CorelDRAW 8.0

Un program pentru profesioniști ... de la profesioniști.

A devenit deja o obișnuință să auzim „A apărut o nouă versiune a produsului XXX și a adus îmbunătățiri majore față de versiunea precedentă“. De aceasta, nu scapă nici versiunea 8 a popularului program CorelDRAW. Ani în șir, am primit noile versiuni pline cu bug-uri, cu re-re-release-uri. Se pare însă, că de la versiunea 7 CorelDRAW s-a maturizat. Patch-urile au dispărut aproape în totalitate, semn al profesionalismului celor de la Corel Inc.

După cum spuneam, și versiunea 8 a venit cu îmbunătățiri și noi facilități, care nu sunt numeroase, avantajul real fiind că produsul lucrează fără cusur și se menține astfel în topul programelor vectoriale.

Interfața

CorelDRAW 8 are acum o interfață netedă, dispensându-se de neimportanta fațadă 3D, atât de răspândită pe platforma Windows 95/NT. Unele ferestre de dialog (Object Manager, Zoom Manager etc.) pot fi „lipite“ de interfață și în aceste ferestre pot fi stocate mai multe dialoguri. Se salvează astfel spațiul atât de necesar pentru grafică. Deoarece uneori aveam nevoie de a adăuga / extrage unele fișiere de export/import, s-a lucrat și aici. Astfel, în fereastra de dialog de opțiuni (Options) se pot manevra filtrele de import/export și asocia fișiere care vor fi deschise cu ajutorul lui CorelDRAW. O altă opțiune utilă este reprezentată de salvarea spațiului de lucru, ca de exemplu o interfață pentru grafică iar o alta pentru manipulare de text. Poate însă că această versiune de CorelDRAW este prima pe care ați achiziționat-o și până acum ați folosit alt produs ( Illustrator, Freehand etc.). NU trebuie să vă faceți griji. O altă fațadă se poate alege din meniul Options, în funcție de interfața cu care ați fost obișnuit.

Listare și culoare

În nici o versiune nu s-a lucrat atât de substanțial la managementul culorii și al listării. Pe partea tehnică a fost inclus suportul pentru Adobe PostScript 3 și s-a integrat Kodak Digital Science Color Management, ceea ce îmbunătățește acuratețea scanării, a dispunerii pe ecran și a listării documentelor dacă sunt folosite dispozitive care suportă standardul ColorSync 2.0. În general, noua paletă editoare de culori ajută la crearea paletelor cu culori complementare definite de utilizatori.

Editare de imagini

Și pe partea de editare de imagini s-au adus câteva modificări modeste. PhotoPaint are acum unelte de „Dodge“ și „Burn“. Personal, cred că încă nu a ajuns din urmă programul concurent Adobe Photoshop. Părerile sunt însă împărțite. A fost în schimb rezolvată vechea problemă a publicării imaginilor pe Web, adică crearea directă a GIF-urilor animate și a compresiei, la o calitate comparabilă cu cea a fișierelor JPEG. Efectele aplicate asupra unei imagini din CorelDRAW pot fi vizualizate anticipat, chiar în spațiul de lucru.

Plus ...

CorelDRAW vine cu câteva utilitare suplimentare, cum ar fi Bitstream Font Navigator v3.0 pentru instalarea fonturilor, Corel Versions, Kodak Digital Science™ Color Management System sau cele mai vechi Corel OCR-TRACE pentru vectorizarea imaginilor, respectiv recunoașterea caracterelor dintr-o imagine, Corel TEXTURE, Corel SCAN, Corel CAPTURE, Corel SCRIPT Editor și cu 40000 clipart-uri, 1000 de fotografii, 1000 de fonturi True Type și Type1, template-uri etc. Ca filtre terțe au fost introduse produsele de la AutoF/X PhotoGraphic Edges, Cytopia PhotoLab, Digimarc Digital Watermarking, Human Software Squizz.

Dacă e să crească în fața mea un program, atunci pot spune despre CorelDRAW 8 că a reușit. Manualul este amplu revizuit, rămânând doar ceea ce este necesar să știm despre program, completat de un excelent ghid de prelucrare a imaginilor, cu tot ce trebuie să știm despre culoare sau pregătire pentru tipografie. În program găsim un îndrumar bine realizat, care ne arată pas cu pas ce poate CorelDRAW, atât pentru începători cât și pentru cei avansați.

Ar trebui să scriu o încheiere, în care vă propun să încercați acest produs. Nu voi face aceasta din următorul motiv: ceea ce am scris mai sus ar trebui să fie de ajuns să vă convingă de calitatea produsului. Dacă aș fi descris toate funcțiile noi din pachet, mi-ar fi luat pe puțin un număr de revistă. Aș vrea să vă anunț că firma Corel Inc. vă oferă posibilitatea de a achiziționa produsele Corel în sistem OEM. Distribuitorul oficial, din România, este Omnilogic BGS.


BYTE România - aprilie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora