Rețele wireless de mare viteză

IEEE a selectat propunerea Lucent/Harris - care permite o creștere de cinci ori a ratei de transfer în rețelele wireless LAN – pentru un nou standard al transmisiilor de înaltă viteză în rețelele fără fir.

Pe data de 13 iulie anul curent, comitetul IEEE al standardelor internaționale, responsabil cu dezvoltarea specificațiilor pentru transmisiile WLAN (Wireless LAN) a anunțat în San Diego,

Calif. selectarea propunerii de standardizare dezvoltată de Lucent Technologies și Harris Semiconductor pentru obținerea unei creșteri de cinci ori a ratei transmisiei de date în rețelele fără fir.

Noua tehnologie, susținută de comitetul 802.11 al IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) va permite rețelelor WLAN să transmită date la o rată de 11 Mbps. De aceeași importanță se bucură și facilitatea noului standard de-a permite compatibilitatea între echipamentele WLAN de înaltă viteză provenite de la dife riți furnizori.

Conform celor afirmate de Cees Links, director general Lucent al diviziei de comunicații fără fir și rețea, "această tehnologie va pune pe picior de egalitate rețelele fără fir cu actualele rețele cablate, atât dintr-o perspectivă a performanței cât și a intero perabilității. Acum, utilizatorii de PC-uri desktop respectiv portabile vor fi capabili să-și maximizeze flexibilitatea și performanța lucrului în rețele wireless."

"Prin susținerea acestei propuneri, comi tetul 802.11 a luat o decizie extrem de importantă în direcția standardizării sistemelor Ethernet wireless de mare viteză," a afirmat Ron Van Dell, vice președinte și director general al diviziei produselor de comunicații de la Harris Semiconductors. "În timp, am observat că odată ce piața a fost lansată, ea a migrat rapid către rate mari de transmisie. Susți ne rea propunerii Harris/Lucent a fost cu sigu ranță o răsplată."

Rețelele LAN wireless oferă o înaltă performanță și flexibilitate pentru conectarea PC-urilor desktop și notebook, a stațiilor de lucru și a altor dispozitive de rețea. Ele oferă de asemenea o alternativă flexibilă, ieftină, pentru conectarea mai multor clădiri într-un mediu de tip campus sau corporație. Aplicațiile pentru rețele LAN wireless includ acces Internet, producție, puncte de vânzare cu amănuntul, domeniul medical, educație și utilizare de uz general la birou.

Tehnologia folosită în această propunere este transmisia radio DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum) folosind o schemă de codare specială cunoscută ca și CCK (Complementary Code Keying). CCK suportă rate de transfer de 11 Mbps respectiv de 5,5 Mbps. Ea folosește aceeași lățime de bandă (de 2,4 GHz) și schemă de canalizare definită în standardul IEEE 802.11 pentru transmisia DSSS la rate de transfer de 2 și 1 Mbps. În acest fel, ea va fi compatibilă și cu celelalte produse wireless LAN 802.11 existente pe piață.

CCK este extrem de rezistent la ecouri și datorită specificațiilor de întârziere excepționale (100 nanosecunde la 11 Mbps și 250 nanosecunde la 5,5 Mbps), poate lucra într-o varietate de medii cu frecvențe radio perturbatoare. Secvența complementară de difuzare de cod pe opt cipuri de la CCK permite de asemenea obținerea unor viteze de transmisie ridicate fără a fi compromisă securitatea și robustețea.

Selectarea propunerii Harris/Lucent din partea IEEE reprezintă primul pas major în procesul de ratificare. Aprobarea finală este așteptată pentru anul 1999.


BYTE România - august 1998


(C) Copyright Computer Press Agora