CeBIT ‘98

Anul acesta, între 19 și 25 martie, Hanovra a fost din nou gazda celui mai important târg european de tehnologii informatice, software și telecomunicații, CeBIT. Evenimentul, și așa deosebit de important, a oglindit creșterea explozivă a interesului pentru domeniu.

Târgul în cifre

7250 de firme, din 60 de țări au expus în cele 25 de hale, pe o suprafață de peste 371 mii metri pătrați. Cei peste 670 mii vizitatori și-au putut forma o imagine corectă asupra ultimelor evoluții din aceste domenii vitale, cu influență decisivă asupra economiei mondiale. O economie modernă este de neimaginat fără asistența asigurată de produsele și serviciile oferite de tehnologiile informatice și noile servicii de comunicații. Ignorarea fenomenului duce doar la mărirea decalajelor existente.

Am avut ocazia să văd, în acest an, târgul dintr-un punct de vedere deosebit. Alături de redactorii BYTE din SUA, Germania, Japonia, Anglia, am făcut parte împreună cu Cristian Nagy, redactorul șef de la PC Report din juriul care a evaluat produsele prezente la CeBIT și a stabilit laureații premiilor BYTE Best of Show. Aceste premii se acordă anual și laureații se bucură de un deosebit prestigiu, datorită recunoașterii noutății tehologiei înglobate în produsele distinse și a impactului asupra dezvoltării viitore a domeniului. Puteți găsi lista produselor distinse în acest an în secțiunea „Ce-i nou?”, din acest număr. BYTE a fost prezent deci, dar firmele din România au fost mai mult în vizită, căci cu două firme prezente și fără un stand al României ( așa cum au existat pentru SUA, Izrael, Ungaria, Irlanda și nenumărate alte țări) îmi este foarte greu să-mi imaginez ce sprijin primește în mod oficial acest domeniu, declarat ca fiind de importanță strategică.

Cred că este interesantă distribuția pe țări a firmelor prezente. Din comunicatul de presă oferit de Deutsche Messe AG, la închiderea târgului, putem afla o serie de date statistice. La CeBIT'98 au participat 2.724 de companii din afara Germaniei. Din Marea Britanie au venit 285, din Olanda 118, din Franța 106 companii, dar au fost și 160 de firme din Europa de Est (Ucraina: 50, Rusia:44), America Latină (74) și desigur Asia (798), prezentă cu un număr mai mare de companii decât în anul trecut, în ciuda dificultăților economice din zonă. Un fenomen remarcabil este că din Taiwan au venit 502 companii, numărul lor fiind pentru prima dată mai mare decât cel de 411, al companiilor din SUA.

În ceea ce privește vizitatorii din afara Germaniei, cei mai mulți au venit din țările Comunității Europene 63.000, apoi urmând Europa de Est (16.000), Asia (15.000) și America (6.800). Toate cifrele arată o tendință de creștere a interesului pentru tehnologiile informatice și comunicații.

Interesul crescut față de eveniment s-a oglindit și în numărul vizitatorilor virtuali la paginile Web ale târgului (www.cebit .de). Față de cei 3 milioane de vizitatori din 105 țări, de anul trecut, anul acesta s-au înregistrat 4,5 milioane de vizitatori, din 132 de țări.

Tehnologii

În domeniul software, se manifestă din ce în ce mai pregnant dominația aplicațiilor Internet. Produse de tehnologii bancare, pentru comerțul electronic, plăți electronice, securitate, administrare, sisteme de mesaje integrate, baze de date inteligente, toate destinate rezolvării unor probleme complexe și care sunt acum soluționate cu tehnologii legate de Internet. Nu au lipsit nici sistemele de operare noi, si SCO Unix 7 a și fost distins cu Best of Show, la categoria SO, de către redactorii BYTE. O tendință crescătoare arată numărul aplicațiilor pentru Linux și al soluțiilor 100% Pure Java.

Echipamentele hardware au oferit unele noutăți, dar s-a remarcat o tendință de a oferi echipamentele tradiționale, în configurații mai performante și la un preț mai redus. Cartelele cu cipuri inteligente, pentru plăți electronice și securitate pe Internet, încep să se impună. Tot mai multe echipamente notebook sau de buzunar (PDA) permit accesul la rețea, pe legături prin modem, modem radio, GSM. Toate soluțiile prezentate indică o tendință de creștere a mobilității utilizatorilor și dorința de a oferi posibilități de lucru, de oriunde s-ar afla utilizatorul. Pentru conectarea perifericelor, producătorii de PC-uri și periferice au început să ofere porturi USB (Universal Serial Bus). Plăcile de bază mai noi, pentru PC-uri, oferă magistrale la 100 MHz și soluțiile AGP (Advanced Graphic Port) au devenit deja standard. Există din ce în ce mai multe soluții pentru terminale de acces la Internet, set-top-box, telefonie video, dar au apărut deja televizoare cu posibilități înglobate de acces la Internet. O serie de companii au oferit soluții de telefonie IP și transmisiile de voce pe IP încep să atingă o calitate rezonabilă, datorită adoptării soluțiilor bazate pe standardul H.323 și creșterilor de viteză de transfer pe infrastructurile de comunicații moderne. La echipamentele de rețea, soluțiile ATM încep să se impună și Gigabit Ethernet oferă opțiune viabilă în multe situații. Comunicațiile fără fir pătrund ca soluție viabilă pentru LAN și rețele urbane (vireless LAN). Interesante au fost diferitele echipamente GSM sau o soluție de telefon DECT (Digital European Cordless Telecommunication) miniatură, înglobat într-un ceas de mână. Ca tendință generală se poate remarca integrarea tot mai strânsă a serviciilor de comunicație telefonică digitală și a tehnologiilor Internet. Semnificativ în acest sens mi s-a părut EWSD InterNode prezentat de Siemens AG (http://w2.siemens.de/ oen/whatsnew/whatsnew.htm) care realizează Internet PoP pe centralele telefonice EWSD, sau produsul premiat la categoria de soft de comunicații, MRS 3.1 Message Routing System, al firmei PP-COM Telecommunications + Networking GmbH, care este un sistem unificat de transmisie de mesaje (telefonice, fax, e-mail cu MIME, SMS) accesibile pe linii telefonice, GSM, Internet, practic de oriunde.

Târgul este imens și fiecare vizitator are de ales între o multitudine de soluții și produse. Este imposibil să vezi totul. Dar nu pot să nu menționez produsul care a câștigat în acest an BYTE Best of Show Award: SuperNova/VisualConcepts de la SuperNova, un mediu revoluționar de dezvoltare software (http://www.supernova .com)

Organizare

Organizarea a fost admirabilă, având în vedere amploarea manifestării. Centru de presă, dotat cu toate echipamentele necesare a permis urmărirea principalelor evenimente, prezentările făcute de firme și conferințele care s-au ținut la centrul de conferințe. Cataloagele tipărite, sau pe CD, au fost aproape impecabile. Microbuze speciale au asigurat transportul de la centrul de presă la diferitele pavilioane, ceea ce a permis economii considerabile de timp. La centrul de informare, reprezentanța căilor ferate DB ne-a oferit în câteva secunde o listă cu legăturile optime spre casă. În mod curios poate, dar toate serviciile anexe au funcționat. Sunt convins că organizatorii CERF, din mai, prezenți și ei au văzut multe lucruri, pe care sper să le putem regăsi în mai, la București.


BYTE România - aprilie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora