Procesoare HTML

Procesoarele de documente HTML pregătesc un document pentru a fi publicat pe ecran tot asa cum procesoarele de text pregătesc un document pentru a fi publicat pe hîrtie.

În principiu este usor de scris un document HTML, acesta nefiind altceva decît simplu text ASCII formatat cu tag-uri ASCII. Tag-urile sînt interpretate de navigatoarele care afisează textul si grafica. Din această cauză, primele documente HTML au fost create cu simple editoare de text. Pe măsură ce utlizatorii au început să scrie documente mai lungi si mai complexe, au fost scrise macrouri în traditionalele procesoare de text pentru atribuirea automată a tag-urilor.

Expansiunea Web a condus la construirea unor programe autonome pentru editarea HTML. Acestea permit autorilor să-si formateze textul mai rapid, utilizînd bare de scule si unelte vizuale pentru construirea componentelor Web. Ele pot fi întregite cu rutine de conversie, filtre de validare si navigatoare.

Alegerea celei mai potrivite variante, esentială în publicarea documentelor pe Web, depinde de preferinta personală si gradul de cunoastere a HTML. Uneltele se găsesc acum în număr mare, atît în incomplete (desi functionale) versiuni freeware cît si în pachete comerciale bine documentate.

După destinatie si functiuni, uneltele HTML ar putea fi clasificate în:

Procesoare de documente HTML - programe pentru generarea codurilor HTML în documente noi (Authoring tools - autori) sau importate (Editing tools - editori). Acestea, la rîndul lor, pot fi programe autonome sau integrate unor procesoare de texte. Dintre cele autonome, cele mai răspîndite sînt: HoTMetaL, HotDog, HTML Assistant si Spider. Din grupa celor integrate unor procesoare de texte, cele mai răspîndite sînt: WebAuthor, Internet Assistant si WebWizard, toate pentru Word for Windows.

Convertoare HTML - programe care convertesc documentele destinate hîrtiei, generate cu clasicele procesoare de text, în documente destinate ecranului. Cele mai cunoscute sînt: RTF to HTML, Tex2RTF si WPTOHTML.

Unelte auxilare - cum ar fi sculele pentru generarea imaginilor senzitive (Mapedit, MapThis!) si sculele pentru efecte Web.

La modul ideal

Editorul HTML pe care mi l-as dori ar trebui să poată face mai multe lucruri:

În primul rînd să permită deschiderea pentru editare a paginilor HTML ca si importul documentelor generate cu procesoare de text, făcînd automat conversia în HTML si păstrînd formatele, notele de subsol, antetele, recapitulatiile si link-urile, pentru a mă scuti de pregătirea a două instante ale aceluiasi document, unul pregătit pentru hîrtie iar celălalt pentru ecran, unul ASCII si unul cu cod binar incorporat.

Apoi ar trebui să stie manipula erorile la import (tag-uri necunoscute lui sau erori de sintaxă), cunoscute fiind numeroasele extensii (Netscape, Internet Explorer) care nu se supun standardelor HTML. Ar trebui să fie suficient de flexibil încît să permită scrierea rapidă de maro-uri pentru tag-urile noi.

Ar trebui să fie un editor autonom care să lucreze grafic, WYSIWYG (What You See Is What You Get), cu navigator incorporat care să permită extragerea URL-urilor dintr-o pagină si importul paginii navigate direct în editor. Unele companii argumentează că nu există un adevărat editor WYSIWYG pentru Web deoarece modul de lucru este cu Markup Language. HTML descrie formatul general al unui document si nu un anumit look-and-feel al lui. Aceasta înseamnă că navigatoare diferite vor vedea documentul usor diferit. Cu toate acestea, cred că multi autori de publicatii electronice pe Web ar prefera să formateze documentele HTML într-o vedere asemănătoare cu cea a navigatorului, pentru a vedea imediat efectele acelor modificări. Editarea în modul grafic mi-a părut întotdeauna mai rapidă si mai usoară.

Tot în această idee, editorul pe care l-as alege ar trebui să aibă o interfată prietenoasă, asemănătoare cu cea a procesoarelor de texte obisnuite, cu bare de scule diferite pentru HTML, VRML sau Java si să aibă o bibliotecă de iconuri, background-uri, template-uri, precum si functii drag and drop.

În sfîrsit, ar trebui să fie completat cu un set de unelte pentru realizarea unor efecte pe Web (imagini sensibile, GIF-uri transparente, efecte grafice) si cu filtre de validare pentru standarde diferite: HTML2 si HTML3, extensii Netscape, extensii Microsoft.

HTML Assistant Pro 2

HTML Assistant Pro (Brooklyn North Software Works Bedford, Nova Scotia, Canada) este un program autonom pentru atribuit tag-uri HTML. Bara de scule suportă caracteristici HTML 2 si HTML 3, inclusiv formulare si tabele, precum si verificare lexicală. Se poate procura în versiune freeware (http://fox .nstn.ca/~harawitz /index. html) sau comercială (cu 99,95$). Versiunea comercială include un Automatic Page Creator care permite realizarea rapidă a unor pagini HTML nepretentioase.

Este un autor HTML (procesor pentru documente noi) deoarece nu permite importul documentelor formatate cu procesoarele de texte. Un text cules cu un astfel de procesor trebuie mai întîi salvat ASCII (cu care ocazie se pierde toată formatarea anterioară), inserat ca text curat în HTML Assistant si formatat cu tag-uri.

Evident că de WYSIWYG nici nu poate fi vorba, documentul HTML find afisat în toată grozăvia lui, cu tag-urile agătate în tot textul, fără grafica inserată, făcînd temerară toată munca de editare. Deoarece HTML Assistant nu este livrat cu un navigator propriu, navigatorul de testare trebuie instalat în prealabil si setat după lansarea editorului.

HTML Assistant Pro este un editor mai curînd pentru cei care cunosc HTML si au îmbătrînit (figurativ vorbind) în meserie odată cu programul. Pentru acestia există si facilitatea de a automatiza noi tag-uri definite de utilizator (User Tools).

O caracteristică utilă (desi greoaie) este posibilitatea de a extrage URL-urile din navigatoare si de crea fisiere *.url cu aceste informatii. Acestea pot fi apoi invocate din HTML Assistant Pro si folosite în editarea link-urilor printr-un URL Manager.

Spider

Spider, produs de InContext Systems Bethesda, este un editor autonom din clasa (aproape) WYSIWYG. Am avut la dispozitie (via FTP de pe serverul InContext) versiunea 1.12. Editorul poate fi setat să lucreze cu navigatorul Spider Mosaic (livrat odată cu editorul), cu NCSA Mosaic, cu Netscape si Internet Explorer, suportînd extensiile celor două din urmă.

Spider vine cu o colectie destul de bună de imagini si template-uri, si oferă utilizatorului un mediu grafic de lucru împărtit în două: un editor de continut si un editor logic. În zona logică este prezentată structura HTML a documentului prin iconuri care simbolizează tag-urile iar în zona de continut apare documentul într-o aproximativă formă WYSIWYG.

Cîteva particularităti de editare sînt remarcabile. Prima ar fi inserarea imaginilor si ancorelor care se poate face cu tehnica drag-and-drop. Pentru aceasta este suficient să deschizi Explorer (pentru Windows 95) sau File Manager alături de Spider, să ancorezi imaginile sau fisierele .html si să le deplasezi în editor. Imagini apar imediat acolo unde sînt plasate. Ancorele apar de forma file:///director/document.html. Acestea pot fi selectate si în locul lor poate fi introdus un text mai sugestiv. Cea mai lăudată trăsătură este deplina integrare cu Netscape Navigator. Aceasta permite navigarea pe Web, găsirea site-urilor dorite si inserarea rapidă a link-urilor (prin intermediul unui Web Manager) în documentul în curs de editare. Un buton Preview permite apoi vederea documentului cu Navigator.

La modul minimal, Spider importă documente Word din Clipboard (comandă în File menu). Am plasat în Clipboard un document simplu: text, grafică, un tabel, o listă, antet si recapitulatie. L-am importat după procedura sugerată de producători. În timpul procesului s-a pierdut grafica, forma tabelară si lista. Despre antet si recapitulatie nici nu încape vorbă.

Sub raport practic, două găselnite s-au dovedit utile: posibilitatea de expandare si colapsare a diferitelor portiuni din document si interactiuni cu comenzile de editare prin butonul din dreapta al mouse-ului.

HoTMetaL Pro

Desi am făcut testările cu o versiune Pro free, nesuportată de SoftQuad Inc, HoTMetaL Pro a fost, pentru mine, cea mai plăcută experientă cu un editor HTML. S-a dovedit o unealtă potrivită pentru autorii de publicatii electronice pe Web.

HoTMetaL a fost creat de NCSA si distribuit de SoftQuad. Primul lucru pe care l-am constatat a fost că, desi foarte mare, editorul se instalează repede si usor. Produsul poate fi asociat cu MetalWorks, care vă furnizează tot cea ce aveti nevoie pentru a crea imagini sensibile, GIF-uri transparente, reducerea adîncimii de culoare si efecte pentru paginile Web.

Desi prezentat de producători ca WYSIWYG, HoTMetaL oferă pe ecran o interpretare HTML destul de limitată. Performanta maximă înseamnă tag-ul


reprezentat ca o linie orizontală si tabelele afisate cu formatarea de bază, linii incluzînd continutul. Mai sînt afisate imaginile .GIF dar nu si .JPEG.

Editorul suportă atît extensiile HTML 3.0 (chiar si în versiunea free) cît si extensiile Netscape, inserează tabele generate automat si permite editarea lor direct în document de o manieră asemănătoare modului de lucru dintr-un procesor de texte.

În raport cu prima versiune (1.0) interfata este mult îmbunătătită prin introducerea barelor de scule. La generarea documentelor noi există optiunea de a vedea tag-urile atribuite sau de a le ascunde precum si optiunea de a utiliza tag-uri noi cu macrouri definite de utilizator.

Pentru validarea continutului este inclus un verificator lexical si un tezaur. Validarea conformitătii documentului cu standardele HTML este amănuntită, programul generînd raporturi detaliate cu privire la extensiile utilizate în document. Editorul este foarte strict cu privire la respectarea standardelor HTML. La deschiderea unor documente continînd tag-uri nerecunoscute, semnalează tag-urile dar deschide documentul HTML în modul text.

Un avantaj major pentru HoTMetaL Pro este importul automat si conversia în HTML a fisierelor generate cu Word, WordPerfect si Ami PRO (WordPro).

WebAuthor 2.0

WebAuthor 2.0 (Quarterdeck), este un editor grafic destul de puternic. Integrarea cu Word 6.0 permite conversia automată a documentelor Word în HTML si facilitează învătarea prin uniformizarea functiilor (si butoanelor, acolo unde a fost posibil) cu Word. De pildă butoanele de editare (cut, copy, paste), Format Painter, Auto Text, a butoanelor pentru numerotarea listelor, adăugarea bulinelor, butonul pentru inserarea tabelelor si două butoane de aliniere text (stînga si centrat).

Instrumentele de formatare caracter, formatare paragraf si controalele formularelor HTML au fost aduse la îndemîna utilizatorului în seturi de butoane plutitoare.

O caracteristică avansată în WebAuthor este setarea initială a optiunilor de conversie. Conversia Word-HTML se poate face si utilizînd setările implicite conversie.

Am importat în WebAuthor un document Word nu prea complicat (text formatat, antet, recapitulatie, note de subsol, un tabel si o imaginie .GIF) utilizînd setările implicite. O fereastră a initiat un dialog ori de cîte ori rutinele nu aveau mapat un anumit format. Desi rezultatul a fost încurajator se vede că mai este mult de lucru. În cursul procesului s-a pierdut antetul, cîteva elemente din listă au fost puse la întîmplare iar în locul imaginii a apărut mesajul {Graphic stripped}. Cu tabelul (generat în Word cu Table Wizard) a fost mai usor, convertirea fiind automată.

Unul din marile dezavantaje ale WebAuthor este faptul că lucrează cu două instante ale aceluiasi document (*.doc care include cod binar si *.HTM în format ASCII). Rezultatul ste că dacă salvezi un document intermediar editat cu WebAuthor, în format .DOC, chiar dacă deschizi documentul din Word pentru lucruri de finete (aproape indiferent de procesor acestea trebuie făcute manual), va fi lansat WebAuthor.

Un plus pentru WebAuthor este că suportă extensiile Netscape si HTML 3.0 (tabele, fundaluri, centrare, culori, curgerea textului în jurul imaginilor). Un minus este rutina pentru verificare a conformitătii cu standardele HTML. Nu numai că la importul unui document .HTM se împiedică de tag-urile pe care nu le recunoaste dar te si obligă să le stergi ca să poată deschide documentul.

Concluzii

(vezi tabelul)

Nu vom găsi editorul ideal, cu scule incorporate pentru toate efectele Web, perfect compatibil cu toate navigatoarele grafice. Deci sau alegem din ce este sau, dacă dorim o compatibilitate perfectă cu un anumit navigator, căutăm editorul produs de aceasi firmă. De pildă, în cazul Netscape, căutati Navigator Gold, browser-ul (na, că nu mai pot spune navigatorul!) Navigator 2.0 care are incorporate unelte de editare WYSIWYG. Pe la sfîrsitul lunii noiembrie a fost distribuită o versiune pentru dezvoltatori si la această oră există deja pe piată o versiune beta publică (ftp://ftp11.netscape. com/Gold/ g32e20b1.exe).

Dacă totusi dăm banii pe un produs, este bine să nu ne grăbim si să încercăm cîteva versiuni free din cele mai izbutite editoare. Altfel riscăm să achizitionăm produse care nu pot produce decît pagini ordinare. Unele din ele, cum este Internet Assistant (IA), au o reputatie atît de proastă încît The Netscape Hall of Shame refuză să accepte pagini Web create cu IA.

Adrese utile


(C) Copyright Computer Press Agora