SmartLex

Biblioteca electronică de documente juridice

În pas cu dinamica legislației românești!

A&C INTERNATIONAL S.A. a lansat la jumătatea lunii aprilie, într-o nouă formă, programul „SmartLex”, ca urmare a colaborării cu Regia Autonom㠄Monitorul Oficial” și editura Humanitas.

Aplicația „SmartLex” este o bibliotecă electronică de documente juridice, care conține toate actele publicate în Monitorul Oficial. Produsul a fost elaborat de o echipă de tineri informaticieni români, care au utilizat cea mai puternică tehnologie din lume pentru gestiunea și circulația documentelor – Lotus Notes.

Programul „SmartLex” oferă o multitudine de facilități care permit, chiar și celor mai puțin familiarizați cu operarea pe calculator, să se descurce prin labirintul legislației românești. Beneficiarii pot citi din computerul personal noile documente legislative, chiar din momentul tipăririi acestora în Monitorul Oficial.

Dacă ar fi să enumerăm câteva dintre calitățile acestui pachet software, putem începe cu marele avantaj oferit de platforma pe care a fost dezvoltat programul, și anume găsirea unui document juridic prin interogări oricât de complexe, după cuvinte cheie într-un timp uimitor de scurt. Căutarea după cuvinte cheie se face în corpul fiecărui document din baza de date, lista de documente rezultată putând fi aranjată în funcție de criteriul dorit: frecvența de regăsire a cuvintelor cheie sau o aranjare cronologică cu cel mai nou document, sau cu cel mai vechi document în fruntea listei. În interiorul ferestrelor programului, se vizualizează instantaneu actele care modifică sau abrogă documentele consultate. Deschiderea actului modificator se face prin simpla apăsare a unui icon plasat în view-ul documentului modificat.

Textul documentelor poate fi copiat în orice editor de texte pentru a fi prelucrat de către utilizator.

O facilitate nouă pe care pachetul SmartLex o oferă este că se pot vizualiza direct anexele grafice ale Monitorului Oficial, hărți, tabele și semne convenționale, lucru cerut cu insistență de foarte mulți dintre clienții care au testat programul.

Plecând de la ideea că un utilizator lucrează mai des cu anumite documente legislative, programul oferă posibilitatea de realizare a unor comentarii pe marginea respectivului document care sunt stocate într-o bază de date specială interconectată cu SmartLex. Comentariile create anterior la un document legislativ pot fi regăsite cu mare ușurință, editate sau tipărite.

Există ceva ce deosebește SmartLex de celelalte pachete de software legislativ de pe piață: acesta este modul în care se face actualizarea bazei de date. Fiecare utilizator poate să pornească în orice moment procesul de aducere a noilor documente pe computerul său printr-o simplă apăsare de buton. Conectarea clientului la server-ul pe care se află baza de date ce conține cele mai noi documente ale momentului se face cu ajutorul unui modem folosind orice linie telefonică sau prin Internet, acolo unde o astfel de legătură există.

Pentru a exista un dialog permanent cu clienții, în vederea perfecționării produsului s-a pus la punct un sistem cu ajutorul căruia utilizatorii pot trimite furnizorului „sesizări”. Mesajele cu titlu de „sesizare” ajung automat la destinație, în momentul în care se face următoarea actualizare a bazei de date, furnizorul având datoria să rezolve cât mai curând cu putință problema semnalată.

SmartLex, prin intermediul Lotus Notes, vă oferă în plus și utilizarea mesageriei electronice (e-mail), navigare pe INTERNET și acces la baze de date specifice Notes.

Pachetul software rulează sub Windows 3.11, Windows 95 și Windows NT în versiune client, sau în versiune pentru rețea.


BYTE România - mai 1998


(C) Copyright Computer Press Agora