Turism

Mult așteptata vacanță se apropie cu pași mărunți.
Unde să o petrecem?
Agențiile de turism sunt gata să ne îndrume.

Într-o țară cu atâtea resurse, cum este România, ar fi păcat ca turismul să rămână doar o vorb㠄de dânșii inventată”. Pentru că nu sunt suficiente doar resursele. Sunt necesare și servicii accesibile, la un nivel decent. Altfel, pentru odihnă și distracție, românii vor căuta alte plaiuri, mai puțin mioritice. Nu zic că este rău să te bronzezi pe litoralul Mării Egee, dar dacă noi suntem nemulțumiți de serviciile de care putem beneficia la noi în țară, atunci ce ar putea spune un turist străin? Este remarcabilă munca de promovare a turismului românesc pe care o depun diverse organizații și agenții. Dar acestea ar trebui susținute de un program guvernamental coerent, cu obiective, responsabilități și termene precise. Să-i vedem însă pe câțiva din susținătorii turismului românesc.

Oficiul Român pentru promovarea turismului

Una din cele mai frumoase și optimiste pagini despre ceea ce înseamnă (sau ar trebui să însemne) turismul în România este cea a Oficiului Român pentru promovarea turismului. Pagina prezintă istoria legendară a țării noastre, tradițiile culturale încă neschimbate, o hartă a României, făcând o scurtă trecere în revistă a punctelor de atracție turistică. Este prezentat orașul București, un oraș al bulevardelor și parcurilor, a locurilor din capitală și din împrejurimi ce merită vizitate. Sunt prezente și stațiunile de la Marea Neagră, unde puteți petrece vacanțe în stil mediteranean pe plaje superbe sau unde puteți practica sporturi nautice - Constanța, Mamaia și, pentru cei cu buget mai firav (votat în al 12-lea ceas), Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Costinești. Nu este uitat nici paradisul florei și faunei, unic în Europa, Delta Dunării, cu cele 18 rezervații naturale. Mai găsim aici invitații în Transilvania - cea mai romantică provincie românească - în zonele Brașov, Sibiu, Sinaia, Sighișoara medievală, Banat, Timișoara etc. și în Maramureș (cimitirul vesel din Săpânța, Sighetu Marmației - faimos prin târgurile sale etc.). Toate prezentările sunt însoțite de imagini reprezentative. Merită să vizitați această pagină.

Mondo Phoenix

Această agenție de turism oferă programe de tratament și odihnă atât în zone montane (Sinaia, Predeal, Vatra Dornei, Rarău, Lacu Roșu) cât și pe litoralul Mării Negre sau în Delta Dunării. Pe lângă Herculane, Felix, Covasna, Slănic etc., la cererea turiștilor, programele de tratament se pot desfășura în orice altă stațiune. În oferta agenției se mai află călătoriile individuale în orice zonă a țării, turismul rural, drumețiile montane, cantonamente, minivacanțe, serviciile de ghid, translator, închirieri autoturisme, asistență turistică, schimbul valutar. Nu lipsește nici oferta de turism internațional în diverse țări. Optând pentru o astfel de agenție puteți avea certitudinea vacantei solicitate, o economie substanțială în bugetul dvs. prin comisionul redus și prețurile contractuale practicate de agenție, evitând neplăcerile care se pot ivi în condițiile în care ați opta pentru petrecerea concediului sau vacanței pe cont propriu.

Turism Feleacul

Avându-și originea în fosta filială din Cluj a ONT România, această firmă acoperă ca activitate întreg teritoriul național, dar și internațional, colaborând direct cu alte firme de profil din Spania și Turcia. Dintre serviciile oferite nu lipsesc circuitele turistice (individuale sau de grup) în România (turul Dracula, al mănăstirilor din nordul Moldovei, tururi montane - cabane, tabere de alpinism) și sejururile de odihnă în Munții Carpați, pe litoralul Mării Negre și în alte zone pitorești ale țării. Cei plictisiți de meleagurile strămoșești, au ocazia să efectueze circuite în Spania, Turcia sau Ungaria, beneficiind în viitorul apropiat de asigurări de sănătate, rezervări de bilete și servicii de închiriere a autoturismelor. Pentru tratament, există și o ofertă la renumitele stațiuni balneoclimaterice din România (Herculane, Sovata, Amara etc.).

Green Mountain Holidays

Green Mountain Holidays este o agenție de turism specializată în turism rural și concedii active, care lucrează împreună cu alte organizații de tineret cum sunt Clubul ecologic din Cluj, Clubul de cicloturism Napoca și Institutul de speologie „Emil Racoviț㔠din Cluj. Datorită tradiției care s-a păstrat de-a lungul anilor, al folclorului încă vizibil în Transilvania, Bucovina, Maramureș etc., a faunei unice (ursul brun, linxul, lupul) și a numeroaselor peșteri de o frumusețe nebănuită, România are un imens potențial turistic. Firma oferă turiștilor case de vacanță și cabane în munți, închiriază biciclete și caiace, organizează întreceri sportive, tururi culturale, excursii în peșteri, expediții de vânătoare și alte experiențe unice.

Ghidul Web al Sibiului

Un sit Web nou apărut este ghidul Sibiului. Dacă nu cunoașteți nimic despre Sibiu, aveți la dispoziție secțiunea de informații generale, care vă oferă multe din răspunsuri. Amatorilor de drumeții, secțiunea de ghid turistic va spune totul despre locurile ce merită vizitate, precum și unde vă puteți caza. Informațiile consistente sunt însoțite și de imagini reprezentative. Situl mai oferă și o bogată galerie media (audio-video, muzică populară, orgă, picturi etc.). Merită să vizitați situl, dar și orașul Sibiu.

Ronedo

Agenția Ronedo oferă atât programe standard de turnee, cât și programe adaptate cerințelor clienților. În oferta agenției se află excursiile de grup cu trenul (locomotivă cu aburi sau electrică) pe traseele Copsa Mică - Sibiu, Salva - Vișeu de Jos, Arad - Reșița, Oravița - Anina, Agnita - Sibiu, Târgu Mureș - Teaca etc. și călătoriile individuale de 7-8 zile în cele mai atractive locuri din țară (București, Panciu, Piatra Neamț, Agapia, Văratec, Ceahlău, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Sighișoara, Sibiu, Brașov, Sinaia, Curtea de Argeș, Snagov etc.). Există în total șase turnee, grupate sub diverse nume (Istorie, Călărie, Mănăstirile din Bucovina, Biserici și cetăți din Transilvania, Halloween 1998 și Legenda lui Dracula) ce pot fi alese pentru o vacanță de neuitat.


BYTE România - iunie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora