Hai-hui

În vara asta, Microsoftul are ce are cu justiția. Sau vice-versa?

– o decizie judecătorească obligă Microsoft-ul să pună la dispoziția companiei Caldera toate sursele Windows 95. Caldera – binecunoscută în lumea Linux - a cumpărat sistemul de operare DR-DOS de la No vell, în 1996. Plîngerea se referă în principal la practica Microsoftului de a-i obliga pe vînzătorii de calculatoare să dea MS-DOS "la pachet" cu Windows 95. Ceea ce este incorect față de DR-DOS, care a pierdut din această cauză procente importante din piață. Inspectarea surselor Windows 95 de către o echipă de experți urmează să atesteze că Windows 95 poate rula fără nici un fel de probleme și pe DR-DOS, nu numai pe MS-DOS. Să vedem. Microsoft mai e acuzat de faptul că în mod intenționat a dezinformat clienții de Windows 95 lăsîndu-i să creadă că noul sistem de operare nu mai are nevoie de DOS – ceea ce este fals de-a dreptul.

– În procesul anti-trust deschis de 20 de state americane contra Microsoft (!), o primă decizie obligă Microsoft-ul să permită examinarea codului sursă pentru Windows 95 și Windows 98. Microsoft-ul probabil va trebui să se supună deciziei, chiar dacă se plînge că aceste surse sînt "echivalentul software al rețetei pentru Coca Cola". Vor trebui să compară în tribunal atît Bill Gates cît și 16 dintre directorii Microsoft.

– RealNetworks a acuzat Microsoft-ul că sabotează noul RealPlayer G2 al firmei – acesta nu (mai) merge pe PC-urile care au instalat și MediaPlayer-ul de la Microsoft. Efectul imediat și oarecum curios al acestui demers în justiție (a nu se uita că Microsoft deține 10% din acțiunile RealNetworks): valoarea acțiunilor RealNetworks la bursă a scăzut subit cu 15%. (Ilustrare modernă a poveștii lui Anton Pann cu tatăl care își învață fiul cum e treaba cu sus-jos. Tatăl se suie pe o scară, lăsindu-l pe fiu sub ea. Expectorează și trage prima concluzie: uite, așa e cînd scuipi de sus în jos. Apoi îl îndeamnă pe fiu să facă același lucru și trage a doua concluzie: uite, așa e cînd scuipi de jos în sus).

• Amuzant: hackerii se instituționali zează… La al șaselea forum al hackerilor, Defcon 6.0, desfășurat la Las Vegas ("Sin City"), au apărut tendințe și aspecte noi: în avanpremiera manifestării tradițio nale, unde hackerii sînt între ei iar repre zen tanților armatei, guvernului, firmelor mari etc. le este greu să intre de-adevăratelea (vă închipuiți vreun onorabil purtător de costum și cravată punîndu-și inel în ureche sau tatuîndu-se, numai pentru a încerca să nu facă notă disonantă printre cei din sală ?) s-au organizat conferințe pentru restul lumii. Timp de două zile, circa 350 de reprezentanți ale firmelor mari (Fortune 500), armatei și legii s-au putut "înfrupta" din secretele hackerilor. În schimbul unei taxe de participare de 1000 USD de persoană. (Ernst & Young, una din cele mai reputate firme de comerț electronic și contabilitate, a trimis 11 oameni la conferin ță: "este foarte instructiv")

Oarecum în paralel, "Cult of the Dead Cow" - unul din cele mai cunoscute grupuri de hackeri - a lansat public Back Orifice. Programul, odată instalat pe un calculator, permite controlul de la distanță al calculatorului respectiv. Conform autorilor, cel care se află la distanță are chiar mai mult control asupra calculatorului decît cel care se află la consola sa. Tot ceea ce apare pe ecranul PC-ului spionat poate fi urmărit de pe un alt calculator, de către cel interesat. Microsoft încă nu a reacționat, la momentul scrierii acestui articol, dar o soluție la posibila problemă se găsește la http://www.iss.net/xforce/alerts/advise5.html.

• Dacă vorbim de vești bune, vorbim limba Linux: http://www.informix.com anunță că "To help promote INFOR MIX-SE on Linux, Informix is offering free development licenses for INFOR MIX-SE and INFORMIX-ESQL/C to any Linux developer who registers with the company. Linux application develo pers will be able to download a free develo pers kit that includes INFORMIX-SE; INFORMIX-ESQL/C for Linux (Informix’s SQL toolkit), and INFOR MIX-Connect (the runtime version of INFORMIX-ESQL/C)."

Chiar dacă deocamdată oferta este vala bilă numai pentru distribuțiile Linux de la Caldera și S.U.S.E, mesajul este clar – nici măcar firmele mari nu își mai permit să ignore Linux-ul. Corel, Computer Associates, Oracle – toți au lansat deja sau au anunțat că se pregătesc să lanseze versiunile Linux ale produselor lor.

Încă nu sînteți fan Linux ? Nu mai așteptați…


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora