Muzee

Pentru turiști și nu numai,
muzeele au constituit întotdeauna o atracție.
Iar acum avem posibilitatea să le vizităm și pe Web.

Pentru a ne forma o imagine despre viitor, de multe ori ne uităm în trecut. Fie că e vorba de artă, istorie, arhitectură, tehnologie sau orice alt domeniu, cele mai potrivite și atractive locuri sunt muzeele. Acestea strâng la un loc mărturii despre ceea ce am fost, de-a lungul a sute de ani. Dar, prinși în vârtejul vieții „moderne”, tot mai rar dispunem de timpul necesar pentru o documentare temeinică, „la fața locului”. Ca alternativă însă avem posibilitatea vizitării muzeelor virtuale, iar răspândirea acestora pe Web, chiar dacă nu le vor putea înlocui pe cele reale, ne poate economisi timpul, oferindu-ne totodată informații prețioase.

Muzeul Național de Artă din România

http://www.itc.ro/museum/museum.html

Fondat în anul 1948, în fosta casă a colecțiilor regale, acest muzeu ne oferă o imagine cuprinzătoare despre arta românească, de la începutul evului mediu și până în prezent. Temporar închis pentru lucrări de restaurare, muzeul funcționează prin câteva filiale care oferă o imagine clară despre varietatea colecțiilor de artă. Prin intermediul acestei pagini aveți însă ocazia să vedeți cele mai valoroase exponate. Sau puteți vizita cele șapte departamente ale muzeului: departamentele de artă medievală și modernă românească ( Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Constantin Brâncuși, Dimitrie Paciurea și alții), departamentul de sculptură și pictură europeană (Peter Paul Rubens, Claude Monet, Paul Signac etc.), departamentul de artă decorativă europeană, de artă orientală, departamentul de picturi și desene (Ștefan Luchian) și cel de artă contemporană (Aurel Vlad, Victor Vasarely).

Muzeul civilizației populare tradiționale Astra Sibiu

http://www.itc.ro/sibiu/rom/astra_r.htm

Este compus din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (http://www.itc.ro/sibiu/rom/dumbra_r.htm), Muzeul de etnografie universal㠄FRANZ BINDER” (http://www.itc.ro/sibiu/rom/etnogr_r.htm) și Muzeul civilizației transilvane „ASTRA” (http://www.itc.ro/sibiu/rom/civili_r.htm). Secțiunea Muzeului în aer liber ne pune la dispoziție o hartă senzitivă care, prin „atingere”, ne dezvăluie o varietate de complexe arhitecturale și de industrii populare, gospodării și ateliere, construcții și biserici de pe întreg cuprinsul țării, cum sunt Complexul de industrie textilă populară din Rucăr, Biserica de lemn din Bezded etc. Muzeul „FRANZ BINDER” se află într-o clădire din centrul Sibiului. Expoziția permanentă este axată pe cultura și arta popoarelor lumii, iar cele temporare pe creația artizanală a popoarelor lumii. În pagina Web a muzeului găsim exponate cum sunt Pasărea Garuda (Indonezia), Statuete africane (Tanzania), Mumie cu sarcofag (Egipt), Bambus sculptat (Japonia), Masa sculptată (India) și multe altele. Muzeul mai cuprinde colecțiile de artă populară românească și a minorităților naționale: port-textile, broderii, ceramică, obiecte de cult, obiecte de lemn, os și fier.

Muzeul țăranului român

http://www.sfos.ro/culture/roweb/mtr/

Muzeul, fondat în 5 februarie 1990, este expresia unei îndelungate tradiții care datează din 1875. Acesta conține o bogată colecție de obiecte țărănești, însumând aproximativ 90.000 de articole. Pentru o mai bună gestiune, observare și conservare, această colecție este împărțită în mai multe categorii. Colecția de ceramică este formată din aproximativ 18.000 de obiecte din aproape 100 de centre culturale și artistice (Horezu, Făgăraș, Curtea de Argeș, Vama etc.). Cel mai vechi obiect ceramic din muzeu poartă inscripția anului 1746. Colecția de costume este formată din aproape 20.000 de piese, de la începutul secolului al XIX-lea și până în prezent. Mai găsim aici colecția de artă decorativă cu peste 10.000 de exponate, colecția de obiecte lucrate în lemn și fier, colecția de obiecte religioase, cu peste 3.000 de picturi pe sticlă, lemn, matrițe și obiecte de cult religios. Toate acestea sunt completate de colecția de obiecte tradiționale din alte țări. Merită să vizitați acest muzeu.

Muzeul Național Brukenthal

http://www.dntcj.ro/others/brukenthal/beginvar.htm

Ca instituție de prestigiu european, Muzeul Național Brukenthal este unul dintre cele mai mari muzee ale României. Și-a dobândit notorietatea datorită colecției sale de o inestimabilă valoare, ce conține un număr impresionant de picturi și gravuri ale principalelor școli europene de pictură ale secolelor al XVI - XVIII-lea : italiană, flamandă și olandeză, germană și austriacă, spaniolă. În afară de aceasta, galeria și-a îmbogățit colecția și cu 1.800 picturi românești. Colecția de pictură europeană a fost realizată de Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Transilvaniei între 1777-1787. Fiind un spirit enciclopedic și vizionar, el a contribuit la înflorirea spiritualității transilvănene. Merită să-i vizitați colecția.

Cetatea Voievodală Curtea Veche

http://www.kappa.ro/photos/curtea_veche/

Dacă Bucureștiul ar putea fi caracterizat printr-o singură clădire care să-l reprezinte, aceasta este complexul voievodal Curtea Veche. Pentru necunoscători, simplele și sinistrele ruine încă vizibile, reprezintă un eveniment spectaculos. Cei avizați însă, știu că aceste ruine reprezintă inima Bucureștiului. Începuturile bucureștene sunt pierdute în legendă, poate și pentru că de acest subiect s-a ocupat o personalitate recunoscută ca fiind un mare „producător” de mituri- colonelul Papazoglu. Acesta este autorul și cel care a lansat legenda pastorului care a dat numele orașului-Bucur. Revenind la Curtea domnească, ea reprezintă un „paradis” pentru orice istoric și arheolog. Acest palat are, în fundațiile sale, fazele cele mai semnificative de construcție a orașului. Deși nu a reprezentat în ultimele secole reședința domnească, el a exercitat o atracție specială asupra vizitatorilor și locuitorilor orașului. Dacă treceți prin București, nu ratați ocazia să vizitați aceste locuri. Dar până atunci, puteți arunca o privire pe pagina Web, consacrată acestui complex voievodal.

Castelul Peleș

http://www.kappa.ro/travel/sinaia/peles/

În anul 1873, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, venit pe tronul României în 1866, începea înălțarea Castelului Peleș la Sinaia, după planurile arhitectului Wilhelm Doderer, de școală germană. După 1876, șantierul a fost încredințat lui Johannes Schultz, iar inaugurarea oficială s-a desfășurat în octombrie 1883. Dar construcția a continuat cu transformări executate între 1893-1914 de arhitectul Karel Liman, care definitivează lucrările în stilul neo-renașterii germane-sunt dominante profilurile ascuțite, fragmentarea compoziției fațadelor, abundența lemnului sculptat și a elementelor decorative. În prezent, Castelul Peleș este muzeu, iar o mică parte din acesta o regăsim și pe Web. Este vorba despre Holul de intrare, Sala de concerte, Sala veche de muzică, Sala de teatru, Sala turcească, Dormitorul regal, Sala regală de studiu și altele.


BYTE România - aprilie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora