Analiza multidimendională

Un joc care ne aminteste de cubul lui Rubik. Dar infinit mai complex.

Mircea Sârbu

Ratiunea pentru care există depozitul de date este de a permite realizarea unor analize economice complexe, care să folosească întreaga valoare pe care o posedă datele colectate. Altfel spus, să valorifice informatiile în decizii manageriale inteligente, atît la nivel strategic cît si la nivel tactic. Iar în acest proces instrumentele de analiză au rolul principal.

Se disting două modalităti prin care se poate valorifica informatia din depozitul de date: "mineritul" în date (data mining) si analiza multidimensională. Data mining este o tehnică aflată în plină dezvoltare, care vizează descoperirea unor "sabloane" (patterns) semnificative în structura datelor, care să indice în general tendinte ale pietei. Se utilizează tehnici complexe, de diverse facturi (inteligentă artificială, statistică matematică, etc) care vor constitui subiectul unor articole viitoare. Se spune că mineritul în date răspunde la întrebări pe care analistul nici măcar nu si le pune...

Întrebări

Analiza multidimensională, referită de regulă ca OLAP (On Line Analytical Processing) este o activitate ceva mai pămînteană, care răspunde la întrebări pe care managerii si le pun la modul concret. Singura trăsătură comună a acestor întrebări este caracterul lor multidimensional. Există totusi cîteva tipuri uzuale de întrebări, care pot arunca o lumină asupra complexitătii instrumentelor care trebuie să furnizeze răspunsuri:

Pentru oricine a avut vreodată de formulat interogări în baze de date, este evident că exprimarea unor asemenea interogări depăseste posibilitătile oricărui instrument user-friendy de raportare. Devine evidentă necesitatea unor instrumente specializate OLAP.

Calităti

Care ar fi calitătile pe care ar trebui să le îndeplinească un bun instrument OLAP?

Arhitectura

Fiind o tehnologie relativ nouă, modelul care s-a impus pentru sistemele orientate spre analiză multidimensională este unul de tip client/server în trei straturi.

Rolul motorului analitic

Principala sarcină a motorlui OLAP este de a prelua cererile exprimate de clienti si, pe baza consultării metadatelor, să genereze cererile necesare pentru obtinerea datelor ce vor fi redirectate către clienti. În plus, datelor obtinute li se pot aplica la acest nivel o serie de prelucrări.

Rolul aplicatiilor

Din punctul de vedere al utilizatorului final, aplicatia front-end pe care o foloseste trebuie să-i asigure două functionalităti importante: navigarea liberă prin depozitul de date în căutarea informatiilor relevante si posibilităti diverse de prezentare a datelor. Aceste functionalităti sînt strîns legate între ele si este greu de spus care operatie este de navigare si care de prezentare.


(C) Copyright Computer Press Agora