Donjonul

Donjonul, construit de Chyl von Kelling în secolul XIII, se află la Cîlnic. Este un donjon masiv, de plan rectangular, construit conform tehnologiei existente acum peste șapte sute de ani. Reședința grafului a fost vândută în secolul XV, de urmașii lui, comunității de sași care locuiau la Cîlnic. Timpul a trecut și acum cetatea, catedrala și donjonul formează un centru cultural științific, patronat de Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj și Asociația „Ars Transsilvaniae” România. Timpul a trecut, și tehnologiile s-au schimbat. Acum regăsim donjonul, dacă nu avem drum prin Cîlnic, pe Internet (http://home.t-online.de/home/m.s.-serv./kellingd .htm). Cavalerii care aduc tehnologia epocii par a fi, acum, furnizorii de servicii Internet (ISP). În acest an, vom beneficia probabil de servicii noi în România, servicii de comerț electronic, fax și telefonie pe Internet. Dar, anul de-abia a început și reglementările legislative vor produce schimbări importante, chiar și în TI și comunicații. Firmele importante încep sa fie din ce în ce mai prezente în România. Din această lună, putem saluta prezența companiei Hewlett Packard, care inaugurează sediul propriu HP România și se alătură astfel lui IBM, ICL, Digital, Microsoft sau Imation, ca să amintesc doar câțiva dintre cei mari.

Tehnologiile noi, cum este și normal, nu au succes dintr-o dată. Inerția, rezistența opusă datorită lenei sau lipsa înțelegerii pot avea o influență mare. Un săptămânal, pornit cu intenții aparent bune publică de exemplu un articol pe prima pagină cu titlul: Elevii români au învățat să fure cu calculatorul (Capital, 11.12.97). Senzația ieftină, urmărită de autor, aduce prejudicii inestimabile pentru cei care doresc alinierea țării la standardele de civilizație actuale. Autorul ar trebui să știe că nu este frumos să prezinte cazuri izolate și demne de a fi pedepsite cuvenit, ca fiind general caracteristice. Dar, poate, apar în acest an și reglementările legislative necesare pentru dezvoltarea TI, în condiții normale.

Ce tehnologii noi se vor impune în 1998? Editorii BYTE prezintă 25 de tehnologii, considerate a fi cele mai importante și am preluat în acest număr previziunile lor. Este viziunea lor. Nu uitați: părerea dumneavoastră este importantă și mesajele primite ne ajută la redactarea revistei.

Primăvara se apropie și în curând mergem la CERF. În acest an se vor decerna din nou premiile revistei BYTE România și vom prezenta în revistă realizările și produsele importante. Revista se va îmbogăți în acest an cu materiale preluate din prestigioasa revistă LAN Times, ceea ce sper să fie o bucurie pentru toți cititorii noștri. În acest număr, începem și o secțiune nouă, dedicată firmelor de prestigiu din domeniul TI și comunicații din România, în care prezentăm realizările lor și modalitatea în care intenționează să contribuie la dezvoltarea domeniului. Și sper să vă putem oferi și alte surprize plăcute.

Anul se anunță dificil. Guvernanții spun că va fi mai greu, pentru ca la sfârșit să fie ceva mai bun.

Venind spre casă, după Revelion, am trecut prin Cîlnic. Localitatea arăta trist, poate era mai veselă pe vremea grafului von Kelling. Donjonul, monument de artă, dar și de tehnologie a epocii stătea mărturie a unor timpuri apuse, cu oameni curajoși și pricepuți. Acei oameni au plecat și motivele sunt multe. Acum se adună copii, la cerșit, în jurul mașinilor cu turiști. Tehnologiile noi sunt frumoase și utile, dacă sunt înțelese și folosite cuvenit. Altfel, doar anii vor fi mai grei, vor pleca ISP-iștii, în căutarea unui trai decent, căci meserie respectată în lume au. Și generațiile care vin vor admira sediile lor ca pe niște monumente ale perioadei de tranziție. Cred că nu trebuie să existe scutiri de taxe pentru fotbaliști. Pe termen lung, cred că specialiștii din tehnica de calcul și comunicații sunt mai utili și merită respectul concetățenilor măcar atât cât merită fotbaliștii.


BYTE România - ianuarie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora