Ursul

Este martie și urșii ies din bârlog. Apar ghioceii, ca un semn al speranței că iarna a trecut. Șnurul alb-roșu al mărțișoarelor ocrotește persoanele gingașe de pericolele ce apar o dată cu primăvara și cu începutul tradițional al noului an. Nodul de pe șnur transformă obiectul în cerc magic, ocrotitor. Nu știu dacă există o legătură cu tehnicile vestice sau cele japoneze de stabilire de legături . Toate acestea tehnici presupun însă încredere și posibilitatea unei legături bazate pe încredere. Francis Fukuyama, în celebra carte Trust (http://www.gbn.org/BookClub/Trust.html) analizează societățile pe baza încrederii între membrii societății și ne artă cauzele pentru care azi, societățile cu grad redus de încredere nu mai fac față cerințelor unei economii moderne. Sunt oare mărțișoarele o garanție pentru succesele viitoare?

Acest an a pornit cu greu și lumea iese greu din hibernare. Viața își urmează însă cursul, indiferent de poticnelile administrației și nereușita restabilirii legăturilor de încredere între membrii coaliției aflate la guvernare. Poate, luna martie va readuce încrederea și vom avea buget, stabilitate financiară și socială. Sigur este, însă, că BYTE România va avea paginile Web într-o nouă prezentare, care sper să vă placă.

Martie ne va oferi și două evenimente importante, care vor marca evoluția tehnologiilor informatice. Primul este CeBIT ‘98, de la Hanovra. (http://www.messe .de/cb98/ebi/index_e.html) Anul acesta, cel mai important târg european de tehnologii informatice și comunicații va avea loc între 19 și 25 martie. Noi vom fi prezenți la Hanovra, pentru a vă putea oferi informații despre cele mai noi realizări și tendințele de evoluție din domeniu. Vom participa și la decernarea premiilor BYTE Best of Show/CeBIT ’98. Țin să reamintesc că BYTE România va decerna premii similare în România la CERF ’98. Cei interesați se pot încă înscrie, cu produse, servicii sau realizări semnificative pentru piața de TI și Comunicații din România.

Al doilea eveniment important este conferința JavaOne, de la San Francisco (http://java.sun.com/javaone/) , care va avea loc între 24-27 Martie și va avea o influență semnificativă asupra evoluției unei tehnologii Web cu un potențial deosebit.

Am primit chiar acum un mesaj de la domnul Ovidiu Moț. Dânsul face o serie de observații la articolul „Biblioteci, în viziunea Sun” apărut în ianuarie 1998 și spune: „Este cu totul de neînțeles faptul că nu se pomenește nimic despre Biblioteca Politehnicii timișorene, cea mai în măsura să fie inclusă într-o astfel de enumerare [a bibliotecilor din România]. Era chiar atât de greu de identificat site-ul său, http://www.library.utt.ro”. Voi reveni la mesaj în numărul viitor, dar acum doresc să-mi exprim bucuria pentru realizările timișorenilor și regretul că foarte mulți specialiști cu realizări remarcabile ignoră importanța promovării propriilor realizări. Acest lucru, pe lângă nerecunoașterea efortului depus de ei, creează și o imagine generală defavorabilă a întregii societăți, unde pare că nu se face nimic, deși sunt mii de persoane în domeniul IT și Comunicații care au realizări demne de toată lauda.

Ca semn al schimbărilor, trebuie să remarc paginile Comisiei Naționale de Informatică, unde puteți găsi Strategia Națională și proiectul legii „Codul activităților informatice” (http://info.cni.ro/ cni_ro.htm). Mă bucur că proiectul de lege este accesibil dezbaterii publice pe Web și cei interesați pot să vină cu propuneri.

Așa cum vă așteptați, acest număr al revistei BYTE România conține articole despre subiecte actuale și importante. Cover Story analizează posibilitățile de realizare a unui Web mai bun, prin eliminarea neajunsurilor HTML-ului. Software Lab Report caută cel mai bun SO pentru servere Web. Mai găsiți articole cu subiecte actuale, ca cel despre limitele de paralelism la arhitecturile avansate de microprocesoare, de Lucian Vințan sau Coloana IPv6, de Robert Fink. Nu lipsesc nici secțiunile Forbes, Comentariu și Ultima. Și aveți ocazia să citiți prezentarea a două firme importante din România, Tornado și Flamingo, la secțiunea Firme. Interviul cu dl. Marian V. Popa, director ICL România vă poate convinge că există realizări și proiecte importante și la noi.

Dacă urșii nu mai hibernează, ar fi cazul să sosească primăvara, din toate punctele de vedere. O primăvară fără astenie, aducătoare de speranțe.


BYTE România - martie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora