Gratis pe Web

Chiar dacă ar trebui să ne obișnuim cu gândul
că nimic nu este gratuit,
programele freeware și shareware constituie
o atracție pentru navigatorii Web.

Programele freeware și shareware nu sunt o noutate. Aproape toți utilizăm, mai mult sau mai puțin, astfel de programe. Și de ce să nu recunoaștem că, de multe ori, o astfel de aplicație ne-a scos din impas sau ne-a convins să achiziționăm varianta comercială a produsului. Deoarece mulți dintre cititorii revistei BYTE și-au manifestat interesul pentru aceste programe gratuite, în continuare vă voi prezenta câteva locuri unde le puteți găsi.

Download pentru PC

www.download.com

Acest sit oferă o colecție bogată de programe și informații gratuite. Pentru un acces rapid, programele sunt grupate în zece categorii. În continuare, voi aminti pe scurt aceste categorii. Afaceri: aplicații de gestiune și planificare, financiare, inventariere, juridice, calcul tabelar, procesarea textelor; Unelte de dezvoltare: ActiveX, compilatoare, editoare, biblioteci, rețele, programe sursă, manuale; Drivere: pentru sistem și BIOS, CD ROM-uri, cartele video, modemuri, dispozitive de intrare, rețele, imprimante, scanere, multimedia, sunet, sisteme de stocare; Educație: limbi străine, literatură, matematică, știință, unelte de învățare; Jocuri: de acțiune, aventură, simulare, sport, război și strategie; Casnice: arte, rețete culinare, muzică, religie, cărți electronice; Internet: navigatoare, șuetă, comunicații, poștă electronică, FTP, HTML, Java, rețele și intranet, plug-in-uri, servere, utilitare, VRML; Copii: divertisment, matematică, lectură, știință; Multimedia, proiectare: animație, video, audio, seturi de caractere, pictograme, ilustrate, editoare de imagini; Utilitare: antiviruși, compresii de fișiere, utilitare pentru fișiere, instrumente pentru seturi de caractere și pictograme, rețele, optimizări, imprimante, securitate, utilitare de sistem, programe pentru dezinstalare. Pe lângă acestea, pagina mai oferă o mașină de căutare extrem de utilă.

Freeware Publishing

http://194.197.188.25/freeware/freeware.htm

Acest sit oferă o colecție de programe gratuite de cea mai bună calitate pentru Windows 95. Software-ul prezentat nu este comercial și nu poate fi distribuit. Pagina oferă două mari categorii de programe: Aplicații Internet (clienți de poștă electronică, șuetă, FTP, Telnet, terminale, utilitare pentru poșta electronica și apeluri telefonice, unelte de navigare și CGI, aplicații bazate pe socluri Windows, utilitare pentru rețea, software server, unelte de proiectare Web, navigatoare, plug-in-uri și utilitare pentru WWW) și Aplicații Windows 95 (editoare de texte, utilitare pentru fișiere și imprimante, programe driver, instrumente antivirus, utilitare pentru grafică, arhivare, sunet și video, jocuri și alte diverse aplicații). Pentru ce interesați doar de aplicații particulare, există o mașină de căutare care vine în sprijinul acestora, prin opțiunile de restrângere a domeniilor de căutare. Se poate opta pentru diverse platforme hard și soft sau domenii de aplicații particulare.

TuDogs sau ultimele noutăți de software gratuit

http://tudogs.com/

Această pagină Web oferă o gamă largă de software și servicii, majoritatea dintre acestea fiind gratuite. Chiar dacă, pe ici, pe colo mai există mici erori, toate aplicațiile soft din această pagină sunt testate și verificate. Oferta software acoperă domenii de genul: animație, autorizare, navigare pe Web, activități de afaceri, educație, activități financiare, jocuri, sănătate, muzică, proiectare și unelte de dezvoltare Web, aplicații Windows. Membri acestei pagini pot primi prin poșta electronică știri legate de subiecte specifice (jocuri, Windows 95, Java multimedia, HTML, viruși în Internet, unelte Web etc.).

TUCOWS - software pentru Internet

http://www.tucows.com/

Situl TUCOWS este un loc excelent de pornire pentru obținerea celor mai bune și recente programe Internet sub Windows 95, Windows 3.1, Macintosh și OS/2, programe verificate împotriva virușilor. Pagina oferă peste 280 de legături spre filialele din întreaga lume. Dacă alegeți o filială apropiată de dumneavoastră, puteți descărca rapid ceea ce vă interesează.

Biblioteca software ZDNet

http://www.hotfiles.com/

Această pagină, oferită de ZDNet, conține o impresionantă colecție de programe și aplicații, grupate în mai multe domenii: Internet, jocuri, utilitare, educație/domiciliu, grafică și multimedia, afaceri, unelte de dezvoltare, programe demonstrative comerciale, aplicații Windows 95 și Macintosh. Totodată, pagina oferă vizitatorilor o puternică mașină de căutare în întreaga bibliotecă, dinamizând astfel procesul de căutare. Toate programele oferite sunt cotate cu un anumit punctaj, în funcție de încadrarea acestora în domeniul de căutare.

SoftSeek

http://www.softseek.com/index.html

Acest sit conține programe gratuite (freeware și shareware) și pentru evaluare, din diverse domenii: activități productive (calendare/PIM-uri, contabilizări, agende), îmbunătățiri desktop (pictograme, screen savers), educație (limbi străine, astronomie, matematică, știință), jocuri (acțiune, hazard, sport, strategie, aventură), grafică (programe de vizualizare, editare, desenare), pasiuni (muzică, finanțe, astrologie, sporturi), Internet (poșta electronică, publicare Web, navigatoare, FTP, șuetă), programare (ActiveX, Java, manuale) și utilitare (arhivare, antiviruși). Pagina mai prezintă primele 10 programe din clasamentul săptămânal, precum și noutățile și actualizările de ultimă oră. Pentru accesul rapid, navigatorii au la dispoziție o mașină de căutare.

Windows95.com

http://www.windows95.com/apps/

Această colecție shareware pe 32 de biți conține programe și aplicații așezate în spatele unor pictograme asociate următoarelor domenii: noutăți software, înveliș desktop, pictograme, utilitare, jocuri, rețele și Internet, unelte multimedia și grafice, programare, gestiunea informațiilor, unelte pentru mărirea productivității etc. Orice software oferit este însoțit de informații referitoare la instalare, timp de descărcare, timp de expirare, informații despre autori și altele.

Până nu demult, unul din cele mai mari secrete era software-ul gratuit. În mod obișnuit, acesta se numește freeware sau shareware. Anumite firme oferă servicii de distribuție gratuită a acestor programe pentru încercare și evaluare. Uneori, programele rulează doar un timp limitat (30 de zile), alteori acestea nu oferă toate funcțiile pe care le au versiunile comerciale. Acum, siturile freeware și shareware au devenit tot mai numeroase și mai cunoscute în rândul navigatorilor Web. În încheiere, doresc să amintesc câteva dintre acestea: (http://www.freeware32.com/, http://www.cooltool.com /windows95.html, http://www.jumbo.com/pages/windows95/, http://www.mysharewarepage.com/, http://www.abraxis.com/fans /PAGE_1.htm, http://www.halcyon.com/knopf/distrib.htm), urându-v㠄Download rapid“.


BYTE România - noiembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora