iMac sau nu ai Mac?

Dorin Pițigoi
Un Mac compact nu este o idee nouă; procesor G3, memorii SDRAM, bus de 66 MHz etc., toate sunt prezente în PowerMac-urile G3. Cu toate acestea iMac-ul este diferit de ceea ce așteptam de la un Macintosh.

În bună tradiție Mac, iMac aduce o serie de elemente noi în construcție. Primul ? remarcabil ? este alura sa futuristică, dată de combinația verde-albastru (Bondi Green, cum o numeste Apple) și alb, ca și de faptul că este complet transparent. Desigur, nu poți vedea componentele din interior, ci doar șasiul pe care acestea se sprijină. Chiar si tastatura, mouse-ul si cablul de alimentare sunt transparente. În al doilea rând, ceea ce te surprinde la un astfel de computer este că anumite lucruri pe care te-ai obișnuit să le vezi la un Mac lipsesc; există, în schimb, altele pe care nu le-ai mai întâlnit în altă parte. Mac-ul original (modelul 1984) a fost primul computer dotat cu o unitate de 3.5" (chiar daca nu era floppy); iMac-ul este primul care nu o are. În concepția lui Apple, instalarea de software pentru acest model se face numai prin intermediul unității CD-ROM sau prin rețea. Personal, sunt de acord cu această simplificare, fiind ani de când nu am mai utilizat o dischetă, iar lipsa acesteia contribuie la prețul scăzut al modelului. De asemenea, nu sunt prezente porturile SCSI, cele două seriale, ADB-ul. În schimb, ai două porturi USB. Serios, mai este iMac un Mac?

Exteriorul

Așa cum vă spuneam, iMac-ul este un model compact. Ca si primul Mac, are un mâ ner pentru a putea fi transportat oriunde este nevoie, deși la o greutate de aproxima tiv 20 kg acest fapt vă va crea o serie de inconveniente. Greutatea sa relativ mare este datorată în principal monitorulului incorporat de 15?. Cu suprafața vizibilă de 13.8?, o rezoluție maximă de 1024x768 pixeli (640x480 și 800x600, de asemenea disponibile, cea din urmă fiind cea implici tă) , acesta are o imagine deosebit de bună, deși este un monitor care utilizează tehnologia "shadow mask". Aceste performanțe sunt datorate dot-pitch-ului de 0.28 și rate lor de reîmprospătare ridicate (117 Hz, la cea mai mică rezoluție, și 75 Hz, la cea mai mare). În partea de jos a monitorului se află cele doua boxe incorporate, emițăto rul/re ceptorul IR în stânga, un buton de pornire și doi conectori pentru căști în dreapta, iar deasupra monitorului se află un microfon. Boxele au sunet SRS, facilitate oferită până acum doar de unul din producătorii de clone, Umax, în modelele Apus.

Interiorul

Accesul în interior este relativ simplu. Două ar fi motivele pentru care ai desface un iMac. Unul ar fi montarea de memorii sau înlocuirea hard disk-ului, al doilea? curiozitatea. Aceasta din urmă mă împinge să desfac trei șuruburi, să scot o mască de plastic, cablurile care duc către unitatea CD-ROM și placa de bază, și atunci, surpriză: CD-ROM-ul se desprinde și el alături de placa cu componente. Operația nu a fost complicată, dar mai bine lăsați pe cineva care se pricepe să o facă, mai ales că ea violează condițiile de garanție impuse de Apple, care recomandă ca orice operație în interiorul computerului să fie făcută doar de perso nal autorizat.

O serie de componente importante se află pe un modul montat într-un soclu al plăcii de bază. Inima acestui computer este un procesor rapid PowerPC 750 (G3), având o frecvență de tact de 233 MHz, care include unitatea de calcul în virgulă mobilă și 64 KB cache nivel 1 (32 KB pentru date și 32 KB pentru instrucțiuni). Pe modulul procesor se află, pe un bus backside dedicat de 64 bit, și cache-ul unificat nivel 2 de 512 KB, rulând la jumătate din frecvența procesorului. Ca și modelele G3 existente, acest mo dul comunică cu restul componentelor prin intermediul unui bus de 66 MHz. Toate acestea oferă noului model beneficiile celei mai noi generații de procesoare PowerPC, cu performanțe de 2-3 ori mai mari decât modelele compacte anterioare care utilizau procesoare PowerPC 603e, performanțe similare modelelor standard cu G3.

Tot pe acest modul, pe un bus de 64 bit, se află și cele două socluri SO-DIMM, câte unul pe fiecare parte a acestuia, socluri care suportă memorii de tip SDRAM, aceleași memorii utilizate pentru portabilele PowerBook G3 și PC-urile Wintel. Configurația de bază este de 32 MB si este extensibilă la 128 MB, conform specificațiilor Apple, și nu este nevoie de întrețeserea lor pentru a obține un maxim de performanță.

Cei care au mai văzut o placă de bază a unui model Apple vor recunoaste cu ușurință faimosul ROM cu o capacitate de 3 MB (la modele le noi) sau 4 MB (la cele vechi), care include o parte din sistemul de operare, mai precis Macintosh Toolbox. De obicei, acesta se află fie într-un soclu, fie sudat pe placa de bază. Cu toate strădanii le mele nu am reușit să localizez acest ROM. Misterul l-am rezolvat după ce am citit docu mentația furnizată de Apple și am pornit computerul. iMac este, de asemenea, primul Mac care nu are ROM în sens obișnuit. Există totuși un ROM, dar acesta este unul Open Firmware. Voi reveni asupra acestui punct ceva mai târziu.

Vizibil pe placa de bază este și chipul ATI Rage Iic ? inima sistemului video al iMac-ului, oferind un nivel rezonabil al performanțelor grafice, cu accelerație 2D si 3D. Configurația de bază include 2 MB SGRAM sudați, extensibili prin intermediului unui SO-DIMM care suportă doar memorii SGRAM, la 6 MB. Adăugarea extensiei de memorie SGRAM permite obținerea modu lui 24 bit la rezoluția de 1024x768 (cu 2 MB fiind posibil doar modul 16 bit, celelalte două rezoluții mai mici funcționând totuși în 24 bit), dar și memorie adițională pentru acceleratorul 3D (mai multe texturi etc.).

Așa cum aminteam, nu are interfață SCSI. Hard disk-ul de 4 GB este conectat la o interfață de tip IDE extins (cunoscută și ca ATA), care se conformează specificațiilor ATA-3, iar unitatea CD-ROM 24x este ATAPI.

Porturi

Toate porturile se află localizate în partea dreaptă a computerului și sunt mascate de o ușă de plastic, în spatele căreia se află șase conectori și două butoane, unul de reset, celălalt NMI (un buton cu funcții speciale la orice Mac). Inovațiile aduse de Apple la acest model nu s-au rezumat doar la a scoate aproape toate porturile la care ai putea conecta unul dintre perifericele tale favorite, ci include introducerea unui port complet nou pentru un Mac. Conceptul este revoluționar și are ca scop transferul funcționalității porturilor SCSI, ADB și serial către unul singur: Universal Serial Bus. Acesta este un port cu adevărat Plug&Play, având posibilitatea de a conecta nu mai puțin de 127 de periferice, printr-o topologie stea cu ajutorul hub-urilor (la fel ca si la Ethernet). Este adevărat că aceste periferice partajează aceeași bandă, cu alte cuvinte cu cât ai mai multe conectate, cu atât viteza de transfer individuală dintre acestea și computer va fi mai mică. Totuși, să nu ne facem griji din acest motiv. Intenția este de a utiliza acest port pentru dispozitive care nu necesită transferarea unui volum mare de informații pe unitate de timp, precum scanere, imprimante, dispozitive de intrare si stocare. iMac-ul are două astfel de porturi. Conectorii USB sunt de tipul A cu patru pini, doi folosiți pentru alimentarea cu curent și doi pentru date. Porturile suportă ambele standarde de viteză, de 1.5 Mbps și de 12 Mbps, dar pentru acesta din urmă este necesară utilizarea de cabluri ecranate. De asemenea, este permisă conectarea/deco nec tarea din mers a acestor dispozitive.

iMac-ul are, chiar din cutie, primele două astfel de dispozitive: tastatura si mouse-ul. Tastatura acționează și ca hub cu două porturi, la unul dintre ele conectându-se mouse-ul, celălat fiind disponibil pentru alt periferic. Alimentarea se face de către bus și din acest motiv nu se va putea conecta un al doilea hub cu o astfel de alimentare la ea (al doilea trebuie alimentat separat). Tastatura este compactă și, în mare, seamănă cu vechea Apple Standard Keyboard, cu singura deosebire că tastele Option si Control din partea dreaptă au fost scoase si înlocuite cu cele patru săgeți, așezate în forma unui T inversat, iar tastele cu funcții speciale (Esc, F1-F12, help, pg up, pg down și home), inexistente la tastatura standard, se găsesc într-un rând de dimensiuni mai mici deasupra tuturor celorlalte taste. Butonul de pornire, localizat între cele două grupuri de taste, este identic cu cel de pe carcasă. Combinația de taste pentru repornirea computerului există, dar fiind codată în software, există posibilitatea ca ea să nu funcționeze în anumite situații de blocare a sistemului, din acest motiv este prevăzut butonul de repornire de lângă conectori, care se poate apăsa doar cu o agrafă sau cu un obiect ascuțit. Mouse-ul, care utilizează același mecanism ca și Apple Desktop Bus Mouse II, este rotund și destul de plăcut în funcționare, deși unele persoane par să prefere vechiul design.

Probabil vă veți întreba ce se poate, totuși, conecta la un astfel de Mac. Întrebarea este simplă, cu răspunsul va fi mai greu. Alăturat am pregătit o listă cu o serie de furnizori care au anunțat că produc sau vor produce echipamente pentru iMac. Deși există o serie de astfel de dispozitive pentru PC-urile Wintel, este nevoie ca acestea să aibă un driver și pentru MacOS ca să le puteți folosi. Singurul periferic USB cu care am putut lucra la momentul scrierii acestui articol a fost un scaner produs de Umax, modelul Astra 1220U, care funcțio nează atât cu iMac-ul, cât și cu PC-urile Wintel. Ceea ce vă pot spune este că totul funcționează așa cum trebuie. Computerul a sesizat conectarea unui dispozitiv USB pentru care nu are driver, anunțându-mă de acest lucru, iar după instalarea software-ului scanerul a funcționat fără pro bleme, chiar și după o deconectare/co nectare la cald, iar viteza de scanare este similară cu cea a modelului pe SCSI.

O altă interfață, introdusă pentru prima oară la portabile, dar neutilizată până acum la modelele desktop, este cea IR (Infra Red). Când iMac-ul este situat în raza de emisie/re cepție a unui alt dispozitiv cu interfață IR, ele pot schimba date folosind protocolul IrDA. Distanța maximă la care cele două dispozitive pot comunica este de 1 m, iar viteza interfeței este de 4 Mbps.

Modemul incorporat permite rate de transfer pentru date de până la 56 Kbps (standardul v.90) și 14.4 Kbps pentru fax. Conectorul său se află, ca toți ceilalți conectori, în partea dreaptă si este un RJ-11. El apare sistemului ca un port serial obișnuit. De fapt, putem spune că iMac-ul are două porturi seriale: unul este ocupat de IR, iar al doilea de acest modem.

iMac-ul este și primul Mac cu un port Ethernet 10/100. Evoluția portului Ethernet la Mac este, cred, interesantă. Primele modele cu Ethernet incorporat (Quadra 700 & 900) aveau doar conectorul AAUI; ulterior, o dată cu apariția modelelor cu sloturi PCI, a fost introdus și conectorul RJ-45, care va rămâne singurul conector Ethernet pentru modelele bazate pe G3. Prin intermediul acestui conector, vă puteți conecta fie la un hub 10Base-T, fie la unul 100Base-TX, portul sesizând automat ti pul acestuia. Interfața Ethernet se conformează specificațiilor ISO/IEC 802.3.

Ultimii doi conectori rămași sunt cei audio, unul pentru intrare și altul pentru ieșire. De remarcat este faptul că se recomandă conectarea doar a boxelor la această ieșire, căștile putând fi conectate la una dintre cele două ieșiri situate în partea din față dreapta. Circuitul audio este de calitate, oferind o eșantionare de până la 16 bit, la o rată de 44,1 kHz, stereo.

Sub toți acești conectori se află o fantă care momentan este acoperită de un capac prins în șuruburi. La ora actuală, ea este lipsită de funcționalitate, dar este posibil ca la viitoarele iMac-uri să apară aici un soclu de extensie sau încă un port standard, de exemplu IEEE 1394 Firewire.

La lucru

Pornirea iMac-ului se face de la unul dintre cele două butoane de start, de pe tastatură sau de lângă boxa din dreapta. Procesul de inițializare este mai lent, trecând două secunde până la auzirea sunetului de boot și încă alte 10 până la pornirea efectivă a monitorului. Încărcarea sistemului și a extensiilor este însă rapidă, dovadă a performanțelor acestui Mac compact. În mod uzual, un iMac scos din cutie are pe hard disk un sistem minimal (dacă-l putem numi așa) care, împreună cu o aplicație specifică, poate restaura pe disc, în funcție de opțiunile selectate de utilizator, conținu tul unui CD-ROM numit Apple Software Restore în mai puțin de cinci minute. Acesta, alături de MacOS CD Install, constituie cele mai importante elemente software necesare unei bunei funcționări.

Apropo de primele lucruri pe care le faci când pui pe masă un iMac, adică în timpul utilizării unității CD-ROM, remarci două lucruri. Primul este ventilatorul acestei unități, care este destul de zgomotos și produce o serie de vibrații neplăcute, iar al doilea este finețea cu care trebuie să o utilizezi. Cei care au portabile vor recunoaște acest tip de unitate, mai puțin uzuală la mode lele desktop. După ce apeși pe butonul de utilizare situat în mijlocul fantei de acces la CD, ea se va deschide, însă doar cu aproxi mativ 3 cm. În acest moment observi că tava conține și mecanismul propriu-zis, ceea ce înseamnă că CD-ul se fixează direct pe axul de rotație. Mai înainte însă, trebuie să tragi de tavă până ce iese complet. După fixarea CD-ului în tavă, ea trebuie împinsă efectiv înapoi în locașul ei, dat fiind că nu există un mecanism de tragere a acesteia în interior. Pentru rezolvarea zgomotului si a vibrații lor, Apple a pregătit, de altfel, o actualizare pentru firmware-ul CD-ROM-ului (ea se găsește în zona de Software Updates, pe site-ul www.apple .com, împreună cu o actualizare pentru MacOS-ul acestui mo del). Al doilea ventilator se află în interior și are ca scop răcirea componentelor aflate pe placa de bază și a hard disk-ului. Conform celor comunicate de Apple, acest ventilator își modifică viteza de lucru în funcție de temperatura din interior.

iMac-ul folosește MacOS 8.1. Singurele elemente noi sunt System Enabler 462 v 1.0 și un nou fișier, MacOS ROM, amândouă aflându-se în System Folder. Dacă vă mai aduceți aminte, iMac-ul nu are decât un ROM OpenFirmware, care cuprinde doar instrucțiuni simple și permite încărcarea acestei imagini a Mac Toolbox-ului în RAM, în cursul procesului de pornire. Din acest motiv, sistemul își alocă cu aproximativ 3 MB în plus față de un 8.1 normal, chiar dacă fișierul de ROM are numai 1.8 MB pe disc. OpenFirmware este o moștenire a defunctei CHRP (Common Hardware Reference Platform). Apple atrage atenția asupra a două aspecte. Primul, că acest nou design de sistem va permite creșterea producției, deoarece nu va mai fi necesară utilizarea memoriilor ROM care să conțină Macintosh Toolbox, iar al doilea este creșterea vitezei prin simplul fapt că accesul la MacToolbox se face mai repede în RAM decât în ROM. În plus, rutinele accesate frecvent se pot afla în cache-ul rapid de tip backside. Practic, și actualizarea acestui ROM este oricând posibilă, printr-un simplu software.

Pe lângă MacOS 8.1, în configurație mai sunt incluse următoarele software-uri: AppleWorks 5 (fostul ClarisWorks), FaxSTF 5.0, Kai PhotoSoap SE, o serie de jocuri și programe interactive (MDK, Nanosaur, Thinking Things, Sammy?s Science House). Un punct asupra căruia Apple insistă cu deosebire este faptul că iMac este pregătit pentru Internet. Cu modem incorporat, cu un MacOS care suportă acces la distanță (inclusiv PPP), cu o colecție de software-uri pentru Internet (Netscape Navigator 4, Microsoft Internet Explorer 4 și Outlook 4), iMac este într-adevăr o bijuterie. De fapt, setarea contului meu a durat un minut, cu ajutorul aplicației Internet Setup Assistant, moment în care m-am putut conecta la Internet.

În rest, nu pot să spun decât că, în lucrul pe un astfel de computer, plăcerea a fost, și este, de partea mea.

În concluzie

Am folosit de multe ori fraza "iMac este primul Mac care?", și pe bună dreptate: el este un produs menit să modifice concepția noastră despre cum va arăta computerul viitorului. Este doar un început, dar Apple a dovedit că este la fel de inovator ca în 1984 și că poate să-și susțină punctul de vedere. Totuși, trebuie să țineți cont de amănuntele apărute în urma acestei inovații. El nu se adresează utilizatorilor cu pretenții. Dacă sunteți un grafician care are nevoie de scanere performante, unități Zip sau Jazz, periferice de depozitare, extensibilitate și multe altele, iMac nu este un computer pentru dvs. În schimb, el se integrează foarte bine în rețeaua firmei dvs. pentru serviciile de secretariat sau contabilitate. La fel de potrivit vă este și dacă sunteți la primul computer, iar nivelul de performanță și prețul atractiv îl fac comparabil cu PC-urile Wintel. Însă dacă aveți deja o serie de periferice la care nu vreți să renunțați și nici nu aveți intenția de a face investiții pentru a le schimba, iar ele nu au fost create pentru utilizarea în rețea, singura soluție este achizi ționarea unui adaptor de la serial, ADB sau SCSI, altfel iMac-ul rămâne stingher într-o postură care nu îi este caracteristică.


BYTE România - octombrie 1998

(C) Copyright Computer Press Agora