Visual English Guide 2.0

Exersați engleza!

Persoanelor care învață limba engleză în cadrul unor cursuri sau chiar în mod autodidact, le poate fi de mare folos programul Visual English Guide, dezvoltat în România. Acesta oferă o cale simplă și eficientă de a exersa cunoștințele dobândite, și, totodată, vă ajută să vă îmbogățiți vocabularul. Autorul acestui program este dl. Mihai Vrapcea, programator și bun cunoscător al limbilor engleză și franceză, iar supervizarea din punct de vedere lingvistic este făcută de d-na Monica Constanda, profesorgradul I de limba engleză.

În acest CD abundă fișierele de sunet înregistrate de autorul programului, indispensabile oricărui curs eficient de limbi străine. Totodată, în foarte multe locuri, veți găsi icoane/ grafice asociate cuvintelor de învățat, rezultatul fiind o însușire eficientă a noțiunilor.

15.000 de cuvinte

Dacă doriți să traduceți un text din sau în engleză, vă va fi de un real folos modulul de dicționar român-englez reversibil al acestui program, de peste 15.000 de cuvinte. Cele mai uzuale 500 de cuvinte au atașate chiar o imagine sugestivă și au sonor (pronunție), astfel, memorarea lor este garantată. Similar, în multe situații, pot fi utile cele mai uzuale 200 de propoziții și 100 de expresii americane, selectate de autorul programului.

Cu acest dicționar electronic, pot fi traduse lejer texte voluminoase, programul oferind chiar o traducere groso-modo pentru fraze întregi: după tastarea propoziției, programul va traduce separat fiecare cuvânt și le va afișa în ordine alfabetică.

Reguli gramaticale

Dacă v-ați însușit deja noțiunile de bază, Visual English Guide vă ajută să vă testați cunoștințele și, după caz, să le și corectați! Astfel, veți fi puși la grea încercare de către peste 250 de reguli gramaticale din exerciții (verbe iregulare, verbe similare, formele infinitiv, perfect și cauzativ etc.), care consider că sunt extrem de utile, chiar indispensabile.

La acestea, se adaugă cele 226 de fraze uzuale pe care le puteți folosi în multe situații. Ele sunt afișate în limba română și engleză, împreună cu sonorul (pronunția, înregistrat și redat, ca fișier WAV). Pot fi reascultate de câte ori e nevoie, până la memorarea lor perfecta. Pe CD găsiți alte cca. 100 de expresii de tip idioms, din domeniile: ocupație, prietenie, familie, vacanță, comunitate etc. Ele nu pot fi înțelese prin traducerea mot-à-mot a cuvintelor componente, deci, vă prinde bine să le învățați.

Jocuri interesante

Pentru a nu vă plictisi, autorul programului a inclus opt mici jocuri educative. Cu ele veți exersa limba engleză și, probabil, nu le veți găsi obositoare sau plictisitoare. În Spânzurătoarea și în Word Maker veți compune cuvinte, iar în EngliBingo veți exersa ortografia. Într-un alt joc va trebui să corectați propoziții cu greșeli gramatice, folosindu-vă eventual de reguli afișate ca ajutor (practic, este un exercițiu extrem de util, trece în revistă multe forme de verb, timpuri, sinonime etc.). Where is..? vă va pronunța un cuvânt în engleză și veți căuta obiectul respectiv pe ecran.

Foarte util veți găsi exercițiul de dictare: vi se pronunță o propoziție și, după ce ați ascultat-o, trebuie s-o tastați într-o casetă de dialog.

Practic și util

Stilul de lucru lejer, jocurile educative captivante, varietatea informațiilor, precum și modul de abordare face ca acest CD să fie un bun partener pentru toți cei care vor să învețe repede și eficient limba engleză. Nu înlocuiește manualul sau cursul, ci mai degrabă le completează, numeroasele exerciții gramaticale antrenante ajutându-vă să memorați cunoștințele în engleză. Vocabularul de 15.000 de cuvinte vă permite să traduceți texte generale din și în limba engleza. Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că explicațiile și meniurile din acest program sunt în limba română, astfel chiar și începătorii pot înțelege exact ce li se cere pe parcursul sutelor de exerciții.

Programul este scris în Visual FoxPro 3.0 și are integrat nenumărate facilități multimedia, oferind o lectură ușoară și plăcută. Tehnicile audio-video eficiente folosite permit o bună memorare și redare a noțiunilor parcurse – practic tot ce așteptați de la un astfel de CD tutorial. Accentul din înregistrările sonor nu este chiar de Oxford, însă este totuși clar și memorabil.

Configurația recomandată pentru acest program este un sistem cu procesor Pentium (sau cel puțin un 5x85/100 MHz), cu 16 MB RAM, placă de sunet, unitate CD-ROM și Windows 95, cu modul video minim de 800x600/256 culori. După instalare, spațiul ocupat pe discul hard este de 50 MB, restul datelor fiind citite de pe CD-ROM- ul din unitate, în timpul mersului.


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora