Pagina ULTIMA, BYTE România, Noiembrie 1998

Ultimul samaritean

Samaritean da, dar ultimul nu: a murit Jon Postel, directorul IANA (Internet Assigned Numbers Authority). A fost unul din părinții Internet-ului, unul din oamenii a căror viziune, dublată de inteligență, muncă, devotament și abnegație a dus la ceea ce este Internetul astăzi. Parte componentă din prima generație, efectiv unul din "acei oameni minunați și Internetul lor zburător". Unul din acea gașcă teribilă care n-avea timp să facă bani pentru că era prea ocupat să facă infrastructura să meargă. Care "a lucrat pentru Information Sciences Institute, numai pentru binele Internetului, de cînd îl știu." (Bill Norton, prieten, fost președinte a Northern American Network Operators' Group).

Nu cred că e vreun secret în poziția mea personală față de Internet: nu numai că îmi cîștig existența de pe urma lui și prin el, dar chiar cred că e unul din cele mai grozave lucruri care i s-au întîmplat omenirii.

De aceea, mă întristează spre zîmbet interdicția evreilor ortodocși, a fundamentaliștilor musulmani sau a talibanilor de a utiliza Internetul (s-au mai interzis în decursul timpului și cititul cărților, purtatul minijupelor sau a părului lung și multe altele).

Și mă trec fiori de gheață încercînd să înțeleg tot ceea ce transpare dintr-un document apărut recent pe Internet. Este vorba de un document intern Microsoft "scăpat" în lume. Textul în versiunea integrală poate fi găsit la adresa http://www.tuxedo.org/~esr/halloween.html și este însoțit de comentariile și adnotările lui Eric Raymond, autorul unui articol apărut cu două-trei luni în urmă și care a cunoscut un succes fulgerător: genul de articol care reușește să definească simplu idei mai mult sau mai puțin confuze. E vorba de "The Cathedral and the Bazaar" (http://www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar), un articol care pledează pentru OSS (Open Source Software) într-o manieră debordant de convingătoare și care a devenit subit bibliografie obligatorie pentru oricine este preocupat de dezvoltarea soft.

Documentul confidențial Microsoft care a devenit public a primit un nume (The Haklloween Document) legat nu numai de data la care a fost făcut public ? de 1 noiembrie, americanii sărbătoresc Halloween, ziua în care măștile grotești, sinistre sînt la mare cinste (da' cine nu știe ce sărbătoresc americanii de 1 noiembrie...) - ci și pentru atmosfera sinistră pe care o degajă.

Microsoft a confirmat autenticitatea documentului dar neagă faptul că documentul ar reprezenta în vreun fel poziția firmei în ceea ce privește strategia de urmat, fiind un simplu studiu al unui manager de proiect, Vinod Valloppillil. Și totuși: felul în care este scris documentul denotă clar că a fost scris spre evaluarea celor care au de luat decizii.

Cei care trebuie să hotărască ce tactici să aplice vizavi de ceea ce se profilează a fi cel mai mare pericol pentru imperiul Microsoft - OSS, Linux, Internet... tot ceea ce înseamnă deschidere, libertate, putere la cumpărător și nu la vînzător.

Să FUD sau să nu FUD ? Unde FUD este acronimul pentru o tactică tipică Microsoft, "Fear, Uncertinty, Doubt" (teamă, incertitudine, dubiu).

O tehnică de marketing folosită atunci cînd un competitor lansează un produs care e și mai bun, și mai ieftin decît al tău, respectiv produsul pe care îl vinzi nu mai este competitiv. În imposibilitate de a răspunde cu fapte, se pornește o campanie de zvonuri care să facă să planeze îndoieli asupra produsului concurent, făcîndu-i pe oameni reticenți în a cumpăra respectivul produs.

Folosit în general de companii care ocupă un loc important pe piață, cu un mesaj care s-ar putea rezuma la "e periculos să te lansezi pe căi noi; rămîi cu noi și ești în siguranță. Oricum, viitoarea noastră versiune, care trebuie să fie gata curînd, va fi oricum mai bună" (chiar dacă, evident, încă nu există nimic în direcția asta...).

Mare spaimă la Microsoft vizavi de OSS și Linux:

-"OSS (ideea de a face totdeauna publice toate sursele) se constituie într-o amenințare directă și imediată pentru Microsoft în ceea ce privește veniturile și platforma de lucru, în mod deosebit în ceea ce privește piața de servere. În plus, paralelismul intrinsec și schimbul liber de idei în OSS au beneficii care nu pot fi replicate cu modelul nostru actual de licențiere și din această cauză reprezintă o amenințare pe termen lung în ceea ce privește starea de spirit a dezvoltatorilor."

-"studii recente de caz (Internet) aduc dovezi dramatice că proiectele OSS pot ajunge/depăși în calitate produse și proiecte comerciale".

-"...pentru a înțelege cum să concurăm OSS, trebuie să țintim un proces mai degrabă decît o companie"

-"OSS e credibil pe termen lung? Nu putem folosi tactici FUD pentru a-l combate."

-"proiecte OSS și-au găsit loc în multe aplicații server din cauza utilizării pe scară largă a unor protocoale simple, publice. Extinzînd aceste protocoale și dezvoltînd altele noi, putem bara intrarea proiectelor OSS pe piață".

-"capacitatea OSS de a aduna și amplifica inteligența colectivă a mii de indivizi din tot Internetul este de-a dreptul uluitoare. Mai mult decît atît, popularitatea OSS crește împreună cu Internetul într-un ritm mult mai rapid decît reușim noi să o facem cu toate eforturile noastre de popularizare"

-"Linux poate cîștiga atît timp cît serviciile/protocoalele sînt publice"

Mda. Între timp, Linux își vede liniștit de treabă: Redhat a lansat versiunea 5.2. Iar Informix a scos și o variantă care "merge" cu RedHat.

Și Byte-ul merge înainte: se reîntregește cu fratele mai mare, PC Report, urmînd să apară într-o altă formulă. Așadar: baftă, Byte-ule!

Și bun rămas.

(C) Copyright Computer Press Agora

Înapoi la cuprins


BYTE Ro HOMEPentru comentarii contactati