Recognita Plus 4.0

Convertiți documentele într-o formă digitală în mod convenabil

Recognita Plus 4.0 este un produs software pentru recunoașterea optică a caracterelor (OCR) care lucrează cu 360 de caractere specifice pentru peste 100 de limbi. Sunt recunoscute nu numai caracterele textelor scrise în limbi din Europa de Vest ci și cele din texte scrise în limbi din Europa Centrală și de Est, printre care și caracterele cu diacritice specifice limbii române. Acest lucru face ca produsul să fie deosebit de interesant pentru utilizatorii de la noi, care au de convertit documente existente pe hârtie într-o formă digitală, ușor prelucrabilă ulterior.

Resursele necesare pentru acest produs sunt relativ modeste, având în vedere configurațiile uzuale ale sistemelor oferite acum pe piață. Aveți nevoie doar de un PC cu procesor 486DX, cu sistem Microsoft Windows 95, caz în care vă sunt suficiente 8MB de memorie și 15-25 MB spațiu liber pe disc. Desigur, aveți nevoie și de un scanner cu rezoluție de cel puțin 300 dpi, monitor VGA și un CD-ROM pentru instalare, dacă nu apelați la posibilitatea ca firma să vă trimită produsul pe dischete. Evident aceste resurse sunt cele minime. Dacă aveți un sistem mai bun, și sunt sigur că cei care doresc să lucreze serios dispun de sisteme performante, veți instala produsul pe sistem cu Windows NT 4.0, cu mai mult decât 32MB memorie, cât recomandă producătorul, și cu suficient spațiu pe disc pentru a lucra comod cu documentele pe care doriți să le prelucrați.

Instalarea este automată, de pe CD, prin lansarea programului setupocr.exe, care vă va solicita și cheia de acces pentru instalare. Codul pentru cheie este pe o etichetă lipită pe cutia de la CD. Sunt sigur că folosiți doar software original pentru a avea siguranță în activitate și suport pentru produs. În continuare programul vă oferă posibilitatea de selectare a limbii și un configurator automat vă solicită indicațiile pentru instalare în cazul concret existent la Dumneavoastră. După ce s-a terminat instalarea în directorul specificat veți putea controla o serie de parametrii, cum este limba folosită pentru programe, limba folosită de fișierele de asistență, dicționarele folosite pentru corecție și analiza corectitudinii gramaticale, configurația pentru scanner și conexiunile directe la aplicații. Este oferită și posibilitate de conectare la sistemul de poștă electronică folosit. Nu vă mai rămâne decât configurarea scanner-ului cu care doriți să lucrați și la urmă puteți să vă înregistrați on-line produsul. Puteți face și înregistrare off-line, dar trebuie să țineți cont de încetineala cu care circulă scrisorile, în mod tradițional. Nu uitați să păstrați numărul de înregistrare într-un loc sigur.

Recognita 4.0 este un produs foarte versatil și poate fi configurat după necesități șă funcționeze în regim de prelucrare simplă pagină cu pagină, cu documente pe mai multe pagini sau pentru procesară automată a documentelor, dacă scannerul vă permite acest regim.

Lucrul cu produsul este simplu. Puteți obține fișierul de intrare prin scannare pentru a obține imaginea digitală a documentului sau prin deschiderea unui fișier de imagine existent din Recognita Plus, de pe Desktop, din Explorer sau preluînd fițierul atașat la un e-mail. Programul va pregăti imaginea pentru recunoaștere, va face zonarea automată, identificând părțile de imagine și text ale documentului și va classifica textul ca fiind fluent sau tabel. Puteți desigur lucra și manual, la zonare. Următoarea fază de lucru este recunoașterea și se vor folosi până la cinci motoare de recunoaștere, în funcție de proprietățile zonelor. La urmă se obține un document Recognita care conține textul cu format și care se poate edita.

Recognita 4.0 oferă în plus o serie de funcționalități utile, cum ar fi profilarea sau antrenarea, pentru a elimina zonele problematice din document sau caracterele identificate eronat, în mod consecvent. Editorul de text, inclus în produs vă permite să faceți corecțiile necesare, dacă este cazul.

Produsul oferă la salvare o gamă largă de formate pentru text și imagini și puteți să vă salvați documentul și ca Recognita Document, care va conține atât textul cât și imaginile și va putea fi prelucrat ulterior.

Noua versiune a cunoscutului produs, Recognita 4.0, aduce o serie de înbunătățiri față de versiunile precedente. În primul rând, recunoașterea este mai bună și există cinci nivele pentru OCR, pornind de la unul rapid și ajungând la unul foarte precis. Puteți selecta nivelul optim corespunzător calității documentelor care urmează să fie prelucrate. Acuratețea este îmbunătățită și prin integrarea mai strânsă a dicționarelor cu procesul de recunoaștere. Lucrul cu tabelele scanate este optimizat, se oferă caroiaj dacă se identifică tabele și căsuțele pot fi modificate înainte de recunoaștere. Este posibilă editarea conținutului tabelelor și exportul conținutului ca tabel sau ca text simplu. Există multe noutăți la Recognita 4.0 cele mai importante fiind cele de automatizare a suportului pentru diferite limbi, o serie de formate noi suportate (de exemplu Unicode for Office 97, Uniplex WP, Xerox-XIF, Framemaker MIF, alături de cele vechi). Merită să lucrați cu un asemenea produs profesional, care vă scutește de obositoarea muncă de culegere manuală a documentelor și oferă o serie de funcționalități care duc la o activitate mai eficientă.


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora