Seara

Seara este mai răcoare și mai plăcut. Furtunile cu inundații catastrofale din iulie au trecut și chiar și vizita la cel mai înalt nivel, în SUA pare îndepărtată în timp. Când a fost exact? Ce s-a discutat? Care sunt rezultatele și cum va fi afectat domeniul tehnologiilor informatice și cel al comunicațiilor? Ce s-a discutat la nivelele mai puțin înalte și ce contracte s-au semnat? Din comunicatul oficial aflăm că: „Cele doua guverne au convenit ca, în anul următor, Parteneriatul să se concentreze mai mult asupra sectorului economic, în special asupra energiei, tehnologiei informațiilor și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”. Sună frumos. Păcat că mulți absolvenți din acest an, de facultăți de informatică, se vor bucura poate în Canada sau SUA. Oare de ce nu mai au încredere? Poate-și mai amintesc de Piața Universității și de ce s-a realizat din cele spuse acolo. Poate, nu sunt fumători și s-au săturat de intoxicația cu țigări de contrabandă și cu articole din presa de scandal.

Am studiat recent statisticile care prezintă vizitatorii paginilor Web de pe situl BYTE România. Este interesant să vezi evoluțiile în distribuția geografică a celor care vizitează paginile noastre. În momentul redactării, 78,82% dintre vizitatori erau din domeniul .ro, deci din România Un procent de 8,05% provin din domeniile .com și .net, vizitatorii fiind foarte probabil de la firme și instituții din SUA. Urmează apoi cu 1,10% domeniul .ca, de unde ne vizitează colegii plecați în Canada. Din domeniul .md (Republica Moldova) vin doar 0.42% dintre vizitatori, ceva mai puțin ca din Franța, deși paginile BYTE România sunt doar în limba română, fără o versiune într-o altă limbă. Privesc, de obicei, cu rezerve statisticile oferite de diferitele medii. Din cifrele prezentate, m-aș hazarda totuși să trag concluzia că sau relațiile noastre cu SUA și Canada se îmbunătățesc rapid și ei învață limba română, sau pleacă persoane în număr semnificativ, care nu uită să citească paginile oferite de noi. Urmează să vedem care dintre aceste presupuneri este cea adevărată.

Este seară și este mai răcoare. Este ora la care ajungem acasă și după rezolvarea problemelor curente, ne mai rămâne și timp pentru lectură. Ne putem întoarce în vremurile de demult, citind cartea: „Grigore C. Moisil, un profesor NU ca oricare altul”, oferită de Editura Tehnică, de Viorica Moisil, prefațată de profesorul Solomon Marcus. Dar, dacă citiți aceste rânduri, e semn că vă interesează ce cuprinde revista.

Cover Story prezintă întreprinderile emergente, cele mici și mijlocii din SUA, care utilizează noile tehnologii informatice în activitatea lor. LabReport prezintă Palm PC-urile, care încep să fie utilizate foarte mult și serverele de proximitate care oferă Socks-5. Principiul win-win, după care câștigă toți, este cel care a ghidat SIVECO la realizarea SIROM care asigură managementul informatic integrat pentru ROMTRANS și puteți să citiți un articol de prezentare a sistemului. Un alt subiect care va deveni important este cel al sistemelor de urmărire și control și vă puteți forma o imagine asupra problemelor citind articolul SCADA. Mai puteți afla cum puteți traduce rapid un text folosind Web-ul, cum folosește platforma Linux, pentru USPS - serviciile poștale americane, ce este nou la Recognita 4.0.

Secțiunea LANTimes prezintă evoluțiile legate de realizarea infrastructurii naționale de comunicații în România, protocolul SIP, șansele de a avea video-conferințe în LAN și pe WAN, noutățile din evoluția XML și soluția Lucent/Harris pentru rețele de mare viteză susținută de comisia IEEE 802.11. Nu lipsește, nici de această dată Forbes, Ultima și sper că nici celelalte secțiuni preferate. Firmele nu apar acum, lumea este în concediu. Vor reveni, sper în numerele de toamnă, când ne așteaptă din nou târgurile, conferințele și prezentările unor noi proiecte.

Este seară, dar știm că urmează și dimineața și încă multe zile. Și activitatea eficientă în zilele care vin, nu se poate imagina fără utilizarea tehnologiilor moderne, în nici un colț de lume. Acum, când există un sprijin declarat la cel mai înalt nivel pentru dezvoltarea tehnologiilor informațiilor, ar fi cazul ca domeniul menționat să beneficieze de atenția celor chemați să voteze legislația necesară dezvoltării domeniului.


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora