Un univers informațional
în palmă

Poate că de la apariția PC-urilor
nici un alt dispozitiv în afară de PalmPC
nu a introdus atâtea inovații.

Pentru prima dată de la apariția calculatorului personal în atât de cunoscuta configurație, recunoscută azi practic de oricine când vede un monitor, un UC o tastatură și un maus, indiferent dacă acestea sunt unități separate sau sunt strânse sub aceeași carcasă a unui portabil, un nou dispozitiv, cu aceleași funcționalități, este proiectat să funcționeze ca un adevărat PC, dar într-o carcasă ce poate fi ținută în palma unei mâini. Și pentru că o mână este deja ocupată, în loc de tastatură și maus cealaltă mână poate ține un stilus, un soi de stilou electronic, cu care se poate scrie - la modul aproape natural pe ... ecranul micului calculator. Acesta are nu numai funcție de ieșire, adică de afișare, dar și de intrare, adică de introducere de text sau schițe grafice, interacțiune cu programele calculatorului sau navigare printre informații. Ecranul este, împreună cu stilusul, revoluția majoră a acestui dispozitiv numit Palm-size PC, un fel de tăbliță inteligentă, după care probabil va veni hârtia inteligentă.

Proiectul inițial, numit PalmPilot, a fost lansat de o divizie a cunoscutei firme de modemuri US Robotics, cumpărată apoi de 3COM, acesta devenind liderul pieței de astfel de calculatoare cu peste 60% din vânzări. Și unde există succes apare rapid și concurența. Dacă la nivelul arhitecturii interne și a funcționalităților de bază diferențele între PalmPilot (ajuns acum la genereația a III-a) și celelalte Palm-size PC-uri (pe scurt PPC) nu sunt semnificative, bătălia se dă pe terenul sistemelor de operare și al aplicațiilor.

Dar ca și în cazul lui Apple, probabil că cifrele se vor schimba radical în acest segment în care a intrat și Microsoft. La fel ca drumul poticnit, la început, al Windows-ului care până la versiunea 3 a fost mai degrabă un fiasco decît un succes, iar apoi a cucerit lumea, Windows CE 2.0 a ajuns, cu o generație mai repede decât eram obișnuiți, la adevărata performanță. După mai bine de un an de la apariția PalmPilot-ului, primele PPC cu Windows (CE 2.0) au intrat în trombă pe piață. Casio, Philips, dar mai ales Everex au făcut dovada unor excelente prime modele. Everex Freestyle este prezent acum și pe piața românească, prin Future Line Computers, la mai puțin de o jumătate de an de la introducerea sa la Comdex - unde a luat și un premiu de excelență din partea revistei PC Week.

Forma și funcționalitatea

Freestyle este un exemplu desăvârșit al aceste clase de calculatoare. Este cel mai mic, și totuși absolut complet din punct de vedere al funcționalității, având și o serie de inovații cum ar fi sincronizarea directă prin cablu serial cu sau fără suport, alimentarea separată sau prin suport, modelul A-20 avînd și un modem de 33,6 Kbps încorporat în suport. În plus suportul este rabatabil permițând alegerea celui mai convenabil unghi de privire a ecranului. Acestea, împreună cu designul îngrijit al carcasei pe care se găsesc și butoanele acces rapid la aplicații (poziționate frontal) și cele de navigare, pornire, înregistrare audio sau reglare contrast și luminozitate a ecranului (aflate lateral), precum și forma foarte comodă și rafinată a stilusului sunt după părerea mea cel mai reușit concept PPC de pe piață. Probabil că în viitor, în afară de reducerea grosimii, cele mai importante îmbunătățiri pe care le vom vedea vor fi legate de calitatea și vizibilitatea imaginii de pe ecran și autonomia de funcționare. Dar astea încă nu sunt nimic.

Utilitatea

Aceasta este calitatea majoră a acestor PPC-uri. Peste Windows CE 2.0 se găsesc instalate toate aplicațiile necesare unui manager care dorește să fie organizat. Bazele de date de contacte, sarcini, întâlniri și alte evenimente legate de calendarul sau agenda acestuia sunt accesibile prin cîteva atingeri (tapuri) ale ecranului. Mici notițe sau schițe pot fi introduse prin intermediul recunoașterii automate a scrisului de mână, sau a unei tastaturi afișată pe ecran. În plus față de acestea PPC poate accesa informațiile de pe Internet, precum și corespondența electronică inclusiv cu fișiere atașate. Dacă nu aveți timp să scrieți, puteți să vă înregistrați ideile apoi să le ascultați sau să le trimiteți prin e-mail. În permanență și fără nici un efort toate informațiile din PPC sunt sincrone cu cele din calculatorul de pe birou.

Ar mai fi multe de spus despre PPC și în special despre Freestyle, dar vă las să le descoperiți singur. Într-o săptămână, vă veți mira cât de mult v-a schimbat stilul de muncă și ușurința accesului la informație: oriunde și oricând.


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora