Bazele retelelor

Mixajul tehnicii de calcul cu cel al comunicatiilor a influentat radical organizarea sistemelor de calcul.
Mircea Sabău

Conceptul de centru de calcul, în acceptiunea sa de încăpere cu pereti de sticlă prin care norocosii vizitatori pot căsca gura la masina electronică asaltată de numerosii beneficiari arondati, este complet depăsit. Vechiul model, în care calculatorul era o creatură izolată, a fost înlocuit cu unul nou, în care greutatea este împărtită pe umerii unui număr mai mare de calculatoare interconectate-retea de calculatoare. Având în vedere marele impact al retelelor în viata noastră, dar si pentru întelegerea si aprofundarea notiunilor legate de retelele de calculatoare, vă invit să aruncăm o privire asupra resurselor pe care Internetul ni le oferă cu generozitate.

Principii fundamentale despre retele de calculatoare

http://www.baynetworks.com/Products/Papers/wp-primer.html
Această pagină, furnizată de firma Bay Networks, oferă legături spre conceptele generale ale retelelor de calculatoare. Sectiunea include informatii de bază din lumea retelelor de calculatoare, a retelelor locale, despre tehnologiile Ethernet, Token Ring si FDDI. Mai găsim aici informatii despre hub-uri, comutatoare, conectarea retelelor locale între ele, standarde si protocoale precum si un glosar de termeni.

Informatii si resurse despre retele locale

http://web.syr.edu/~jmwobus/lans/
În pagina întretinută de John Wobus, găsim informatii despre retele locale cu accent pe tehnologiile de comunicare a datelor. Există aici legături spre resurse generale despre tehnologii (ATM, Ethernet etc.) si protocoale (Internet, Appletalk), manuale, publicatii si un glosar de retele locale. Sunt acoperite si problemele legate de accesul la distantă, gestiune, dirijare.

Fundamentele comutării în arhitectura token ring

http://www.3com.com/nsc/500603.html
Pentru extinderea duratei de viată a retelelor token ring, în această pagină firma 3Com prezintă cele patru faze ale strategiilor de migrare. Deoarece evolutia este cea mai sigură strategie, fiecare scenariu este construit pe infrastructura de retea existentă, în scopul îmbunătătirii ratei de transfer o dată cu minimizarea riscurilor. Componenta cheie a acestor strategii este comutarea Token Ring, o alternativă de înaltă performantă a conectării prin punti între retele cu topologii, protocoale diferite sau segmente ale aceleiasi retele.

Servicii pe linii telefonice digitale (ISDN)

http://www.cis.ohio-state.edu/~fine/ISDN/
ISDN-ul este un standard international de comunicatii video, vocale si de date prin linii telefonice digitale. Acest standard necesită linii speciale si suportă rate de transfer de 64 Kbps. Multe linii telefonice ale firmelor de telefonie au două canale, numite canale B. Astfel, acestea se pot folosi una pentru voce si cealaltă pentru date sau se pot aloca ambele linii pentru date, caz în care rata de transfer atinge 128 Kbps. Versiunea ISDN originală foloseste transmisia în bandă largă. O altă versiune, numită B-ISDN, poate sustine o rată de transmisie de 1.5 milioane bps prin cabluri cu fibre optice, dar ea nu este larg răspândită. Această pagină prezintă bazele ISDN, incluzând multă informatie practică precum si câteva descrieri tehnice cinstite ale ISDN ca: standardul de transmitere simultană a vocii, imaginilor video si a datelor (B-ISDN), ISDN-ul de bandă îngustă etc. În final, întâlnim câteva discutii interesante despre directia în care se îndreaptă ISDN-ul în viitor.

Ghidul solutiilor de implementare a retelelor

http://www.asante.com/markets/education_primer/index.html
Acest ghid educativ este prezentat sub forma unor patru sectiuni. Prima sectiune face o introducere în bazele retelelor, acoperind o arie largă de subiecte ca topologiile retelelor, cablarea retelelor, componente si servicii de retea precum si metode de acces la mediul de comunicare. A doua sectiune prezintă câteva scenarii tipice de implementare a retelelor academice Ethernet, incluzând subiecte ca: retele de sine stătătoare, extinderea si gestiunea retelei si accesul la distantă în retea. Partea a treia prezintă câteva scenarii de instalare a retelelor academice: retele pentru campusuri universitare de dimensiuni mici si mari, mărirea benzii de transfer a LAN-urilor Ethernet traditionale de 10 Mbps si siguranta administrării retelelor. Ultima sectiune este o anexă în care găsim informatii despre hub-uri Ethernet inteligente, software de gestiune a retelelor, hub-uri Ethernet neadministrate si adaptoare Ethernet, toate fiind produse ale firmei Asanté Technologies.

Totul despre tehnologia trimiterii multiple pentru retelele larg răspândite geografic

http://www.starburstcom.com/mcast.htm
Serviciile de difuzare de la un nod spre toate celelalte (broadcast) si cele de trimitere multiplă (multicast) se regăsesc în retelele locale de la începuturile acestora. Retelele WAN nu au o topologie de difuzare, ele oferind doar de curând servicii de trimitere multiplă. Acest document oferit de firma StarBurst Communications intentionează să ofere informatiile de bază necesare întelegerii serviciilor de transport în retelele larg răspândite geografic (WAN) precum si cum se poate beneficia de acestea. Macheta de prezentare este de genul întrebare-răspuns, însotită de desene explicative.

Un ghid practic pentru construirea serviciilor multiple WAN

http://www.xyplex.com/product/white-paper/wp-wans.html
Retelele WAN au crescut ca număr, dimensiune si importantă pentru majoritatea activitătilor, în timp ce tehnologia de interconectare a retelelor si piata serviciilor WAN s-a schimbat rapid. Astfel, organizatiile au nevoie de o modalitate flexibilă pentru implementarea retelelor WAN. Prin pagina sa, firma Xyplex Networks oferă informatii valoroase despre serviciile WAN: apel telefonic analogic, linii telefonice închiriate, standardul de comutare a pachetelor X.25 (protocolul FrameRelay, standardul ISDN, tehnologia ATM). Pagina mai prezintă cele mai uzuale combinatii ale serviciilor WAN.

Retele locale radio (WaveLAN)

http://www.wavelan.com/about/about.htm
Retelele WaveLAN sunt sisteme radio care oferă utilizatorilor finali conectivitate si acces la serviciile de retea oricând si oriunde. De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru a adăuga retelelor locale extensii radio sau functii independente. WaveLAN a fost proiectată să suporte aceleasi optiuni de configurare existente în segmentele retelelor locale cablate, conform standardelor IEEE 802. Retelele radio WaveLAN se bazează pe o structură celulară. O celulă este o arie geografică acoperită din punct de vedere al comunicatiei radio, în care fiecare statie WaveLAN poate comunica cu altă statie. Cu o singură celulă se pot realiza grupuri de lucru de sine stătătoare sau se pot adăuga segmente radio pentru extinderea retelei cablate. Cu mai multe celule se poate crea o largă infrastructură pe baza căreia utilizatorii se pot deplasa fără să aibă vreo legătură cablată cu reteaua. În această pagină puteti găsi informatii despre configuratiile, aplicatiile, caracteristicile si tehnologia acestor retele.

Mircea Sabău este redactor la revista BYTE România.Poate fi contactat la adresa: msabau@agora.ro

(C) Copyright Computer Press Agora