Anul

Anul trebuia să fie cel al reformei. Un an greu. Și din vară, parcă, trebuia să fie ceva mai bine. Simțitor mai bine. N-a fost să fie așa și avem un guvern remaniat. La anul, va fi din nou mai bine.

Progresul (care nu poate fi oprit, cum circula vorba pe vremuri, la ICI), în tehnica de calcul și comunicații, a fost totuși sesizabil de către toți cei implicați, într-un fel sau altul, în acest domeniu. Și asta în ciuda faptului că inflația și sistemul de impozite și taxe au creat dificultăți reale pentru toate firmele. Mai ales pentru cele mici și mijlocii, cum sunt acum majoritatea firmelor din tehnica de calcul. Progresul serviciilor de comunicații telefonice GSM este vizibil pentru oricine. Mergând cu mașina, putem vedea peste tot oameni care sapă șanțuri și pun cabluri pentru comunicații. Îi putem vedea, căci gropile încep să dispară de pe drumurile naționale și parcă este ceva mai bine. Este mai greu de văzut, dar serviciile Internet se impun, încet, și în România. Din statisticile RIPE (Rețele IP Europene, http://www.ripe.net/statistics/hostcount.html#dnsdomain) putem vedea că numărul sistemelor gazdă din domeniul .ro se apropie deja de 13.000. E drept, în Germania, numărul lor trece de un milion, dar viteza dezvoltării, în condițiile economice de la noi, indică o tendință clară. Poate administrația nu a reușit să atragă cei 15.000 de specialiști, dar există specialiști tineri și valoroși, cel puțin în acest domeniu al aplicațiilor Web. Specialiști care uneori colaborează cu succes la proiectele întreprinse de administrație. Am avut ocazia să asist la inaugurarea Centrului de Informare pentru Cetățeni, realizat la Slobozia. În acest număr al revistei, puteți citi interviurile realizate cu această ocazie. Puteți afla cum au reușit cei din Ialomița și vă puteți da seama că se pot realiza proiecte semnificative.

Presa, multe ziare și reviste de la noi, au fost prezente de mai mult timp pe Web. Anul acesta însă avem și posibilitatea de a asculta emisiunile mai multor posturi de radio (RadioContact, Uniplus) și de a urmări posturi de televiziune (ProTV, Antena 1). Succesul acestor inițiative depinde însă, în mare măsură, de infrastructura de comunicații existentă până la beneficiar.

Pe plan mondial există fenomene interesante. Lupta dintre Microsoft și Sun Microsystems, promotoarea tehnologiilor Java, a dominat mediile în ultima perioadă. Conferința „Drumul spre Java“, organizată de Sun la Berlin, a fost un eveniment deosebit, la care au participat și o serie de personalități din mai multe universități și instituții din România, eveniment prezentat în revistă de doamna prof. Irina Athanasiu.

Anul pe care îl încheiem este cel în care s-a înregistrat o evoluție spectaculoasă a performanțelor oferite de microprocesoare. Din Cover Story puteți afla ce surprize ne rezervă proiectanții noilor arhitecturilor de microprocesoare, care vor veni după actualul Pentium II. În secțiunea rezervată tehnologiilor fundamentale, continuă prezentarea lui Dynamic HTML și puteți afla evoluțiile în domenii ca procesarea vocii sau administrarea transformărilor de date. Citind Lab Report, puteți afla informații despre uneltele care vă permit să realizați și să administrați situl Web propriu. Analiza calculatoarelor de rețea existente acum vă poate ajuta să alegeți soluția convenabilă pentru dumneavoastră.

Premiile editorilor BYTE vor contribui – sper eu – la formarea unei imagini de ansamblu privind cele mai importante produse ale anului 1997.

Anul a trecut, poate, mai greu. Succesele sunt cu atât mai semnificative. Acum, la sfârșitul acestui an, țin să vă mulțumesc pentru timpul petrecut citind BYTE România. Mulțumesc celor care ne-au scris pe parcursul anului, ajutând ca revista să fie într-adevăr a Dumneavoastră, mulțumesc și colaboratorilor noștri, care au contribuit cu articole valoroase, precum și firmelor care au fost alături de noi, cu informații sau publicitate.

Sărbători fericite și La mulți ani!


BYTE România - decembrie 1997


(C) Copyright Computer Press Agora