EDITORIAL, BYTE România, Noiembrie 1998

Cascada

...
Wie Wasser von Klippe
Zu Klippe geworfen,
Jahr lang ins Ungewisse hinab.

Hyperion, F. Holderlin (http://gutenberg.aol.de/hoelderl/gedichte/hyperion.htm)

Cascada este un fenomen care a fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. Curgerea lină a apei, fluxul continuu, se întrerupe brusc și, după o clipă de plutire, râul intră din nou în albie, zgomotul piere și rămâne doar amintirea vechii albii și a clipei în care s-a produs schimbarea. Poezia romantică a valorificat tema cascadei și Friedrich Holderlin a oferit o interpretare, în formă perenă: cascada - soarta oamenilor. Se vede că romantismul a avut și părți bune. Dar abordarea romantică nu mai este adecvată pentru provocările din zilele noastre.

Problemele noastre diferă iar cascada, pentru cei din TI, este mai mult un model de inginerie software (The Waterfall Model), căci avem din ce în ce mai puțin timp pentru excursii la munte. Modelul cascadă impune o abordare sistematică, secvențială, a dezvoltării softului, abordare care pornește de la sistem și parcurge etape de analiză, proiectare, programare, testare și întreținere. Modelul are în vedere întregul ciclu de viață al produsului, există evaluări pentru fiecare etapă și posibilități de revenire la etape sau de reluare a ciclului de viață, într-o fază de evoluție ulterioară. Se vede ușor că programarea este doar una dintre etape. Nu am înțeles niciodată de ce este considerat cineva specialist TI, dacă a reușit să scrie un program. Rolul acestuia ar fi să participe la realizarea proiectelor informatice care oferă soluții pentru întreprinderi, pentru economia țării. Desigur, cei care citesc BYTE România, cunosc aceste lucruri, așa cum cunosc și abordarea critică a modelului cascadă, devenit acum unul mixt, cu evoluție în spirală a dezvoltării sistemului.

Computer Press AGORA a analizat și ea evoluțiile actuale din domeniu TI&C și publicațiile oferite iar rezultatele le puteți citi în articolul semnat de Romulus Maier. Mă bucur că PC Magazine va apare și la noi, cu informații de mare interes pentru utilizatori. BYTE România își va uni resursele cu cele de la PC Report pentru a oferi cititorilor fideli materiale mai bogate, într-o prezentare mai bună. Proiectul BYTE România va continua într-o formă nouă, dar eu mulțumesc cititorilor, firmelor, colaboratorilor, celor care ne-au criticat și celor care ne-au încurajat, precum și echipei formate în redacție, pentru ajutorul lor în impunerea revistei ca un titlu prestigios de publicație TI&C în România. Sper să-i avem alături de noi în continuare.

În această lună, am ales o serie de articole care abordează teme importante. Cover Story prezintă motivele pentru care adoptă întreprinderile sisteme de planificare a resurselor (ERP) și influențele pe care le are o asemenea decizie. Prezentarea noii orientări Oracle spre Internet Computing vine să completeze imaginea oferită de Cover Story. În secțiunea Lab Report puteți citi despre uneltele secrete din Windows 98. Articolul despre CIM (Common Information Model) prezintă noul standard care va influența hotărâtor evoluția în domeniul administrării rețelelor. Puteți găsi în acest număr articole despre modul în care pătrunde Unix pe piața sistemelor mainframe, despre tehnologiile Java, despre noutățile de la Informix, Novell, IBM, HP, Kyocera sau Cisco. Merită remarcat succesul unui eveniment deosebit, NetWell, organizat și în acest an de firma Tornado din Constanța. Au fost multe evenimente în luna care a trecut. Timișorenii și clujenii s-au remarcat cu câte un târg de toamnă, CERF, și urmează și la Iași un târg similar. La Timișoara, Lasting Computers a organizat și un Forum, cu conferințe deosebit de interesante și programul acestora îl puteți afla în secțiunea Ce-i nou. Nu am uitat nici de cei care se interesează de rețele. Pentru ei, secțiunea LAN Times oferă informațiile noi, apărute după Networld+Interop. Comentariul lui Dan Iancu și Ultima - rubrica lui Iosif Fettich - întregesc acest număr de BYTE România. Sper să vă placă articolele din acest număr și să ne scrieți, în continuare observațiile Dumneavoastră, totdeauna utile și binevenite. Aveți la dispoziție și cartea de oaspeți, accesibilă la www.byte.ro.

Imaginea unei cascade ne impresionează profund și interpretarea noastră depinde în mare măsură de noi. Am putea vedea în cascadă o nouă sursă de energie. Energie totdeauna necesară, chiar și pentru continuarea drumului parcurs de BYTE România.

Vom continua acest drum, alături de PC Report și, sperăm, împreună cu Dumneavoastră, cititorii fideli ai revistei.

(C) Copyright Computer Press Agora

Înapoi la cuprins


BYTE Ro HOMEPentru comentarii contactati