Corel Xara 2.0

Mic dar voinic …

Dacă vă decideți să citiți aceste rânduri, veți afla o mulțime de lucruri despre unul dintre cele mai mici, însă și cel mai puternic program de grafică vectorială, la momentul actual.

Zic mic, făcând comparație cu ceea ce se găsește pe piața graficii vectoriale. Aici mă refer la uriașii CorelDRAW, Macromedia Freehand și Adobe Illustrator care, fiecare ocupă cel puțin 40-50MB spațiu pe hard disk (pentru CorelDRAW avem nevoie poate de un hard disk întreg). Xara 2.0 însă ocupă doar 9MB. La un moment am avut senzația că aud o voce din calculator: "Hei, utilizatorule, am auzit că este un progrămel de grafică vectorială excelent, care nu ocupă mai mult de 1% din mine. Tare aș vrea să îmi trimit câteva sectoare în concediu, cel puțin o lună, până nu apare noul sistem de operare."

Ce să mai zic? Am luat Xara 2.0 la întrebări și iată la ce concluzie am ajuns.

Xara a fost creat și încă este proprietatea companiei Xara Ltd din Anglia. Corporația Corel, din Ottawa a cumpărat drepturile de licență și distribuire a programului și îl distribuie sub numele de Corel Xara. A "împrumutat" chiar câteva funcții din Xara, incluzându-le în CorelDRAW.

Mulți cunosc programul încă de la versiunea 1.0,ajuns mai târziu 1.5, iar acum s-a maturizat la versiunea 2.0. Față de precedentele versiuni nu sunt multe modificări, cu excepția animației pentru Web și a paletei de culoare, care e la fel ca în DRAW, însă are adăugată și paleta de culori pentru Web. Puterea programului nu este doar în a primi o orientare către Web, ci mai degrabă prin posibilitatea de a rula și pe un calculator 486, la o viteză demnă de un Pentium, pe care rulează de exemplu Illustrator. Programul are însă nevoie de minimum Windows 95 sau NT.

• Culori pentru Internet. Paleta de culori conține 24 de culori uzuale și 10 tonuri de gri, dar în plus mai găsim și restul de 216 culori în forme de diamante, aceste fiind culorile așa numitele "216 Web-safe non-dithering colors". Atunci când realizăm pagini Internet, deseori avem surpriza că o culoare aleasă de noi, este văzută total diferit în browser. Xara a introdus în editorul de culori o posibilitate de a limita culoarea pentru Internet prin butonul "Limit to web browser pallette". În galeria de culori vom găsi și paletele CMYK, Pantone și Spot, pentru cei ce vor trimite lucrările la imprimantă.

• A 3-a putere a graficii. Se pare că în prezent mai multe firme optează pentru suportul plugin-urilor Photoshop în programele vectoriale. Trebuie doar să specificăm în opțiuni locația acestora și se poate trece la treabă. Am găsit funcționale următoarele filtre: Kai Power Tools 3.0, Extensis Intellihance 2.0, Alienskin EyeCandy 3.0, Andromeda Series 1,2,3 și bănuiesc că și altele pe care eu nu le-am încercat.

• Web Power Tools. Xara 2 este conceput în special pentru a ajuta la crearea imaginilor pentru Internet. Obiectelor li se pot atașa URL-uri, informații despre imagine pentru web, hărți de imagini (map), etc. Codul HTML poate fi copiat în Clipboard, apoi introdus cu ajutorul unui editor în sursa HTML. Pre-vizualizarea în browser este un ajutor binevenit pentru utilizator. Tot la partea de pre-vizualizare, însă la export pentru Web, avem două ferestre, pentru a defini două tipuri de exporturi și putem opta pentru soluția cea mai bună pentru Web.

• Transparență. Nici un program nu a reușit, până în momentul actual, să creeze o paletă atât de "transparentă". CorelDRAW s-a inspirat după Xara, dar nu este atât de evoluat. Xara are peste 10 modele de transparență (linear, circular, fractali etc.), care pot fi aplicate în trei feluri: mixate, înălbite sau cu efect de geam mat.

• Anti-Aliasing. Xara a fost primul program vectorial care a oferit pre-vizualizarea "anti-aliasing" în timp real și nu ca pre-vizualizare, ci exact așa cum va arăta lucrarea finală. Dealtfel Xara are o redesenare a ecranului foarte rapidă, la o calitate maximă, cu o capabilitate de a mări imaginea la 25.601% în timp real.

• Argumente și contraargumente. Ca orice program și Xara are părți mai puțin bune. Una dintre acesta ar fi importul de pe Web. Această opțiune încalcă puțintel legile copyrightului și nici nu importă corect GIF-urile animate .

Însă, partea de HELP din Xara este foarte bine pusă la punct. Orice funcție sau tehnică este bine explicată, iar dacă e nevoie de ceva special, cum ar fi lecții on-line, Xara vă va duce direct pe paginile de Internet, unde veți putea accesa orice informație necesară.

Xara poate fi comandat direct, cu ajutorul unei cărți de credit. La doar 149.95$ sau upgrade de la versiune anterioară la 99.00$, puteți face download direct de pe site cu un client Sm@rtCert, care va conține numărul serial pentru produs, astfel că nu trebuie așteptat o lună până la sosirea produsului pe CD.

După cumpărarea produsului se poate beneficia, ca membru al clubului Xara, de diferite activități: chat, articole, update, cliparturi etc.


BYTE România - iulie 1998


(C) Copyright Computer Press Agora