vedere că pentru frecventele joase ecranul de protectie este practic transparent si în plus testarea câmpului magnetic al sistemelor ecranate nu este posibilă. În comparatie cu acestea, UTP reprezintă o solutie mult mai simplă si mai ieftină.În continuare a fost abordată familia componentelor active SystiLAN. După ce s-au reliefat dezavantajele pe care retelele LAN partajate le prezintă fată de retelele LAN comutate, s-a realizat o prezentare pe scurt a facilitătilor oferite de comutarea SystiLAN: administrare a congestiei, oferirea unui mecanism de creare de priorităti, suport multimedia si pentru lucru în retele virtuale, securitate inerentă (pachetele de date fiind comutate doar către portul destinatie). Din familia de produse SystiLAN au fost prezentate seriile SH (Stackable Hub), seriile LET (Enterprise Hub), comutatoarele workgroup stivuibile (familia Colibri), comutatoarele ATM si comutatoarele de acces (familia Phoenix), functiile de administrare SystiLAN (SystiLAN/Win, SystiLAN/OV, SMon).

Finalul i-a apartinut doamnei Anne de Roo, WaveLan market manager, care a prezentat sistemele WaveLAN wireless pentru aplicatii de interior si exterior. S-a amintit că în prezent sunt disponibile produse WaveLAN la 2,4 GHz care permit un management al frecventei printr-o selectie a sub-canalelor benzii respective. Aceste produse utilizează o tehnică de modulatie DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) care întruneste cerintele fixate pentru utilizarea benzilor de frecventă industriale, stiintifice si medicale (de la 915 MHz la 2,4 GHz).


(C) Copyright Computer Press Agora